Cum ar fi putut împușca IPJ Timiș, două grupări rivale de „interlopi”, cu un singur glonț de 9mm!?!

- Advertisement -

Adevărul e că, în plină reformă a statului român, interlopii bănățeni au avut cu ce să-și omoare timpul, piața fiind plină de” oportunități de afaceri”, grație vidului legislativ. ”Combinațiile” au fost la ordinea zilei, în special datorită fluxului mare de ”gâște”: invesititori străini, mai ales italieni. În perioada boom-ului imobiliar, grație cantităților mari de lichidități de pe piață, casinourile și sălile de jocuri de noroc au răsărit ca ciupercile după ploaie în Timișoara, astfel încât ” băieții buni” s-au transformat din ”combinatori” în bancheri, aplicând ”dobânzi atractive”, cel puțin la mesele de joc, chiar şi de 10% pe oră! Așadar, de la cămătărie până la recuperarea de debite, sub violență, amenințare și şantaj, nu a mai fost decât un pas. Poliția bănățeană s-a umplut de plângeri și sesizări penale dar, după luni de anchete istovitoare, ofițerii judiciariști, uneori chiar sub îndrumarea procurorului, au ajuns la concluzia că unele fapte nu există, deși au existat spețe care dădeau pe dinafară de atâtea evidențe! Și așa au înmugurit primele perechi de aripi în rândul interlopilor timișoreni…

Meseria, brățară de aur

Odată cu criza economică, ”băieții buni” s-au reorientat, sprijiniți din greu, pe diverse paliere, de ofițeri din MAI, fiind ajutați să-și bage ”cărțile de muncă” la PCTF Moravița, devenind din țepari și cămătari… contrabandiști de țigări. Metaforic, oameni de afaceri în industria tutunului! Până la urmă s-a muncit pe brânci,”băieții buni” fiind ocupați cu ”afacerile” de la sârbi, așa că nu le-a stat capul la acțiunile cu violență! Astfel, timp de mai bine de un an de zile, Timișoara a putut să respire, banul a circulat în natură, iar proveștile despre ”grupări organizate” au ocolit orașul de pe Bega. La un moment dat, după ce conturile unora s-au umplut de câte șase zerouri, ”comerțul cu tutun” a fost închis, când la PCTF Moravița a aterizat DNA… cu elicopterele, vama fiind practic curățată de lucrători, marea majoritate a acestora fiind transportați la București și reținuți pentru fapte de corupție. Și atunci, la fel ca și acum, rolul jucat de ”băieții buni”, în toată această suveică a corupției, în care unii erau simple ”săgeți”, a fost unul (arhi) cunoscut. Și, din nou, niciunul nu a pățit absolut nimic, poate doar un simplu deranj sub forma unei ”declarații de martor”. Deci, a doua pereche de aripi a crescut pe spatele ”oamenilor de afaceri” din industria tutunului.

Avertizori publici

De cele mai multe ori, însă, atât în cazul ”combinațiilor” cu străini cât și în cazul ”împrumuturilor subvenționate” sau ”comerțului” cu țigări din PCTF Moravița, ca treaba să funcționeze și să nu bată la ochi a blat sau a non-combat, IPJ Timiș s-a făcut că lucrează. Dosare doar la nivel micro și doar… cu marfa clientului! Astfel, dacă cineva are interesul să răsfoiască media ultimilor ani, strict pe segmentul ”interlopi”, poate constata cu ușurință că IPJ Timiș a prelucrat doar fapte penale săvârșite de ”gușteri de serviciu” aruncați ”pe tobogan”… tot de ”băieții buni”, în ideea ca M.A.I. să aibe activitate publică și, nu în ultimul rând, Cooperativa să funcționeze! Practic, încet-încet,” băieții buni”, în baza cumetriilor cu IPJ Timiș și a Legii Avertizorului Public, care te obligă să denunți orice faptă penală de care ai cunoștință, sub sancțiuni drastice cu ani grei de pușcărie, au încercat să scape de concurență și… de nealiniați. O mare horă, în care interesul public sau siguranța cetățeanului nu a primat, absolut deloc! Dovadă că, după al treilea set de aripi, în Timișoara, din nou, de această dată pe un ”fond orgolios”, a început războiul între grupările rivale de aşa-zişi interlopi. Deci, nu circ pentru supremație sau piață, nu scandal pentru” plasamente financiare”! Și a început, mocnit, în urmă cu mai bine de un an de zile, escaladând în fiecare lună, până s-a ajuns la săbii înfipte în umeri, pari în cap, mașini vandalizate, apartamente devastate, urmăriri cu macete prin Iulius Mall, atacuri cu răngi și topoare printre blocuri, focuri de armă la stadionul” Dan Păltinișan” și, nu în cele din urmă, reglări de conturi în cimitire, în plin priveghi, chiar la capul mortului! Halucinant!

