Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriEconomieFrancul elvețian poate ajunge la paritate cu euro

Francul elvețian poate ajunge la paritate cu euro

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Thomas Jordan, preşedintele Băncii Naționale a Elveției, a avertizat, zilele trecute, că ”aşa cum arată evoluţiile recente, francul elveţian s-ar putea aprecia temporar, ca reacţie la incertitudinile sporite legate de problema datoriilor Greciei”. Media monedei elveţiene, care a fluctuat pe pieţele internaţionale între 1,024 şi 1,381 franci/euro, a crescut la începutul perioadei analizate la 4,3384 lei, maximul ultimelor trei luni. Următoarele şedinţe au adus o scădere a cursului, care a coborât la finalul intervalului la 4,2656 lei.

Volatilitatea euro a fost mai mare decât cea din ultimele patru săptămâni, evoluţia lui fiind diferită de cea a altor monede din regiune. Perioada analizată a debutat direct pe creştere pentru euro, iar marţi a fost atins maximul de 4,4508 lei, o medie mai ridicată, de 4,4542 lei, fiind atinsă în 4 martie. Deprecierea leului s-a datorat expunerii finanţelor româneşti la criza financiară cu care se confruntă Atena, datorită numeroaselor sucursale locale deschise de băncile greceşti, în condiţiile în care guvernul elen a obligat instituţiile statului să îşi transfere rezervele de numerar la banca centrală a Greciei. Situaţia s-a modificat, la jumătatea periodei, astfel că vineri cursul euro a scăzut la 4,4136 lei, mai sus cu 0,26 bani faţă de finalul săptămânii precedente. Ultima şedinţă a intervalului analizat s-a deschis în jurul pragului de 4,42 lei, după care euro a scăzut până la 4,4090 lei, pentru ca la închidere tranzacţiile să se realizeze la 4,4150 – 4,4180 lei.

Cursul dolarului american a avut o tendinţă descedentă, el coborând de la 4,1655 lei, în şedinţa de marţi, la 4,0620 lei, vineri, când cotaţiile au fost cuprinse între 4,046 şi 4,102 lei.

Perechea euro/dolar a fluctuat pe parcursul perioadei între 1,0661 şi 1,09 dolari, maxim atins la finalul ei, atunci când piaţa americană s-a închis la 1,0871 dolari. Aprecierea euro s-a datorat poziţiilor de protecţie pe care le-au luat investitorii înainte de şedinţa Comitetului de politică monetară al Rezervei Federale, care se va desfăşura mâine şi miercuri, de la care se așteaptă date privind momentul în care se va majora dobânda din SUA.

Evoluţia euro este incertă, având în vedere faptul că Grecia nu a reuşit să ajungă la un acord cu creditorii săi externi şi se îndreaptă spre incapacitate de plată. La finalul săptămânii, miniştrii de Finanţe din zona euro au avertizat dur Grecia că acordul financiar va fi întrerupt până când guvernul de la Atena nu va prezenta un plan complet de reforme economice. ”Este necesară o listă detaliată, cuprinzătoare de reforme, un acord complet, înainte de furnizarea oricăror fonduri”, a declarat preşedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

În piaţa la termen de la Sibiu, euro s-a tranzacţionat pentru iunie între 1,0661 şi 1,0855 dolari.

*Analiza cuprinde perioada 20–24 aprilie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Pe față! Primăria Giroc s-a luptat din greu să legalizeze intabularea caselor înșiruite din extravilan ale SC Minda & Mimo SRL, în ciuda deciziei...

Povestea de azi este una extrem de simplă și își are începuturile în primăvara...

Ca-n Poliția Română! Sub nasul agentului Raoul Iacob de la Biroul de Investigații Criminale Timișoara, studenta eminentă Denisa Tîrziu l-a iubit pe un cetățean...

Și, evident, subofițerul Inspectoratului de Poliție Timiș n-a mirosit absolut nimic. Nici că iubita...

Ministrul Sănătății a decis schimbarea managerului de la Spitalul Județean Timișoara

În urmă cu câteva minute, ministrul sănătății Alexandru Rafila a semnat schimbarea din funcția...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Moş Crăciun nu a adus daruri leului

Creşterea cererii de valută a împins în sus mediile principalelor monede, cu excepţia celei...

Francul elveţian a atins minimul ultimelor opt luni

Perioada analizată a fost una pozitivă pentru leu, acesta reuşind să se aprecieze faţă...

Leul a încheiat săptămâna trecută pe apreciere

Apropierea de jumătatea lunii, când va avea loc şedinţa Comitetului de politică monetară al...