Fractură de logică! La Poliția Locală Timișoara, numărul de amenzi a devenit indicator de performanță

- Advertisement -
În prima jumătate a lunii februarie 2023, din pixul lui Cristian Lombrea, șef Serviciu Ordine Publică în cadrul Direcției Generale a Poliției Locale Timișoara, au plecat fix 21 de adrese oficiale și nominale către tot atâția subordonați. Până aici, nimic neobișnuit! Chiar e lăudabil că, la experiența titanică pe care o are, fostul ofițer judiciarist al IPJ Timiș și șef al Secției 5 Poliție Timișoara, încă mai urmărește și se preocupă îndeaproape de activitatea agenților pe care-i păstorește. Semn că ex-comisarul Cristian Lombrea ia totul în serios, indiferent de care parte a Poliției se află, locală sau națională.

Acum, documente interne din cadrul Poliției Locale Timișoara arată că, probabil, într-un exces de zel sau de putere, șefului de la Serviciul Ordine Publică i-a scăpat mâna pe instrumentul de scris, când a pus în circulație următoarea bulă: Urmare a evaluării rezultatelor obținute, în luna ianuarie 2023, de către lucrătorii Biroului Proximitate și Siguranță Publică, a rezultat că, în perioada analizată, ați constatat doar X contravenții, fapt pentru care vă atenționez asupra modului în care v-ați îndeplinit sarcinile de serviciu. De asemenea, vă solicit să restudiați fisa postului, cu referire la atribuțiunile pe care le aveți și vă recomand o schimbare de atitudine în activitatea dvs, pentru a preveni pe viitor săvârșirea unor abateri disciplinare”.

Și, aici, referitor la limbajul lui Cristian Lombrea, sunt de făcut câteva mici comentarii. În primul rând, vă solicit este exact așa cum l-a scris fostul judiciarist al IPJ Timiș: îngroșat și subliniat! Și nu l-a scris doar o dată… ci de 21 de ori. Asta pentru că, aceeași adresă, doar cu mici diferențe care atestă că X este egal cu cifra 0, 1 sau 2 (amenzi contravenționale), a plecat spre aproape două duzini de polițiști locali din cadrul Biroului Proximitate și Siguranță Publică. Mai mult, construcții literare de genul… a rezultat, ați constatat, vă atenționez, v-ați îndeplinit, vă solicit sau vă recomand, care concluzionează cu pleonasmul a preveni pe viitor, nu fac decât să demonstreze, dincolo de o suavă amenințare, iritarea și violența limbajului de cazarmă!

Evident, faptul că, în cadrul Poliției Locale Timișoara, există persoane care țin o evidență strictă a numărului de procese-verbale de contravenție și care, în același timp, vorbesc și despre prevenție, lăsând la o parte frântura de logică, în sine, toată situația spune foarte mult. În primul rând, arată că munca de amenzi este una… normată. Adică, cât mai multe sancțiuni și câți mai mulți bani la bugetul local! Și, mai mult decât orice, poate și mai grav, se induce în subconștientul polițiștilor locali că numărul de amenzi aplicate este egal cu… un indicator de performanță.

Pix și hârtie

Una peste alta, este cât se poate de clar că, cel puțin în ultima lună, așa cum rezultă dintr-o serie de reacții din spațiul public, au și apărut semnale din partea unor timișoreni (Facebook) că Poliția Locală Timișoara are normă la amenzi. Că lucrurile stau întocmai, chiar dacă o neagă cu vehemență, asta o spune, sub o altă formă, și Cristian Lombrea, șeful Serviciului Ordine Publică în cadrul Direcției Generale a Poliției Locale Timișoara. E adevărat, chiar pe grupurile interne de comunicare ale instituției, mai exact pe WhatsApp: În urma evaluării  rezultatelor obținute de BPSP în luna ianuarie  2023, a rezultat ca un număr de 21 polițiști locali, nu au constatat decât maxim  2 sancțiuni contravenționale, lucru pe care-l consider de neacceptat”.

Așa cum rezultă din probe, fostul șef al Secției 5 Poliție Timișoara a mai și plusat, afirmând că, deși NU există un target de sancțiuni, nu poate fi de acord cu faptul că, în perioada analizată, unii angajați ai DGPL au constat doar… 0-1-2 contravenții, lăsând să se înțeleagă că cei vizați suferă… de lene și că nu va tolera… nemunca: Față de această situație, am dispus atenționarea tuturor celor cu astfel de rezultate, iar pe viitor voi monitoriza și evalua lunar activitatea, urmând a propune gradual măsurile legale ce se impun pentru revigorarea activității”.

Ca, în final, în contextul cuantumului de amenzi, același Cristian Lombrea, în calitate de șef Serviciu Ordine Publică în cadrul Direcției Generale a Poliției Locale Timișoara, să-i laude pe cei cu rezultate bune la întocmit procese-verbale de contravenție… pe bandă rulantă: Nu cred că am cerințe exagerate, ci doar atribuțiile din fișa postului (pe lângă drepturi, aveți și obligații) dar fiecare trebuie să conștientizeze că nu voi tolera nemunca și voi fi cât se poate de obiectiv! Apreciez pozitiv rezultatele obținute de: A. Adrian,  T. Jaclin si R. Nicolae, cu sancțiuni mult peste medie! De asemenea, apreciez pe linia aplicării colantelor pe B., P., T., S. și N…”.

Așadar, se vede de la o poștă că Ordinul de Zi pe Unitate (OZU), transmis de fostul ofițer judiciarist al IPJ Timiș, acum, chiar de pe scaunul de șef Serviciu Ordine Publică în cadrul Direcției Generale a Poliției Locale Timișoara, este unul cât se poate de limpede: laurii și meritele merg către cei cu amenzi…mult peste medie. Ceea ce înseamnă că, logic, pe undeva, dacă există un minim de procese-verbale (0-1-2) și o medie de sancțiuni, în mod cert, trebuie să fie, pe undeva, și o maximă! Oricum, dilema aceasta doar primarul Dominic Fritz poate să o mai lămurească…

<strong>Fractură de logică! La Poliția Locală Timișoara, numărul de amenzi a devenit indicator de performanță</strong> 1


 

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare