Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriCulturăCristian Rudic, noul manager al Operei Nationale Romane din Timisoara

Cristian Rudic, noul manager al Operei Nationale Romane din Timisoara

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Opera Națională Română din Timișoara a anunat, oficial, că noul manager al instituției culturale este arădeanul Cristian Rudic. Acesta va asigura ”interimatul” pentru 120 de zile calendaristice.

Conform unui Ordin semnat de Ministrul Culturii și Identității Naționale, începând cu data de 18 martie 2019 Cristian Rudic asigură conducerea interimară a Operei Naționale Române din Timișoara pentru o perioadă de 120 zile calendaristice. Noul manager i-a luat locul lui Corneliu Murgu, o legendă aflată la conducerea Operei timișorene încă de acum 19 ani.

Născut la Arad pe data de 11 februarie 1970, Cristian Rudic a absolvit Facultatea de Muzică (1995) din cadrul Universității de Vest din Timişoara, la clasa profesorului Emil Rotundu, urmând ca apoi să se perfecționeze cu K.S. Alfredo Kraus și K.S. Gottfried Hornik. În același an obține Premiul al III-lea la Concursul internaţional de canto ”Hariclea Darclèe” de la Brăila.

A fost angajat la Opera Română din Timişoara încă din anul III universitar. După ce a debutat în roluri importante de bariton liric pe scena Operei Române din Timişoara, şi-a îmbogăţit repertoriul cu participări numeroase în concerte simfonice sau de muzica sacră.

Printre cele mai importante colaborări internaţionale se numără cele cu Orchestra Europa Simphony, Austria, Teatrul de operă din Baden, Austria, Mozartorchester – Musikverein – Wien – Austria, Teatrul Perez Galdos, Las Palmas – Spania, Societatea Filarmonică din Bilbao – Spania, Teatro de la Zarzuela, Madrid – Spania, Niederösterreichische Tonkünstler – Austria, Filarmonica din Köln – Germania, Konzerthause Wien – Austria, Opera din Graz – Germania, Opera din St. Gallen, Opera Nomori, Tokio, Neue Oper Wien.

În țară a colaborat cu Filarmonica ”Transilvania” din Cluj-Napoca, Filarmonica „Banatul” din Timişoara, Filarmonica de Stat din Arad, Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, Filarmonica Iaşi, Filarmonica Braşov, Opera Naţională Bucureşti, Teatrul Liric Constanţa

Repertoriul său bogat cuprinde atât roluri din opere cât și roluri din operete, precum: Valentin din „Faust” de Ch. Gounod, Enrico din „Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti, G. Germont din „Traviata” de G. Verdi, Sharpless din „Madama Butterfly” de G. Puccini, Papageno din „Flautul Fermecat” de W.A. Mozart, Don Giovanni din „Don Giovanni” de W.A. Mozart, King Arthur din „King Arthur” de H. Purcell, Roucher din „Andrea Chènier” de U. Giordano, Jago din „Otello” de G. Verdi, Escamillo din opera „Carmen” de G. Bizet, Klingsor din „Pasifal” de R. Wagner, Schaunard din „Boema” de G. Puccini, Regele din „Regele Berenger” de H. Sutermeister, Leontes din „Poveste de iarna” de fr. Boesmans, Faust din „Historia…” de A. Schnittke, Eisenstein, Falke și Frosch din „Liliacul” de J. Strauss, Homonay și Kalman Zsupan din „Voievodul Ţiganilor” de J. Strauss, Danilo din „Văduva veselă” de Fr. Lehar, Edwin și Boni din „Silvia” de E. Kalman, Kalman Zsupan din „Contesa Maritza” de E. Kalman, Tevye din „Scripcarul pe acoperiș” de J. Bock, prof. Higgins și Alfred Doolittle din „My Fair Lady” de Fr. Loewe.

Din repertoriul său vocal-simfonic amintim Requiem de G. Faure, Requiem de J. Brahms, War Requiem de B. Britten, Simfonia a IX-a de L.v. Beethoven, Carmina Burana de C. Orff, Misse de J. Haydn, W.A. Mozart, L.v. Beethoven.

În anul 2003 a fost distins cu Meritul Cultural al României în grad de cavaler.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Batalion disciplinar! Poliția Locală Timișoara, centru de reeducare și reprofesionalizare pentru avertizorii publici, incomozi administrației Dominic Fritz

Până să sară cu comentariile în online, mereu din spatele unor conturi false, micuții...

Cuiul lui Pepelea! UMF Timișoara face salturi mortale ca sa privatizeze sănătatea bănățenilor, chiar sub nasul ministrului Alexandru Rafila

În numele autonomiei universitare și a unei modificări legislative, făcute pe genunchi și noaptea...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Se cauta director pentru Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara. Conditiile de participare la concurs

Concurs pentru ocuparea funcţiei de manager al Institutului de Boli Cardiovasculare din Timişoara. Competiţia...

VIDEO Marius Craina, despre un nou mandat la Judeţean: ” Dorinţa mea sigur există”

Marius Craina ar putea intra în cursa pentru un nou mandat de manager al...

VIDEO Managerul Spitalului Judeţean Timişoara, Marius Craina, sărbătorit ca în filme de medicii pe care îi conduce

Surpriză deosebită pentru managerul Spitalului Județean Timișoara de ziua lui. Angajaţii spitalului pe care îl conduce și-au...