Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriEconomieFără acciza pe carburanţi, FMI cere României să ia bani din altă...

Fără acciza pe carburanţi, FMI cere României să ia bani din altă parte

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Fondul Monetar Internaţional va veni luna viitoare în România, în capitală, pentru a vorbi cu autorităţiile naţionale despre modalitatea statului de adăuga bani la buget fără a aproba acciza de 7 eurocenţi pe carburanţi. FMI-ul e de părere că amânarea şi neaprobarea taxei duce la pierderi de la buget şi sunt necesare măsuri care să compenseze aceste pierderi ale statului.

Pentru a asigura atingerea ţintei de deficit bugetar de 2,2% din PIB, va fi necesară adoptarea unor măsuri care să compenseze veniturile pierdute în urma amânării cu trei luni a majorării accizei la carburanţi. Autorităţile au cerut discutarea unor astfel de măsuri în luna ianuarie cu echipa FMI, fiind vizată combinarea primelor două evaluări ale programului economic susţinut prin acordul stand-by. O misiune FMI a planificat o vizită la Bucureşti în luna ianuarie” – a afirmat Guillermo Tolosa, reprezentantul rezident al FMI în România şi Bulgaria.

Premierul Victor Ponta, întrebat de unde va face rost statul român de veniturile pierdute din urma amânării accizei pe carburanţi, acesta a răspuns „De la Administraţia Prezidenţială, că domnul preşedinte a spus că sunt bani

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat bugetul pe 2014 doar după ce Guvernul a acceptat amânarea aprobării accizei de şapte eurocenţi pe carburanţi pentru trei luni, până la 1 martie 2014. Gest ce a fost salutat de către FMI şi considerat „un pas binevenit”

Am făcut acest lucru pentru că Guvernul a fost de acord să amâne cu trei luni intrarea în vigoare a accizei pe carburant, motorină şi benzină. Faţă de 2,4 miliarde, cât era prevăzut în bugetul de stat venituri din această taxă, suspendarea aplicării pe trei luni însemană 600 de milioane de lei mai puţin în bugetul de stat, foarte mică în raport cu excesele din buget, şi care pot fi ajustate în foarte multe zone din buget unde sunt bani în exces, fie că vorbim de banii de la Ministerul domnului Dragnea, de la serviciul datoriei externe, de la minimalizarea unor încasări, cum e taxa pe stâlp” – a declarat preşedintele Traian Băsescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare