Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

B.D. la munte și la mare. Chestorul Alin Petecel l-a asistat pe șeful Poliției Lugoj în instruirea legală pentru permisul de armă personală, făcută pe Muntele Athos și pe plajele Greciei

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
Timișoara
câțiva nori
20.4 ° C
21.1 °
19 °
81 %
5.7kmh
20 %
Dum
22 °
lun
26 °
mar
28 °
mie
27 °
joi
28 °
Dacă seria de filme cu Brigada Diverse făcea furori, în anii ’70, pe micile și pe marile ecrane ale țării, astăzi, la Timișoara, s-ar putea turna liniștit o altă producție de gen cu succes de casă garantat. În urmă cu cinci decenii, plutonierul Căpșună și căpitanul Panait le luau mereu urma recidiviștilor Patraulea, Gogu și Trandafir, dar acum distribuția ar fi mult redusă. Pentru simplul motiv că, de data asta, hoții ar fi și vardiști. Sau invers.

Povestea șefului Poliției Lugoj, comisarul-șef Cristian Gîrbovan, împotriva căruia Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timișoara tocmai a pus în mișcare acțiunea penală pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, este deja cunoscută din articolele publicate pe acest subiect de către colegul nostru Ciprian Brindescu, în “Renașterea bănățeană” ( Un lugojean l-a denunțat pe șeful poliției din oraș că ar fi obținut prin fraudă certificatul de instruire pentru arma personală și Șeful Poliției Lugoj este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată!)

Pe scurt, comisarul-șef Cristian Gîrbovan a fost denunțat de un cetățean din Lugoj, Florin Darius Cornean, că ar fi obținut prin fraudă certificatul de instruire pentru arma personală. Mai precis, polițistul ar fi participat doar la două-trei ședințe de curs și la nici o ședință de tragere în poligon, el plecând în concediu în afara țării, după care, la finalul cursului (desfășurat în perioada 22 august – 12 septembrie 2022), reîntors la Lugoj, s-a semnat în registrul de prezență cu complicitatea instructorului Sebastian Sabău, jandarm de meserie, și s-a prezentat la examen, unde a obținut 19 puncte din 20 posibile, adică echivalentul notei de 9,5 (se acordă 0,5 puncte pentru fiecare răspuns corect), obținând astfel certificatul dorit. Denunțătorul știa toate aceste detalii pentru că a fost el însuși participant la cursul respectiv, spre ghinionul comisarului…

Bun, dacă soarta lui Cristian Gîrbovan (angajat în sistem din sursă externă, adică de pe stradă, fără școală sau academie de poliție) pare a fi pecetluită – acestuia fiindu-i reținută arma de serviciu și fiind înlocuit în funcția de comandant al Poliției Lugoj de către adjunctul său, comisarul-șef Cristian Dimofte -, în schimb lucrurile abia acum încep să se complice pentru însuși șeful Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, chestorul Alin Petecel.

Contactându-l pe denunțătorul din cazul Gîrbovan, “Vocea Timișului” a aflat de la absolventul Facultății de Automatică și Calculatoare din Timișoara, Florin Darius Cornean, detalii deloc comode pentru șeful IPJ Timiș. Asta pentru că denunțătorul a susținut în fața procurorului de caz Flavius Ionescu că, potrivit informațiilor sale, Alin Petecel este una dintre persoanele care l-au însoțit pe Cristian Gîrbovan în concediul extern care a coincis cu perioada cursului de arme și muniții pe care ex-șeful Poliției Lugoj a semnat în fals că l-a urmat! Ulterior, Florin Darius Cornean a aflat că celelalte persoane (audiate și ele, între timp, de procuror) cu care Petecel și Gîrbovan s-au deplasat în Grecia, la Muntele Athos, și apoi pe litoralul elen sunt Ion Mirescu (fost comandant al IPJ Timiș), Daniel Drăguța (șeful Poliției Municipiului Timișoara) și Ionel Iacobescu (adjunct al lui Drăguța, dar în prezent împuternicit în funcția de șef al Serviciului Rutier din cadrul IPJ Timiș).

