Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăTimișul de IeriDespre Charlottenburg, singurul sat circular din Banat GALERIE FOTO

Despre Charlottenburg, singurul sat circular din Banat GALERIE FOTO

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Charlottenburg a fost conceput şi clădit în secolul al  XVIII-lea, la fel ca majoritatea satelor din comuna Bogda, de către şvabii bănăţeni.

Unicitatea sa este dată de formă circulară, nemaiîntâlnita în zona vestică.Din acest motiv, întreaga localitate a fost declarată monument istoric de către Ministerul Culturii şi Cultelor.

Cu un diametru de 210 de metri, satul impresiona printr-o simetrie perfectă, după cum povestea şi meșterul pantofar Johann Caspar Steube, în scrisoarea a treia din Timișoara: „Acest sat este singurul sub forma circulară (chorographie).

În mijlocul satului se găseşte o fântână acoperită cu apă foarte bună. În jurul fântânii se găseşte o plantaţie de duzi în spatele căreia se găsesc casele, acestea având în curte grajdul şi sură. Apoi urmează grădină unde se găseşte plantată vită de vie.

Nici o casă nu este nici cu un deget mai înaltă ca alta, şi nici cu un picior mai distanțată una fată de alta, având un stil foarte frumos simetric; la fel şi cele patru intrări în sat – au aceasi distanţă una faţă de alta”.

Sătenii se ocupau, în mare parte, cu roadele pământului, un număr foarte mic lucrau în pădure sau „la oraş”. Zona este îmbrăcată într-o haină de tradiție vânătorească, proprietatea din apropierea satului era frecventată de Curtea Regală Românească, iar mai apoi de cei de la conducerea blocului comunist şi, în final, de vânătorii amatori din toate colţurile Europei.

Apogeul populaţiei l-a atins în 1880, cu aproape 300 de locuitori, astăzi, doar prin venele a doi dintre locuitori mai curge sânge nemţesc, Peter Trimper şi Maria Ana Backin, ultimii şvabi ai satului.Charlottenburg pare pustiit, liniştea care învăluieşte întreaga zonă fiind deranjată doar de sunetul clopotelor bisericii.

A rămas o filă ruptă din istoria Banatului ce se îndreptă cu paşi molcomi spre modernizare, mai multe terenuri de aici fiind transformate în case de vacanţa de către proprietarii ce nu par a avea vreo intenţie în păstrarea autenticităţii de care abundă locul.

sursa foto:sarlota.de

3 COMENTARII

  1. Zona este foarte frumoasa si linistita. Cei care cauta linistea si aerul curat le pot gasi aici. Sunt insa curios daca vom fi incurajati sa construim ceva in zona, pentru a arata si altora aceasta fata minunata a Banatului.

  2. am visitat regiune Banatului deja in anul 1988-89 si la urma, la orice sat am gasit ceva de interesant, este o zona estraordinaria, imi pare foarte rau ca dupa „revolutia” multi locuitori de acolo a plecat la strainitate, cei de singe german pentru mereu; la 1993 am vorbit cu niste germani (fam. „Muller”-„Kaufmann”-„Enschenk” exempli de numele ca am scris la ziariu meu atunc) de acolo ca astaptava zil de plecari pentru Germania, numai pentru ceva de bani mai mult dar stie si lor ca plecava corpu dar la Banat rimanea anima.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Pe calendar! ANAF și IPJ Timiș se roagă de Primăria Giroc să pună la dispoziție documentele tehnice care au stat la baza imobilelor construite...

Partea senzațională a investigației noastre jurnalistice de azi nu e neapărat că administrația locală...

Țigări, în valoare de 1,5 milioane euro, confiscate de polițiștii de frontieră bănățeni

În data de 26.11.2022, ora 00.05, polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Accident pe Autostrada A1: echipaje de descarcerare pentru pasageri din trei masini facute praf

Noapte nefastă pentru mai mulţi conducători auto, care se deplasau cu maşinile pe autostrada...

O mama a sunat la 112 sa anunte ca fiica ei vrea sa se sinucida

O studentă în vârstă de 24 de ani a încercat să îşi ia viaţa...

Pesedistii din Timis nu vor iesi in strada sambata. De ce nu se face miting in Banat

Mitingurile pe care PSD voia să le organizeze la nivel național pentru a arăta...