igen-tessek

Mișcarea – “Da, poftiți! ” – “igen, tessék!” implică unirea firmelor care doresc să își servească clienții, și în alte limbi materne, pe lângă limba romănă. Această mișcare nu vizează doar limba maghiară, ci și limba sărbă, limba germană, limba engleză, etc.

“Nu e o mișcare civică a limbii maghiare, ci o mișcare civică a limbilor materne” a spus deputatulUDMR Zsolt Molnár într-o conferință de presă. “Mișcarea a fost înființată în orașul Cluj-Napoca, sprijinind firmelepentru a servi diferitele comunități în limba lor maternă”. După Cluj, proiectul a fost adoptat și înHuedin, Baia Mare și Tărgul Mureș. Sondajele arată că în Cluj există în jur de 200 de firme partenereproiectului, și există chiar o publicație locală gratuită în care apar firmele înscrise în proiect. Mai mult decât atât, aceste firme și-au crescut cu peste 20% profitul.

 Ca o recomandare deputatul a dat ca și exemplu tot Cluj-Napoca, un oraș multicultural candidat la statutul de Capitală Culturală Europeană. Exemplu fiind relevant în contextul în care Timișoara se află încompetiție pentru același statut, iar acest proiect ce promovează multiculturalitatea ar fi benefic pentru oraș.Firmele partenere proiectului sunt recunoscute dupa graficul afișat la intrarea în firmă în care apar toate limbile materne în care pot fi serviți clienții, fie că e un restaurant sau magazin.

Aspect important e faptul că mișcarea “Da, poftiți” dorește să se extindă și in Ucraina, în folosul vorbitorilor limbii române.

Mai multe informaţii se pot găsi pe site-ul www.igentessek.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here