Cum ieșirea/revenirea din/în țară, în septembrie 2022, a cvintetului cu epoleți a lăsat urme clare la vamă, misiunea procurorului militar de a stabili veridicitatea afirmațiilor lugojeanului Florin Darius Cornean pare să fi fost una destul de ușoară…

Acum, dacă ceilalți trei tovarăși de vacanță ai lui Cristian Gîrbovan n-au avut nici în clin, nici în mânecă cu prezența fictivă a respectivului la cursul de arme și muniții de la Lugoj, în schimb, așa cum spuneam mai sus, situația se complică pentru chestorul Alin Petecel. Nu de alta, dar șeful IPJ Timiș nu avea cum să nu fie la curent, în momentul în care a plecat în Grecia, cu Cristian Gîrbovan și ceilalți colegi din poliție, cu faptul că prietenul și subalternul său din Lugoj ar fi trebuit să rămână acasă și să se prezinte la ședințele teoretice și practice ale cursului de arme și muniții.

Și dacă, prin absurd, Alin Petecel n-ar fi știut acest lucru la plecarea în vacanță, atunci nu avea cum să nu-l afle la întoarcerea în țară. Conform lui Florin Darius Cornean, participant la curs și la examen, chestorul Petecel ar fi fost cel care a extras subiectele și răspunsurile și le-ar fi înmânat comisiei de examen alcătuită din doi polițiști și un reprezentant al societății care a organizat cursul. Așadar, Alin Petecel a dat nas în nas în sala de examen cu tovarășul său de vacanță cu care se ruga pe Muntele Athos și apoi se bronza pe plajele însoritei Grecii fix în perioada în care domnul “cursant” Gîrbovan ar fi trebuit să se instruiască în orașul de pe râul Timiș. Din momentul acela, orice susținere a chestorului Petecel că ar fi străin de falsurile executate de amicul său în registrul de prezență la curs ar friza ridicolul. Pe cale de consecință, dacă a luat act de imposibila dedublare a prietenului Gîrbovan – care nu putea să se afle în același timp și în vacanță în Grecia, și la cursul de la Lugoj – și nu a sesizat acest fapt organelor competente, ba, mai mult, l-a și acoperit pe falsificator, atunci șeful IPJ Timiș tocmai și-a făcut rost de o belea cât casa…

Același absolvent de automatică și calculatoare care i-a ruinat cariera comisarului-șef Cristian Gîrbovan, Florin Darius Cornean, susține că, la examen, a stat chiar în spatele fostului șef al Poliției Lugoj și a observat că acesta a predat ciorna goală și că a plecat printre primii din sala de examen. Și încă un amănunt interesant relatat de domnul Cornean: pasămite, în sala de examen n-ar mai fi rămas nici un cursant ca martor în timpul corectării lucrărilor, așa cum este regula, prezența a doi martori dintre cursanți reintrând în normal abia la următoarele examene. Așa cum unu plus unu fac doi, și aceste amănunte puse cap la cap par a contura existența a încă unei stări de fapt încadrabile în sfera penală.

Se anunță o toamnă interesantă pentru șeful IPJ Timiș: după ce a jucat în rolul prietenului care la nevoie se cunoaște și a uitat subit ce prevăd Statutul polițistului, Codul de etică și deontologie al polițistului și Codul penal, chestorul Alin Petecel riscă să afle pe propria piele că domnia și prostia se plătesc…

7 COMENTARII

  1. Felicitări vocea Timișului, rușine instituțiilor care ascund abuzurile și fac abuzuri. Domnule ministru Cătălin Predoiu, atât vocea Timișului, precum și alte publicații, și cetățenii simplu v-au adus la cunoștință abuzurile din Timiș. Vă invităm să vă uitați la protestul de joi unde cazuri grave vor fi prezentate, tentative de omor, trafic de droguri, retineri făra mandat, furturi de terenuri, evaziune fiscală, polițiști care bat copiii minori în secțiile de poliție, polițiști care iau taxă de protecție, toate acestea sunt făcute de catre anumiți angajați din IPJ Timiș, care se afla sub conducerea Domnului chestor șef Alin Petecel. Angajați care au mușamalizat toate dosarele, domnule ministru aveți cumva un corp de control, vă întrebăm pentru că dorim sa vina și la Timișoara!

  2. Vedem ce poziție va adopta domnul ministru de interne care a promis o reformă sănătoasă. Să știe de unde să înceapă. Îmi pregătesc pop cornu și semințe, să urmărim cu sufletul la gura finalul..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare