Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Deputatul timişorean Ion Răducanu se declară nemulţumit de „ignoranţa şi neştiinţa de la Ministerul Mediului”

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
FLIGHT FESTIVAL 2023

Roşia Montană şi bogăţiile din subsolul său sunt de câteva luni în atenţia românilor. Datorită unui flux enorm de informaţii contradictorii, ambigue şi manipulatorii, românii nu mai ştiu ce să creadă şi ce să nu creadă despre unul dintre cele mai importante şi vaste proiecte din acest domeniu în România post-decembristă.

„Mai marii Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice au declarat în nenumărate ocazii că soluţiile de protecţie a mediului propuse de R.M.G.C., deja celebra companie româno – canadiano – israeliană, sunt la nivelul standardelor internaţionale, utilizând procedeele celor mai noi descoperiri mondiale în acest domeniu. Nimic mai fals. Ministerul Mediului şi departamentele sale de specialitate, inclusiv conducerea R.M.G.C., sunt în cunoştinţă de cauză, încă din 2010, că în S.U.A. există tehnologii omologate şi utilizate pentru eliminarea sau neutralizarea factorilor de impact negativ asupra mediului” specifică Răducanu în intervenţia pe care a avut-o în Camera Deputaţilor.

„Din anul 2007 au fost promovate în Europa tehnologiile WOW. Energy, WOWClean şi WOWGen. Aceste tehnologii se definesc astfel:
a) WOWClean asigură eliminarea (neutralizarea) factorilor cu impact de mediu din toate activităţile sociale;
b) WOWGen rezolvă transformarea energiei termice reziduale (ape de răcire, gaze de ardere, zguri fierbinţi, etc.), în energie electrică cu randament de minimum 60%.

Cele două tehnologii au la bază brevete patentate în USA, astfel :
– Pentru WOWGen- Patent No. US 6, 857, 268 B 2 din 22 februarie 2005 Cascading Closed Loop Cycle;
– Pentru WOWClean- Patent No, US 7, 011, 790 B2 din 14 martie 2006 Non Thermal Desinfection Of Biological Fluids Using- Non –Thermal Plasma.

Tehnologia WOWClean a fost implementată în perioada 2007-2009, în toate instalaţiile maritime de extracţie petrolieră ale S.U.A. Această tehnologie este aplicată la toate vasele de transport naval pe plan mondial pentru a anihila noxele emise de motoare, cât şi alţi factori poluanţi generaţi în acest domeniu: scurgeri de lichide, materiale nocive, accidente, avarii, forţă-majoră, etc.

Aşa cum deja se ştie, Proiectul de exploatare a zăcamintelor auro – argintifere şi de metale nobile de la ROŞIA MONTANĂ cuprinde următoarele faze tehnologice:
Faza 1 – Măcinarea şi clasarea minereului;
Faza 2 – Extracţia Au şi Ag utilizând LEŞIEREA cu CIANURĂ prin procedeul BAT (cf. Cap 3.1.6.22 şi cap. 5.2 Ghidul BREF UE Document on BAT for Management…… in Mining Activities, din martie 2004) şi în cadrul tehnologiei INCO (SO2 + aer) Noranda;
Faza 3 – Spălarea acidă, eluare – stripare şi regenerarea cărbunelui activ;
Faza 4 – Separarea Au, Ag prin ELECTROLIZĂ.

Într-un studiu prezentat încă de acum doi ani ministrului mediului de atunci, specialiştii acestor tehnologii au reiterat următoarele concluzii:
1 – Tehnologia WOWClean este complementară si compatibilă cu tehnologia utilizată în Proiectul de la ROŞIA MONTANĂ, detaliată în Fazele 1-4 de mai sus.
2 – Tehnologia WOWClean neutralizează complet toate categoriile de factori cu impact de mediu, generaţi în fazele tehnologice INCO –Noranda descrise mai sus. Produsele rezultate din procesul de neutralizare sunt utilizate în continuarea procesului, drept materii prime pentru realizarea de produse finite utile: îngraşăminte chimice, materiale de construcţii, elemente de rerocare, ş.a.
3 – Tehnologia WOWClean constă în faptul că asigură separarea- extragerea în proporţie de minimum 90 % şi a altor elemente prezente în minereu, considerate a fi necesare.
4 – Prin implementarea tehnologiei WOWClean se realizează o reconfigurare optimă a ansamblului investiţional prin simplificarea sau chiar eliminarea unor lucrări de infrastructuri costisitoare- canale, baraje, iazuri, ş.a.
5 – Tehnologia WOW Clean se poate aplica simultan cu tehnologia propusă pentru extragerea metalelor nobile, respectiv, INCO – SO2 + aer. Astfel că, în toate fazele de extracţie prin cianurare unde rezultă noxe, acestea vor fi tratate imediat şi neutralizate în totalitate prin tehnologia WOW Clean. Materialul neutralizat poate fi utilizat pentru realizarea de produse finite utile, cum ar fi: îngrăşăminte chimice, materiale de constructii, ş.a, prin tehnologia respectivă ce presupune tratarea cu adaosuri de alte elemente.
6 – Tehnologia WOW Clean se poate utiliza cu eficienţă totală în orice zone, locaţii (râuri, iazuri, zone mlăştinoase, etc ) care se consideră a fi contaminate.

Pentru o informare corectă şi completă a românilor privind implementarea Proiectului de exploatare a resurselor minerale de la Roşia Montană, în condiţii de protecţie a mediului, solicit Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice să prezinte Parlamentului, în regim de urgenţă, un raport privind această tehnologie care ar putea să soluţioneze inadvertenţele proiectului din punct de vedere al mediului şi riscurile privind infestarea cu cianuri a ariei de exploatare.

România nu poate rămâne „ţara experimentelor” pentru investitorii străini sau români.
România nu trebuie să mai tolereze mofturile şi ingerinţele politice sau economice, ale unor companii multinaţionale care se cred mai presus de naţiunile lumii, mai presus de interesele naţionale ale ţărilor pe care vor să le trateze ca pe propriile colonii” se arată într-un document emis de deputatul timişean, cu privire la poziţia sa vis-a-vis de Ministerul Mediului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare