Guvernul da posibilitatea bancilor sa acorde credite in lei pentru Prima Casa

- Advertisement -

Guvernul a aprobat, miercuri, o hotarare prin care sunt aduse unele modificari la normele de implementare a programului Prima Casa, in sensul ca finantatorii vor avea posibilitatea sa acorde si credite in lei prin acest program.

„Propunerea urmareste ca, prin introducerea posibilitatii de completare a ofertelor finantatorilor participanti in program cu varianta de creditare in lei, sa dinamizeze competitia pe acest segment de creditare si prin orientarea cererii din partea potentialilor beneficiari catre ofertele competitive de creditare in lei, sa conduca la diminuarea riscului valutar”, se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului de hotarare.

De asemenea, in textul citat se mai arata ca „propunerea are in vedere contextul actual in care se gasesc atat sistemul bancar european, cat si cel national, marcat de diminuarea capacitatii pietei locale de a asigura finantarea in euro, de dificultatile pe care le intampina jucatorii din sistemul bancar national in procurarea de valute straine, in special de euro”.

Bancile pot introduce oferte noi pentru Prima Casa, pentru a avantaja creditele in lei

Practic, se da posibilitatea finantatorilor sa modifice costurile totale ale finantarilor acordate din plafonul alocat pe anul 2012, cu conditia incadrarii in limitele maxime ale costurilor totale ale finantarilor (EURIBOR la trei luni plus o marja de maximum 4% pe an pentru creditele in euro, respectiv ROBOR la trei luni plus o marja de maximum 2,5% pe an pentru creditele in lei) si cu instiintarea prealabila a MFP si FNGCIMM.

„Modificarea nivelurilor costurilor totale ale finantarii va putea opera doar pentru finantarile acordate de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari”, se mai precizeaza in HG amintita.

Guvernul a avut pe ordinea de zi a sedintei de miercuri proiectul de hotarare pentru modificarea art. 3 alin.(7) din anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casa”.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Promisiuni de la Guvern: Ambulanta in fiecare comuna din Romania

Guvernul a adoptat un Memorandum privind instituirea schemei de...

Culmea! Premierul Viorica Dancila transmite un mesaj cu prilejul Zilei Culturii Nationale

Primul ministru al României, Viorica Dăncilă, a transmis un...

Mihaela Triculescu, noul presedinte al ANAF. Ce o recomanda?

Premierul României, Viorica Dăncilă, a semnat astăzi Decizia de...

CJ Timiș, primele demersuri pentru reabilitarea drumurilor județene cu bani de la guvern

Consiliul Județean Timiș a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru șase...

Din aceeași categorie

Categorii Populare