Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Fractură de logică! La Poliția Locală Timișoara, numărul de amenzi a devenit indicator de performanță

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
În prima jumătate a lunii februarie 2023, din pixul lui Cristian Lombrea, șef Serviciu Ordine Publică în cadrul Direcției Generale a Poliției Locale Timișoara, au plecat fix 21 de adrese oficiale și nominale către tot atâția subordonați. Până aici, nimic neobișnuit! Chiar e lăudabil că, la experiența titanică pe care o are, fostul ofițer judiciarist al IPJ Timiș și șef al Secției 5 Poliție Timișoara, încă mai urmărește și se preocupă îndeaproape de activitatea agenților pe care-i păstorește. Semn că ex-comisarul Cristian Lombrea ia totul în serios, indiferent de care parte a Poliției se află, locală sau națională.

Acum, documente interne din cadrul Poliției Locale Timișoara arată că, probabil, într-un exces de zel sau de putere, șefului de la Serviciul Ordine Publică i-a scăpat mâna pe instrumentul de scris, când a pus în circulație următoarea bulă: Urmare a evaluării rezultatelor obținute, în luna ianuarie 2023, de către lucrătorii Biroului Proximitate și Siguranță Publică, a rezultat că, în perioada analizată, ați constatat doar X contravenții, fapt pentru care vă atenționez asupra modului în care v-ați îndeplinit sarcinile de serviciu. De asemenea, vă solicit să restudiați fisa postului, cu referire la atribuțiunile pe care le aveți și vă recomand o schimbare de atitudine în activitatea dvs, pentru a preveni pe viitor săvârșirea unor abateri disciplinare”.

Și, aici, referitor la limbajul lui Cristian Lombrea, sunt de făcut câteva mici comentarii. În primul rând, vă solicit este exact așa cum l-a scris fostul judiciarist al IPJ Timiș: îngroșat și subliniat! Și nu l-a scris doar o dată… ci de 21 de ori. Asta pentru că, aceeași adresă, doar cu mici diferențe care atestă că X este egal cu cifra 0, 1 sau 2 (amenzi contravenționale), a plecat spre aproape două duzini de polițiști locali din cadrul Biroului Proximitate și Siguranță Publică. Mai mult, construcții literare de genul… a rezultat, ați constatat, vă atenționez, v-ați îndeplinit, vă solicit sau vă recomand, care concluzionează cu pleonasmul a preveni pe viitor, nu fac decât să demonstreze, dincolo de o suavă amenințare, iritarea și violența limbajului de cazarmă!

Evident, faptul că, în cadrul Poliției Locale Timișoara, există persoane care țin o evidență strictă a numărului de procese-verbale de contravenție și care, în același timp, vorbesc și despre prevenție, lăsând la o parte frântura de logică, în sine, toată situația spune foarte mult. În primul rând, arată că munca de amenzi este una… normată. Adică, cât mai multe sancțiuni și câți mai mulți bani la bugetul local! Și, mai mult decât orice, poate și mai grav, se induce în subconștientul polițiștilor locali că numărul de amenzi aplicate este egal cu… un indicator de performanță.

Pix și hârtie

Una peste alta, este cât se poate de clar că, cel puțin în ultima lună, așa cum rezultă dintr-o serie de reacții din spațiul public, au și apărut semnale din partea unor timișoreni (Facebook) că Poliția Locală Timișoara are normă la amenzi. Că lucrurile stau întocmai, chiar dacă o neagă cu vehemență, asta o spune, sub o altă formă, și Cristian Lombrea, șeful Serviciului Ordine Publică în cadrul Direcției Generale a Poliției Locale Timișoara. E adevărat, chiar pe grupurile interne de comunicare ale instituției, mai exact pe WhatsApp: În urma evaluării  rezultatelor obținute de BPSP în luna ianuarie  2023, a rezultat ca un număr de 21 polițiști locali, nu au constatat decât maxim  2 sancțiuni contravenționale, lucru pe care-l consider de neacceptat”.

Așa cum rezultă din probe, fostul șef al Secției 5 Poliție Timișoara a mai și plusat, afirmând că, deși NU există un target de sancțiuni, nu poate fi de acord cu faptul că, în perioada analizată, unii angajați ai DGPL au constat doar… 0-1-2 contravenții, lăsând să se înțeleagă că cei vizați suferă… de lene și că nu va tolera… nemunca: Față de această situație, am dispus atenționarea tuturor celor cu astfel de rezultate, iar pe viitor voi monitoriza și evalua lunar activitatea, urmând a propune gradual măsurile legale ce se impun pentru revigorarea activității”.

Ca, în final, în contextul cuantumului de amenzi, același Cristian Lombrea, în calitate de șef Serviciu Ordine Publică în cadrul Direcției Generale a Poliției Locale Timișoara, să-i laude pe cei cu rezultate bune la întocmit procese-verbale de contravenție… pe bandă rulantă: Nu cred că am cerințe exagerate, ci doar atribuțiile din fișa postului (pe lângă drepturi, aveți și obligații) dar fiecare trebuie să conștientizeze că nu voi tolera nemunca și voi fi cât se poate de obiectiv! Apreciez pozitiv rezultatele obținute de: A. Adrian,  T. Jaclin si R. Nicolae, cu sancțiuni mult peste medie! De asemenea, apreciez pe linia aplicării colantelor pe B., P., T., S. și N…”.

Așadar, se vede de la o poștă că Ordinul de Zi pe Unitate (OZU), transmis de fostul ofițer judiciarist al IPJ Timiș, acum, chiar de pe scaunul de șef Serviciu Ordine Publică în cadrul Direcției Generale a Poliției Locale Timișoara, este unul cât se poate de limpede: laurii și meritele merg către cei cu amenzi…mult peste medie. Ceea ce înseamnă că, logic, pe undeva, dacă există un minim de procese-verbale (0-1-2) și o medie de sancțiuni, în mod cert, trebuie să fie, pe undeva, și o maximă! Oricum, dilema aceasta doar primarul Dominic Fritz poate să o mai lămurească…


 

14 COMENTARII

 1. ba vlad marcu, cam care ar trebui sa fie indicatorul de performanta la un politist local de teren? In conditiile in care la absolut fiecare metru vezi o contraventie de amendat?
  Chiar nu va e rusine sa ajungeti la asemenea aberatii incat sa vi se para ceva WOW si anormal ca politistilor locali li se cere sa dea amenzi? Vi se pare ca in timisoara e totul la dunga si nu au pe ce da amenzi? Nu v-ati saturat de masini parcate cu o nesimtire iesita din comun peste tot? Pe de o parte vreti impunerea legii, pe de alta parte condamnati faptul ca celor care TREBUIE SA IMPUNA RESPECTAREA LEGII li se cere sa aplice legea.
  Incredibil pur si simplu. In loc sa ne bucuram ca se da liber politiei locale la sanctionarea neregulilor, voi sunteti revoltati de asta. Politistului local caruia i se pare ciudat ca trebuie sa aplice amenzi ar trebui sa i se desfaca contractul de munca. Evident ca nu isi intelege rostul.

 2. Agenții nu au voie sa scrie avertismente.daca aplici avertisment ești trimis în centru sa păzești aerul,fără rost,centrul fiind supravegheat video cu ultimele generații de camere(cel puțin asa au dat la presa)agenții săracii sunt fără dinți în gura,morți de frig,nu știu sa vorbească.Sunt buni doar la dat amenzi forțate pentru ca asa vrea domusneanu ,comunistul ala pensionar …Fritz trezirea…da afara pensionarii ca parca te laudai ca o sa se schimbe treaba

 3. Limbajul de lemn specific comuniștilor, plin de clișee și fraze fără conținut al milițienilor care se cred doctori în literatură.
  Ei trag sforile, ei dau dispoziții ilegale, ei gestionează amenzile după interese obscure.

 4. Directorii sunt vinovati.ei dau porunci stricte prin care agenții nu au voie sa aplice avertisment.avertismentele se aplica doar la cunostintele directorilor.va spun din sursa sigura.iar dacă aplica avertisment fara milogeala la directori, e de rău pentru agent.ei vor doar amenzi,fara avertismente ,fără sa lase la latitudinea agentului.sa disapara pensionarii comuniști!!!!

 5. Are un model de la Politia Nationala…si acolo a „umplut” tolbele politistilor cu astfel de…AVERTISMENTE….. se pare ca a ramas cu acelasi naravuri ….Pacat….avea potential si facea parte din noua generatie de politisti cu o alta gandire decat cea comunista dar a fost nevoit sa se modeleze dupa cerintele sefiilor mai mari….numai amenzi se cer…dar munca de prevenire?
  P.S. Judiciarist…mda…mai mult…Politia Economica….

 6. Prostia locală nu se dezminte! Domnule Lombrea ai fost polițist?! Foarte bine! Mergi și îți vezi de pensie ! Nici un pensionar NU ar avea ce căuta în funcții de conducere în cadrul unei instituții ale statului !

 7. Destituirea militienilor din functii publice ! In pensie sa ramana nu sa faca cumul cu salariu la Politia Locala ! De aceea nu se vrea un statut al politistului local ! Toti sufera din cauza unor astfel de directori….inclusiv cetateanul de rand ! Imaginea Politiei Locale este data de insisi directorii prin deciziile pe care le dau subalternilor si aceea de a nu aplica „avertisment” !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Spălatul pe mâini! Primăria Giroc își recuperează prejudiciul de 350.000 euro, rezultat din contractele ilegale de asistență juridică, nu de la artizanii care i...

Trei contracte, mari și late, având ca obiect servicii juridice de asistență și reprezentare,...

Liberul arbitru! Primăria Timișoara a refuzat să facă plângere penală împotriva antreprenorului general de la Pasajul Solventul, deși constructorul a pus în circulație un...

Când vine vorba despre respectarea legii, în ceea ce privește omisiunea sesizării, dispozițiile articolului...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Liberul arbitru! Primăria Timișoara a refuzat să facă plângere penală împotriva antreprenorului general de la Pasajul Solventul, deși constructorul a pus în circulație un...

Când vine vorba despre respectarea legii, în ceea ce privește omisiunea sesizării, dispozițiile articolului...

Iron man! Șobolanii din Parcul Civic au ros stâlpii de oțel de la felinarele plantate sub nasul și pe semnătura administrației Dominic Fritz

La începutul anului 2019, în mandatul lui Nicolae Robu, Primăria Timișoara a lansat licitația...