Guvernarea PSD-ALDE duce România, inevitabil, în colaps financiar. Cel mai mare deficit de după criza de acum 10 ani

- Advertisement -
„Execuția bugetară a primelor cinci luni din 2019 arată dezastrul din finanțele României. Este pentru prima dată când, după criza globală de acum zece ani, deficitul bugetar ajunge la un nivel fără precedent.

Dacă în 2015, spre exemplu, la sfârșitul primelor cinci luni ale anului aveam un excedent de 6 miliarde lei, astăzi, deficitul bugetar a ajuns la 15 miliarde, tot după primele cinci luni din an. Pare destul de clar că actualul ministru al finanțelor, recent instalat în echipa ce conduce PSD, a pierdut contactul cu realitățile fiscal – bugetare din România.

Este un ministru care reprezintă cu multă fidelitate lipsa de profesionalism economic al PSD, un real pericol pentru sustenabilitatea finanțelor romanești, care lasă impresia că nu reușește decât să cârpească constant găurile unui buget croit prost de la bun început”, constată deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Analizând contextul bugetar, prima observație frapantă privește evoluția veniturilor și cheltuielilor în primele 5 luni, o curbă negativă cu pantă mare, în care creșterea veniturilor totale, de 13 miliarde lei, este depășită cu mult de cheltuielile totale, care au crescut cu mai mult de 20 de miliarde de lei, peste diferența negativă deja acumulată, împingând deficitul bugetar total spre cea mai mare valoare din 2012 până în prezent, respectiv 15 miliarde de lei.

Încă de la începutul anului am arătat că bugetul României se bazează pe venituri supraestimate și pe cheltuieli subestimate. Actuala execuție doar confirmă aceste evoluții. Ministrul de finanțe, într-un rar moment de realism, spunea de curând că este nevoie de o creștere a veniturilor de 7 miliarde  de lei, pentru a ne menține pe linia de plutire și a ne încadra în deficitul asumat prin Legea bugetului, de 2,76% din PIB, un obiectiv care a devenit intangibil, cel puțin pentru acest guvern, repetent la economie, explică liberal Marilen Pirtea.

Astăzi, actualii guvernanți discută tot mai apăsat despre reduceri de  cheltuieli în ministere și deconcentrate, fiind necesar, se spune, un „aparat al funcționarilor publici mai suplu și mai eficient”. Sintagma este menită să ascundă frumos realitatea imediată, pe care nu și-o dorește nimeni, cu concedieri colective, realizate prin aplicarea de criterii știute doar de cei de la PSD. O astfel de evoluție trebuie privită în ansamblul rezultatelor guvernării, care poartă același tipar, al unei guvernări iresponsabile ce duce inevitabil la eșec. O notă de plată scumpă pentru noi toți, acesta este costul iresponsabilității din așa-zisul program de guvernare PSD.

Merită să fim deosebit de atenți cu privire la efectele de creștere în spirală a cheltuielilor ce vor fi determinate de actuala Lege a pensiilor, care prevede majorări de 15% în această toamnă, dar și un alt val de majorări, de 40%, înainte de alegerile parlamentare din 2020, o pârghie electorală simplistă, creată de PSD prin forțarea unui schimb de tip „bani în plus la pensii, pentru voturi”, un mecanism electoral brevetat încă din 2008.

Era vorba atunci de profesori, cărora li s-a promis o majorare de 50%, printr-o lege votată în Parlament și care nu a mai fost aplicată. Efortul bugetar al majorării pensiilor este de 8 miliarde de lei în 2020 și de 20 de miliarde de lei în 2021, fiind astfel simplu de anticipat că nu vor exista bani pentru aceste măsuri.

Recent apărută în spațiul public, inițiativa referitoare la recunoștința copiilor majori, care ar fi obligați să plătească pensie de întreținere părinților, chiar dacă nu este altceva decât o idee aruncată în spațiul public, conține o clară confirmare a falimentului pensiilor de stat.

În plus, desființarea Pilonului II de pensii, cum s-a mai arătat în ultimul an, indică semnalul de alarmă pe care PSD l-a avut de mai multă vreme, despre imposibilitatea susținerii anunțatelor creșteri de pensii, semnal ce i-a determinat pe guvernanți să sacrifice pacea, subliniază deputatul liberal.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare