Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Povești (ne)muritoare! Prof. dr. Virgil Păunescu e convins că ”Oncogen” are vaccinul anticovid, doar că statul român nu l-a găsit în actele contabile

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
La nivel declarativ, când vine vorba despre vaccinul românesc pentru combaterea SARS-C0V-2, dezvoltat de către experții de la ”Oncogen” Timișoara, în frunte cu cercetătorul de renume mondial, prof. dr. Virgil Păunescu, toate arată bine. Și sună la fel de frumos! Ce mai – o sublimă pledoarie de premiu Nobel pentru medicină!

Practic, de când a început pandemia, antidotul românesc la Covid – 19 a existat sub toate formele: solid, spray nazal și vaccin. Unde mai pui că, tot conform declarațiilor prof. dr. Virgil Păunescu, toate marile națiuni ale lumii s-au luptat pentru a pune mâna pe brevetul cercetătorilor timișoreni, considerat un soi de ”breakthrough”, în special datorită metodei de lucru.

Ca într-un adevărat roman de spionaj economic, în care SUA se lupta cu China, iar Franța cu Germania, toate doar pentru a pune mâna pe vaccinul de la ”Oncogen”, la final s-a ajuns la acuzații de furt împotriva urmașilor lui Mao. Și, mai mult decât orice, la bătut obrazul statului român, cu orice ocazie, tocmai pentru că nu susține cercetarea românească, că o sabotează și că preferă să încheie contracte externe, în detrimentul cetățenilor săi.

S-a ajuns până acolo cu PR-ul încât, însuși cercetătorul de renume mondial, prof. dr. Virgil Păunescu, într-un moment de sacrificiu suprem și pentru a fi cât mai convingător cu potențialii investitori, s-a autovaccinat cu ”serul minune”, experimental și produs de ”Oncogen”, încălcând toate regulile medicale, uimind- și șocându-i chiar și pe colegii săi de la UMF Timișoara. Care au văzut multe la viața lor!

Și tot degeaba pentru că, în final, datorită controverselor din jurul subiectului, rând pe rând, investitorii prof. dr. Virgil Păunescu, pe care nu i-a văzut nimeni, dar au citit despre ei prin presă, s-au retras. Așa că, în cursa nebună pentru „Dezvoltarea de noi tehnologii, medicamente și vaccinuri pentru prevenirea SARS-CoV-2”, derulat de compartimentul Oncogen din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, n-a mai rămas, evident, decât statul român.

Așa se face că, sub acronimul ”DECODE”, pe o perioadă de 18 luni, de la data de 23 iunie 2020 și până la data de 05 decembrie 2021, Guvernul României a decis să investească suma de 3,5 milioane RON, în povestea vaccinului de la ”Oncogen” Timișoara. Înțelegerea a fost parafată în Contractul de Finanțare nr. 11Sol/2020, între Spitalul Județean Timișoara, în calitate de Contractor, și Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, în calitate de Autoritate Contractantă.

Conform documentelor, practic, proiectul este realizat în colaborare între SCJUT, în calitate de coordonator de program și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” București, în calitate de instituție parteneră. Și, ca să nu mai existe discuții despre sabotarea cercetătorilor români, la data de 16 iunie 2020, statul român, ca autoritatea contractantă, a virat 90% din valoarea bugetului prevăzut pe anul 2020, adică 1,7 milioane RON.

Follow the money

Evident, ca orice investitor strategic, și statul român a dorit să aibă un control și o justificare asupra sumelor băgate în visteria ”Oncogen” așa că, în contractul de finanțare pentru vaccinul anticovid, a strecurat, la articolul 7, în sarcina cercetătorilor timișoreni: ”Să permită, pe toată durata contractului, precum și pe o perioadă de trei ani de la încetarea acestuia, în decurs de zece zile de la primirea unei notificări, accesul neîngrădit al reprezentanților Autorității contractante, ai Ministerului Educației și Cercetării, ai Ministerului Finanțelor Publice și ai Curții de Conturi, sau alte organe cu competențe de verificare și control, la documentele pe baza cărora se ține evidența activităților derulate în cadrul contractului”.

