Inaugurarea OncoGen, după cinci ani de la startul lucrărilor, irealizabilă fără foarfeca lui Titu Bojin VIDEO

- Advertisement -

După pregătiri de aproape jumătate de deceniu, ieri dimineață s-a deschis, în sfârșit, OncoGen, cel mai modern loc din această parte a Europei, în care cercetătorii vor încerca să găsească un leac cancerului. După o slujbă religioasă, în care preoții au binecuvântat locul pentru un parcurs cât mai bun și cât mai multe vindecări ale pacienților, inaugurarea a fost celebrată prin tăiere a panglicii, făcută în prezența autorităților.

Dorința de a apărea cât mai mult în lumina reflectoarelor și în blițurile aparatelor de fotografiat ale jurnaliștilor i-a făcut pe unii să cadă în penibil, chiar atunci când ar fi avut un prilej să câștige la capitolul imagine. Tocmai directorul Spitalului Județean din Timișoara, Marius Craina, a fost cel care a rămas fără foarfecă la tăierea panglicii, în dauna liderului CJ Timiș, Titu Bojin, care de altfel nu va mai fi susținut nici de propriul partid în viitoarele alegeri, dar care a ținut să-și taie o porție mult mai mare din aportul construirii OncoGen și decât însuși directorul Marius Craina. Dacă pentru Titu Bojin imaginea poate nu mai reprezintă o miză, cu siguranță, dacă ar fi avut prezență de spirit, primarul Timișoarei Nicolae Robu ar fi fost mai câștigat din acest punct de vedere, lăsând să vorbească doar faptele, nu foarfeca.

Centrul OncoGen dispune de 15 laboratoare de cercetare dotate cu aparatură de ultimă generație, printre care o bancă de celule și țesuturi, o biobază și un laobrator G&T cu două camere albe, singurul din România și din această parte a Europei. Spitalul Județean este beneficiarul proiectului în valoare de peste 54 de milioane de lei, care a fost conceput ca un centru de cercetare și terapii avansate în domeniul cancerului, și care va acoperi mai multe direcții de cercetare: terapii regenerative, studii privind utilizarea celulelor stem de toate felurile. De asemenea, OncoGen este un centru care va susține dezvoltarea de terapii inovatoare.

Atfel, cel mai modern centru ce acest fel din zona sud-estică a Europei nu doar că dispune de cea mai bună aparatură, dar și de cei mai pregătiți și profesioniști oameni care să lupte împotriva cancerului. „Este o realizare excepțională și mă bucur că ea a ajuns la finalitate. Cunosc acest proiect încă de la început și știu câte dificultăți au fost întâmpinate. Este meritul tuturor celor care au contribuit la realizarea sa. Mă bucur că bolnavii de cancer au șanse mai mari de supraviețuire și sunt convins că vor supraviețui mulți dintre ei și datorită aportului acestui centru de cercetare unde este dotare tehnică de cel mai înalt nivel pe plan mondial, dar și specialiști excepționali, cu performanțe”, a declarat Nicolae Robu.

Centrul OncoGen de la Timișoara a fost copiat după un model german, de la Ulm, ambele având aceleași structuri. Construcția și dotarea Centrului de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului s-a realizat în perioada 2010-2015, prin Programul operațional sectorial de finanțare. Valoarea totală a proiectului a fost de 54.389.610 lei, din care costuri eligibile au fost de 44.000.000 lei, respectiv 38.909.200 lei din FEDR și 5.090.800 lei din bugetul național.

[responsive_youtube

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare