Decizia privind plagiatul lui Ponta, amânată de ICCJ pe 17 martie

Date:

Înalta Curte de Casație și Justiție a judecat astăzi dacă procurorii vor ancheta sau nu acuzația de plagiat adusă premierului Victor Ponta, după ce în urmă cu un an Parchetul General a decis să nu înceapă urmărirea penală în cazul presupusului furt intelectual. În cadrul ședinței de astăzi, procurorul a solicitat respingerea cererii de redeschidere a dosarului. Soluția finală va fi dată pe 17 martie.

Conform Hotnews, acesta este al doilea termen în dosar, după ce pe 20 ianuarie procesul a fost amânat datorită faptului că Augustin Ofițerul, unul din reclamanți nu a putut fi citat corect. Mihail Neamțu, Adrian Papahagi și Augustin Ofițeru, membri în partidul Noua Republică au depus plângere la ICCJ împotriva rezoluției de neîncepere a urmăririi penale în cazul presupusului plagiat al prim-ministrului Victor Ponta, apreciind că soluția procurorului este nelegală și lipsită de temeinicie.

Potrivit site-ului Noua Republică, în urma retragerii avocatului Florin Plopeanu, cei trei și-au susținut singuri cauza în fața instanței.

Vă amintim că la 23 august 2012, Neamțu, Papahagi și Ofițeru au anunțat printr-un comunicat de presă că au depus la Parchetul de pe lângă ICCJ o plângere penală împotriva premierului pentru plagiat. La 29 iunie 2012, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare(CNATDCU) a decis că lucrarea lui Ponta este un plagiat. La câteva ore după acest verdict, ministrul interimar al Educației, Liviu Pop a schimbat regulamentul de funcționare a instituției, astfel încât acesta să nu mai aibă atribuții de stabilire a originalității tezelor de doctorat. În iulie același an, Consiliul Național de Etică a decis că prim-ministrul României nu a plagiat. O zi mai târziu, însă, Universitatea din București s-a autosesizat și a declarat că lucrarea este un plagiat.

În primăvara anului trecut, pe 14 martie, Parchetul a dispus efectuarea unuei analize științifice a cărții de către un expert, iar pe 21 mai Parchetul General a anunțat că nu va începe urmăriea penală. Conform Hotnews, în rezoluția parchetului se declară că: „nu există identitate totală de structură, ci doar o identitate parțială de structură. Nu se poate proceda la calcularea procentului de text identic preluat deoarece formatele lucrărilor, tipul caracterelor utilizate și paginațiile sunt diferite”

 Conform declarației oficiale a celor de la Noua Republică, eforturile de dovedire a plagiatului se fac pentru că: „din cele 292 de pagini ale lucrării „Răspunderea în dreptul internaţional umanitar”, publicată de Victor Ponta la Editura Universul Juridic în 2010, nu mai puţin de 113 pagini reprezintă un plagiat grosolan după operele altor patru autori. Plagiatul premierului Victor Ponta a fost confirmat şi de Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti. Victor Ponta nu a avut onoarea să urmeze exemplul altor demnitari europeni care au demisionat în urma unor acuzaţii de plagiat (ex. Pál Schmitt sau Karl-Theodor zu Guttenberg).(…)Faptul că plagiatul este oarecum banalizat în România prin larga răspândire nu trebuie să reprezinte o circumstanţă atenuantă. Nu întâmplător, studiile efectuate în ţara noastră sunt recunoscute cu greu în străinătate, astfel de scandaluri afectând în primul rând studenţii care-şi obţin diplomele cinstit.”

 

Vocea Timișului, va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului. Vă invităm să ne sprijiniți prin donații folosind PayPal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmăriți-ne

16,028FaniÎmi place
539CititoriConectați-vă
166CititoriConectați-vă
1,670CititoriConectați-vă
191CititoriConectați-vă
48,500AbonațiAbonați-vă

articole recente

cele mai citite articole săptămâna aceasta

Articole asemănătoare