Parfum de cimitir

În mod cert, lucrurile au scăpat de sub control în Timișoara. Liniștea și ordinea publică s-au dus naibii! Și, mai mult ca sigur, așa cum se discută deja, scandalurile și reglările de conturi dintre cele două grupări așa-zis rivale, una din care face parte Ciprian Dăscălescu, Nicolae Flucsă și Adrian Taloș iar celaltă care-i are în componență pe Lucian Boncu, Marius Calafeteanu și Valeriu Pohovnicu, se pot încheia doar în două moduri: fie la cimitir, fie la pușcărie! Trist, dar adevărat! Practic, dacă continuă, povestea se termină rău pentru ambele tabere, indiferent din ce unghi privești lucrurile. O situație de logică generală, dacă nu, măcar de strategie-matematică de tip loose-loose! Fără doar și poate, având în vedere că acest conflict escaladat, între grupările Boncu și Dăscălescu, este unul fără nicio miză – faptul că nu răspunzi la salut sau nu vrei să plătești biletul de intrare în” Fratelli” reprezintă un orgoliu, nu o miză – totul pare artificial. Bine coordonat, dar artificial… de la o poștă! Până la urmă, cel mai mare câștigător din tot acest meci de stradă, care se dă de mai bine de un an de zile, indiferent de oră și loc, dar cu tot arsenalul din dotare – pistol de 9 mm, topoare, răngi şi săbii – este poliția bănățeană care, ani de zile a coviețuit la comun cu” băieții buni”, scoțând zeci de castane fierbinți din foc cu mânuța acestora. Mai mult, IPJ Timiș a simulat că e în slujba cetățeanului sau că este preocupată de liniștea și ordinea publică din orașul de pe Bega! Așa, dacă pui lucrurile cap la cap și privești cu detașare, ai impresia că IPJ Timiș, la modul lent și deșănțat cum acționează – ce mai, ca un mort! – Bagă bățul prin gard între clanurile lui Dăscălescu și Boncu: când îi umflă pe unii, când pe alții! Practic, dacă se ajunge la linșaj stradal – și nu mai e mult până la reiterarea unui Odobescu 2 – IPJ Timiș va curăța străzile, arestând tot ce mișcă, că e bun sau rău. Altfel spus, misiune îndeplinită! Ce mai contează mijloacele!

Schimbare de tact

În plin scandal, în ciuda tuturor circurilor din ultimul an de zile, Lucian Boncu este dispus să se împace cu cei din gruparea lui Ciprian Dăscălescu.” Sincer, vreau să se încheie tot circul ăsta. M-am săturat să fiu făcut interlop. Nu am cazier, am două slujbe, am studii superioare și un copil în întreținere. Nu am făcut nimic în viața mea, de care să-mi fie rușine. Mi-am apărat doar onoarea. Știu să iert și îmi dau seama că am fost manipulați. Vreau să mă pun la masă cu Dăscălescu, să discutăm și să nu ne ridicăm de acolo, până nu închidem toate capitolele. S-ar putea să fiu făcut fricos sau că las garda jos dar, ca să le arăt că am cele mai bune intenții, sunt dispus să merg oriunde dorește Dăscălescu, doar ca să ne închidem socotelile. Personal, vreau să pun punct. Acum, trebuie să vrea și el sau ei să vină la discuții…”, susține Boncu.

De cealaltă parte, Ciprian Dăscălescu s-a arătat și el dispus să pună punct acestui război, cu atât mai mult cu cât a înțeles că singurele victime sigure ale acestui circ stradal și mediatic sunt” băieții buni”.” Am stabilit, chiar aseară, în prezența unor garanți din țară, că e mai bine să ne împăcăm. Ce a fost, a fost! Acum, trebuie doar să ne ținem de cuvânt și să lăsăm îmbârligăturile, poveștile și să vedem ce facem cu toate dosarele pe care le avem în instanțele de judecată și la Poliție. Lucrurile s-au calmat, în acest sens. Mă bucură faptul că și Luci Boncu a înţeles că toți aveam de pierdut și eram la un pas să ne legăm singuri…”.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Șeful Postului de Poliție din comuna Moșnița Nouă, pieton din cauza alcoolului

În data 6 octombrie 2023, în jurul orei 05:00,...

Deputatul Ben Oni Ardelean, consilier onorific al prim-ministrului Florin Cîțu

Dintr-un foc, azi, încă prim-ministrul României, liberalul Florin Cîțu,...

Anturaj select! Președintele CJ Timiș, prins între interlopii Bebe Sabie și Adrian Corduneanu

Și azi totul este, nu despre capacitățile manageriale ale...

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare