Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
vocea timisului

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Publicitate Vocea Timisului

Din aceeași categorie

Cum și-a umflat pușculița personală președintele CJ Timiș, Titu Bojin, folosindu-se de ,,hazard” și de firmele care prestau servicii pentru Direcția Apelor Banat!?!

Înainte de fi președinte al Consiliului Județean Timiș, până în 2012, pesedistul Titu Bojin a fost directorul Administrației Bazinale a Apelor Banat – Banat (ABA).
Ani la rând, în plină guvernare pedelistă sub Emil Boc, din postura de șef al PSD Timiș și manager peste debitele râurilor din vestul României, Titu Bojin a reglat ,,apele” bănățene, după cum i-au dictat interesele și conștiința.

Simplă recapitulare: Administrația Bazinală a Apelor Banat a încheiat contractul de lucrări nr. 4 din 14 febrarie 2008 cu  SC Apasco SA – SC Socot S.A – SC Delta Cons S.A, privind lucrări de ecologizare a râului Bega, până la granița cu Serbia.

Valoarea inițială a contractului a fost de 55.830.020 lei (inclusiv TVA), dar, până în luna ianuarie 2015, ABA Banat a făcut plăți către cele trei firme, în suma de 92.428.655 lei, în condițiile în care lucrările nu sunt finalizate, ceea ce arată că urmează a se mai efectua şi alte plăţi de ordinul a milioanelor de lei.

Unde mai pui că termenul de execuție, conform contractului, a fost de 11 luni și, nici după 7 ani, ”manopera” nu este finalizată!? Ca să nu mai vorbim de dublarea valorii contractului! Cum a ajuns ABA Banat la aceste cifre amețitoare? Păi, în primul rând, a permis indexarea ilegală a sumelor către asocierea de firme SC Apasco SA – SC Socot S.A – SC Delta Cons S.A, prin ”transcrierea defectuoasă” a contractului, existând diferențe esențiale între forma electronică a documentului de pe SEAP și forma finală a acestuia, practic cea de pe hârtie!

De aici a plecat tot și ceea ce a urmat după nu au fost decât alte hârtii, menite să adâncească și mai mult gaura din bugetul statului. Așa se face că, în anul 2009, proiectantul lucrării de ”ecologizare Bega”, SC Aquaproiect SA, împreună cu şeful serviciului investiţii al ABA Banat, Doru Purdea şi directorul instituției de la acea vreme, Titu Bojin, au întocmit documentul intitulat – “Tabel centralizator privind cheltuielile pentru investiţia “Ecologizare canal Bega pe sector Timişoara – frontiera Serbia, jud Timiş”.

Din documentul respectiv se observă că sunt menţionate valori ale lucrării, preluate din devizul general întocmit de proiectant în anul 2007, care se ridică la suma totală de 71.741.498 lei, dar se face menţiunea că acestea sunt valori aferente devizului general din anul 2005 şi nu din anul 2007. În mod cert, acestea nu putea fi valori aferente anului 2005, atâta timp cât devizul general a fost întocmit în anul 2007, iar contractul s-a încheiat un an mai târziu!

Moștenirea baronului Bojin

Odată ajuns președinte al CJT, Titu Bojin a avut grijă să-l promoveze în locul său, cel de director al ABA Banat, pe Luci Ervin, un fost subaltern, astfel încât, podul cu slănină al instituției, să rămână în familie.

Practic, Ervin, un bun executant al ordinelor, perfect pentru a regla, în continuare, ”apele” de la ABA Banat, în favoarea lui Titu Bojin. Acum, dacă e să ne luăm după stenogramele și referatul DNA București, în speța SC Ecomet West SRL, ecuație în care au căzut, în decembrie 2014, pe lângă președintele Titu Bojin, alți 17 primari și șefi de deconcentrate, Luci Ervin s-a comportat mai ceva ca o slugă, jurându-se chiar și pe Biblie (!!!), doar ca să-l servească pe prietenul șefului CJ Timiș, celebrul George Didilă, în prezent arestat, tocmai pentru că a umplut instituțiile publice cu produse supraevaluate!!