Și, când a venit Ziua Z, în care statul român a vrut să arunce o privire în contabilitatea ”Oncogen”, ca să vadă cum sunt cheltuiți banii publici ai contribuabililor români,  în proiectul „Dezvoltarea de noi tehnologii, medicamente și vaccinuri pentru prevenirea SARS-CoV-2”, s-a lovit de un refuz elegant, dar categoric. Ba mai mult, din nou, tot în presă, Guvernul României a fost acuzat, fără menajamente, că șicanează cercetările și că, de fapt, nu vede cu ochi buni succesul cercetătorilor români de la Timișoara, care sunt pe cale să-i bage, în faliment, pe cei de la Pfizer, Astra Zeneca și Johnson & Johnson.

Practic, doar serviciul de contabilitate a mimat colaborarea cu organele de control și a pus la dispoziție Registrul jurnal și Balanța încheiată, la 31.12.2020, pe proiectul DECODE. Și s-a observat că ”Oncogen” nu a procedat la scăderea reactivilor și a altor materiale la momentul consumului efectiv al acestora: ”Toate intrările de reactivi și alte materiale achiziționate pe acest proiect, prin achiziție directă, au fost concomitent eliberate în consum, la momentul recepționării lor, după cum rezultă din registru jurnal, din care exemplificăm Factura  nr. 87566/07.12.2020, în valoare totală de 372.146 lei, și BC nr. 44/07.12.2020, în valoare de 372.146 lei.

Și, cum orice contract de cercetare, cu atât mai mult cel de producere al unui ”vaccin revoluționar”, are clauze de confidențialitate evidente, nici măcar aici ”Oncogen” nu a excelat. Întrucât, din motive evidente de PR, din nou, prof. dr. Virgil Păunescu, așa cum rezultă din zeci de declarații și interviuri oferite mass-media, a bătut toaca cât a fost ziua de lungă. Practic, cât i-a permis spațiul publicitar! Așa că nu e de mirare că autoritatea de control și-a exprimat, negru pe alb, ”scepticismul profesional” cu atât mai mult cu cât cei de la ”Oncogen” nu au avut consimțământul scris al autorității contractate, așa cum cere contractul, pentru a dezvălui etape din cercetarea în care statul român a investit.

Întrebări fără răspuns

E clar că pe parcursul auditării ”Oncogen”, unitate aflată în subordinea Spitalului Județean Timișoara, reprezentanții statului român au încercat să afle mai mult despre existența fizică, sub o formă sau alta, a vaccinului minune. Sau, măcar, faza de cercetare în care se află serul anticovid! Nu de alta, dar au mai fost experiențe cu ”Oncogen”, atât în dezvoltarea unui vaccin împotriva cancerului și un altul împotriva alergiilor la ambrozie! Despre care iar s-a vorbit mult, tot în presă, dar nimeni nu a văzut finalitatea! Doar PR-ul!

Nici de această dată, deși întrebările au fost formulate și înaintate, pe 19 martie 2021, prof. dr. Vrigil Păunescu, în calitate de director de proiect, nu s-a obosit să răspundă, considerându-se, cum altfel, decât șicanat, oropsit și hăituit de organele de control. Pe lângă că nu a răspuns la chestionarul de bun-simț, care ar fi lămurit o serie de aspecte și ar fi demonstrat (in)existența serului anticovid minune, acesta nu a pus la dispoziția reprezentanților statului nici măcar documentele justificative care i-au fost solicitate. Ignor total!

În definitiv, statul, prin întrebările sale, nu a dorit să afle decât adevărul. Nu povestea de PR sau de presă! Așa că interpelările de genul acesta – ”cum justificați faptul că vaccinul pe care secția OncoGen l-a obținut, după cum rezultă din informațiile publicate în presă, în urmă cu un an, va intra în faza de testare…în Germania”, ”în presă ați declarat că imunitatea vaccinului durează 17 ani. Cum se dovedește acest lucru?”, ”La prezenta data, în ce fază vă aflați cu cercetarea/dezvoltarea vaccinului?”, ”Precizați dacă toate materialele sanitare (reactivi, peptide, etc) achiziționate pe acest proiect DECODE au fost consumate?”, ”În ce s-a concretizat consumul de materiale sanitare (reactivi, peptide, etc) achiziționate pe proiectul DECODE?”, ”Care sunt persoanele desemnate să încarce informațiile legate de proiectul DECODE în platformă, profilul științific al persoanelor implicate în proiect și precizați care sunt sunt rezultatele cercetării” – sunt cât se poate de avenite și pertinente!

Apropo, că tot îi acuza prof. dr. Virgil Păunescu pe chinezi că i-au ciordit patentul și rețeta pentru vaccinul anticovid, cu o durată de imunizare de 17 ani: autoritățile de control au putut să confirme că ”online”-ul celor de la ”Oncogen” este… externalizat, fără soft de protecție. Mai mult, nici măcar Spitalul Județean Timiș, în calitate de ordonator de credite, în subordinea căruia se află ”Oncogen”, nu știe absolut nimic, nici despre antiviruși, nici despre achiziții și nici despre personalul din ”unitatea pe deplin conspirată” cu care e vecină de parcelă. Totul e, in incintă, top secret. În exterior, e la liber! Pe tarabă, ca la piață!

Control încrucișat

Ca orice unitate medicală/secție clinică care se respectă, că e la mare modă în SCJUT, și prof. dr. Virgil Păunescu, șef de parohie la ”Oncogen” Timișoara, are o jucărie doar a sa: o fundație care recoltează bani din piață. Așadar, cei de la ANAF sunt cei care au intrat în ”Asociația Oncogen” și au stabilit că interfața ONG-istă a prof. dr. Virgil Păunescu, entitate de drept privat, fără scop lucrativ, a efectuat campanii de strângere de fonduri pentru ONCOGEN, ”în vederea realizării vaccinului românesc împotriva SARS-CoV-2, primindu-se astfel donații în sumă de 123.152 lei, pentru perioada 2018-2020”.

Doar că, așa cum spun finanțiștii timișeni, în timpul controlului, s-a concluzionat că aceste venituri, obținute ca urmare a strângerilor de fonduri, ”nu au fost transferate către Oncogen, sub forma de donații, cu destinația ce a fost declarată inițial, respectiv, „Donație proiect vaccin” ci cheltuirea sumelor a fost pentru alte destinații”. Practic, ”căpușa” Oncogen a suportat cheltuielile de protocol cu ocazia acțiunilor și conferințelor organizate la sediul unității medicale dar și cheltuieli cu perfecționarea profesională a angajaților. Cam ce a făcut spitalul de boli infecțioase ”Victor Babeș” Timișoara când, în plină pandemie, a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru ”echipamente medicale” și, ulterior, un calup din donațiile oamenilor s-a dus pe contracte de PR către o parte a presei, prietenă cu prof. dr. Cristian Oancea, manager de unitate sanitară.

Cu alte cuvinte, la finalul controlului de la ”Oncogen”, după ce e pompat 3,5 mil de lei în cercetarea și realizarea vaccinului anticovid, ser despre care, în presă, prof. dr. Virgil Păunescu susține că-l are și că bate cu imunizarea spre două decenii, statul român a fost nevoit să se recunoască învins și să constate, neputincios, că stadiul de cercetare al vaccinului este…NECUNOSCUT!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Sincronizare! Raul Pătrașcu a fost lovit de inspirație științifică fix după ce a fost numit manager la Spitalul Județean Timișoara

Fiindcă mulți văd, dar puțini pricep, Raul Florian Petrișor Pătrașcu, politicianul liberal ajuns manager...

Poveste fără sfârșit. ONCOGEN Timișoara anunță, din nou, că vaccinul românesc anti-Covid e gata!

Și că de data aceasta, chiar, totul e pe bune! Practic, așa cum a...

A început administrarea celei de-a treia doze de vaccin, cadrelor medicale de la Spitalul “Victor Babeș” Timișoara

Timp de 5 zile, medicii, asistentele, dar și infirmierele și toți cei care lucrează...