Asta, în timp ce, președintele CJ Timiș, Titu Bojin, conform acelorași stenograme ale DNA București, făcea pe poștașul, preluând facturi ale SC Ecomet West SRL de pe Aeroportul Băneasa, chiar de la George Didilă, pentru a le preda, la Timișoara, directorului Luci Ervin de la DAB!

Echipa fantastică, ce mai! Oricum, ceea ce a descoperit DNA București este o mică glumă pe lângă ce a scos la suprafață, din adâncurile apelor păstorite de ABA Banat, o altă instituție a statului român, Curtea de Conturi Timiș: suspiciuni rezonabile de corupție, combinații economico-financiare, fapte penale cu duiumul, licitații trucate, achiziții directe ilegale, prețuri umflate cu pompa, atribuiri de lucrări către firmele de casă, dublarea sau triplarea valorii contractelor, plăți de milioane de RON către firmele private ale directorilor DAB, direct din conturile (sub)antreprenorilor!!!

Ce mai: jaf la drumul mare din banul public!

Magie pesedistă

Practic, pe fiecare palier al controlului, efectuat de Curtea de Conturi Timiș la Direcția Apelor Banat, fiecare capitol al verificărilor se încheie cu câte o concluzie de genul, dar cu o trimitere directă către președintele CJ Timiș, Titu Bojin: ”…indicii privind săvârşirea unor fapte prin încălcarea legilor penale sau chiar a unor posibile fapte de corupţie”, ”…indicii clare de săvârşirea unor fapte prin încălcarea legilor penale, mai precis a unei posibile deturnării de fonduri pentru suma de 19.378.066 lei” sau ”…există indicii cu privire la săvârşirea unor fapte prin încălcarea legilor penale sau chiar a unor posibile fapte de corupţie sau spălare de bani”!!!

Pe departe, organele de control ale statului au reușit să dea lovitura de grație pe un alt palier, mai exact la persoana fostului director al ABA Banat, actualul președinte al CJ Timiș, pesedistul Titu Bojin! Pe scurt, pe parcursul derulării verificărilor, ca urmare a unor încrucișări cu declarația fiscală 394 (n.n- relații comerciale între firme), s-a observat că ”SC LUGOMET SA (firmă al cărui acţionar majoritar este d-nul Bojin Titu), în intervalul de timp 2011-2012, a avut relaţii economice de ordinul milioanelor de lei cu societăţi comerciale, care aveau contracte cu DAB şi anume: SC APASCO SA; SC SOCOT SA; SC TEHNODOMUS SRL; SC LESCACI COM SRL etc.

Practic, antreprenorii generali ai DAB, atât cei din proiectul de ”ecologizare Bega”, cât și cei care au înhățat ilegal partea de reparație la ”Palatul Apelor” și lucarea de 6000 ml de dale, erau cotizanți la bugetul personal al președintelui CJ Timiș, prin intermediul SC Lugomet SA, societate care aparține lui Titu Bojin!

Din nou, concluzia Curții de Conturi a fost: ”…există indicii cu privire la săvârşirea unor fapte prin încălcarea legilor penale sau chiar a unor posibile fapte de corupţie sau spălare de bani”. De aici, datorită acestor ”suspiciuni rezonabile” verificările au fost extinse la alte societăți comerciale, aflate în aria de acoperire a președintelui Titu Bojin, firme gestionate de membri familiei sale: SC Aja Plus SRL, SC Remodet TMB SRL, SC Raysa Oil SRL.

Rezultatul, unul demn de cartea recordurilor! Bani grămadă în conturile firmelor păstorite de apropiații lui Titu Bojin, sume de ordinul milioanelor de RON, provenite de la (sub)contractanti sau concesionari (bălți, balastiere etc) ai ABA Banat, în perioada în care pesedistul se juca de-a ”lordul apelor”! Există și informații conform cărora o parte dintre ”atreprenorii” lui Titu Bojin au fost preluați si teleportati în bugetul CJ Timiș sau ale unor instituții aflate in subordinea administrației județene, odată cu preluarea președenției CJT de către social-democratul Bojin.

Ape învolburate

Fraza magică de la care a plecat totul sună exact așa: „Pe parcursul derulării misiunii de control d-nul director adjunct al Camerei de Conturi Timiş, Popovici Florin Cornel, a venit în sprijinul echipei de control şi a pus la dispoziţia auditorilor Declaraţia 394 (anexa nr.157), din care, la pg. nr. 2 se observă că, LUGOMET SA (firmă al cărui acţionar majoritar este d-nul Bojin Titu), în intervalul de timp 2011-2012 a avut relaţii economice de ordinul milioanelor de lei cu societăţile comerciale care aveau contracte cu ABA Banat şi anume: SC APASCO SA; SC SOCOT SA; SC TEHNODOMUS SRL; SC LESCACI COM SRL. Asupra acestui aspect echipa de control nu se poate pronunţa însă, arată că există indicii cu privire la săvârşirea unor fapte prin încălcarea legilor penale sau chiar a unor posibile fapte de corupţie sau spălare de bani”.

Cu un tupeu de zile mari, în spațiul public, la acuzatiile Curtii de Conturi, Titu Bojin, presedintele CJ Timis, a raspuns intr-o maniera absolut demnă de un social-democrat: ”Nu există contracte de subantrepriză. Alta este furnizarea de servicii. Că există lucrări de transport sau furnizare de materiale de către diverse firme, asta este altă discuţie. Nu văd nici un conflict de interese”. Așadar,

Bojin recunoaste ca cele patru mari firme,  Lescaci SRL, Apasco SA, Tehnodomus SRL si Socot SA, care au fost bugetate de Directia Apelor Banat cu peste 130 milione RON, au cumparat servicii de la firmele familei sale. Practic, in logica lui Bojin, cum nu exista contracte de subantrepriza intre antreprenorii generali ai Directiei Apelor Banat si firmele sale private, ci doar contracte de prestari servicii, nu se poate vorbi despre fapte de coruptie!

Si nici despre conflict de interese!?! Până la urmă, Titu Bojin de la PSD Timș nu avea cum sa nu recunoasca ca între firmele  Lescaci – Apasco – Tehnodomus – Socot, pe care le-a umplut de milioane de euro, umflând contractele și secretizand actele (nu de unul singur!!) si firmele controlate de famila sa, recte Aja Plus  -Boemco Vyory – Coroprest  -Raysa Oil – Remodet – Lugomet exista relatii comerciale bine inradacinate. Si cu platile la zi.

Fara debite, datorii si facturi neinchise! Rezulta clar, negru pe alb, din Declaratia Fiscala 394 (relatiile comerciale intre firme) că milioane de RON au intrat in conturile familiei Bojin, fix în perioada derulării contractului și fix cand Titu Bojin era la butoanele Directiei Apelor Banat pentru…furnizarea de servicii!!!

Bani din servicii, fără număr!

Cum au ajuns firmele contractante ale Directiei Apelor Banat, in legatura directă cu firmele familiei Bojin, tocmai pentru a cumpara… servicii, nu mai are rost sa discutam: pur si simplu noroc chior. Hazard!?! Acum, pentru corectitudine si exemplificare, iată câteva mostre de noroc, soarta, destin și viziune antreprenorială.

Asadar, iata principalii ,,finantatori” ai SC AJA PLUS SRL, conform Declaratiei Fiscale 394, la un calcul rapid si grosier: SC CLEANAGRI SRL- circa 500.000 RON, SC EDILCOGE SRL – 250.000 RON, SC WASERUL IDEAL COMPANY SRL- circa 200.000 RON, SC ZIMPET TRANS SRL – circa 200.000 RON, SC LIHONI SRL – circa 500.000 RON, SC TEHNOCER SRL: – circa 300.000 RON si SC LESCACI SRL – circa 1.400.000 RON!!!

Pentru cine are intersul poate sa afle, cu un simplu Google, ce e cu aceste firme, care este obiectul lor de activitate, cu ce instutitii ale statului lucrează si de aici-incolo, usor, se pot face conexiunile! Vorbim de ”finantatori”, care au contracte directe cu statul, de firme care exploatează în concesiune bunuri ale statului, de firme ale unor primari PSD si, nu in ultimul rand, de celebra ”societate din Satu Mare”, SC Waserul Ideal Company SRL, devenită spaima primarilor din Timis.

În aceeasi logică, tot pe furnizarea de servicii, o altă societate a grupului Bojin, recte SC RAYSA OIL SRL, a prestat activitati comerciale pentru urmatoarele firme: SC CRAIUL CODRILOR SRL – circa 400.000 RON, SC CON BALAST SRl – peste 400.000 RON, SC DAROHAR LINE SRL- peste 250.000 RON, SC DAMINIX SRL- peste 250.000, SC PARABELUM SRL- 150.000 RON, SC MECLAUD SRL- peste 400.000 RON, SC TEHNOCER SRL – peste 100.000 RON, SC PELICANUL INSTALATII SRL- 200.000 RON, SC AGREGATE MINERALE SRL – peste 150.000 RON, SC TIRENA SCAVI SRL- peste 200.000 RON, SC ECOSAL GNSC SRL – peste 400.000 RON.

Aici, tot cu un simplu Google, cine are interesul va descoperi alte minunății și conicidențe care, evident, nu au legatura cu acte de corupție, ci pur si simplu cu furnizarea unor servicii si, de ce nu, tot cu hazardul. Circuitul banului în natură duce tot către firme ale unor primari PSD, ale unor fini sau ale altor societati comerciale, care au legatura directa cu banii sau bunurile statului roman!

Servicii prompte

În același registru al Declaratiei Fiscale 394, SC REMODET TMB SRL a prestat servicii pentru SC WASERUL IDEAL COMPANY SRL – peste 2.000.000 RON, SC SOCOT TARGU MURES SA – peste 900.000 RON, SC AQUAPROIECT SA – peste 100.000 RON, SC APASCO SA – peste 130.000 RON, SC ROMICS SRL – peste 300.000 RON, SC AGMA TIUCA SRL – peste 200.000 RON. Totodata, SC Lugomet SA, unde Titu Bojin este actionar principal, a lucrat din greu pentru SC APASCO SA – 432.560 RON, SC Electromontaj Turceni -150.000 RON, SC HIDROTIM SA – 150.000 RON, SC DAMINIX SRL – 1.000.000 RON, SC SOCOT SA – 700.000 RON. SC NERTHUS SRL – 220.000 RON, SC PARABELUM SRL – 125.000 RON, SC TEHNODOMUS SRL – 1.400.000 RON, LESCACI SRL – 100.000 RON, SC CONSELECTRIFICAREA – 50.000 RON, SC TEHNOCER SRL – 225.000 RON, SC DATECO SRL – 500.000 RON, SC ERDEMIR SA – 600.000 RON, SC Tirena SCAVI – 700.000 RON, SC TEHNOSTRADE – 80.000 RON, SC SERONI TRANS – 100.000 RON.

La fel ca și în celelalte situații, plaja de servicii ale firmelor controlate de familia Titu Bojin se întinde peste tot: autorstrăzi, fini, primari PSD, firme contractante ale CJT si DAB. Un simplu calcul matematic, demonstrează că norocul choir, în prestarea de servicii ale societatilor comerciale păstorite de Titu Bojin, vine de la firme care, sub o forma sau alta, au avut tangență cu bunuri ale statului român sau au avut lucrări cu bani din bugetul de stat. Prestările de servicii, care nu sunt contracte de aubantrepriză și nici nu reprezintă acte de corupție, vorba presedintelui CJT, se ridică undeva în jur de 100 milioane RON!

Hazard! Noroc! Șansă! Nici vorbă de corupție generalizată….

Vocea Timisului
Vocea Timisului
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore