ISU Timiș și-a făcut BILANȚUL la jumătatea anului. Peste 7.000 de intervenții, iar SMURD-ul bate recordurile

- Advertisement -

Joi, 17 iulie 2014, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Banat” al județului Timiș, a avut loc o videoconferință cu șefii principalelor structuri ale unității, pentru evaluarea activităților desfășurate în primele șase luni ale anului 2014.

Conform cifrelor, în prima jumătate a anului 2014 numărul intervenţiilor la care au fost solicitaţi pompierii timişeni a crescut, în medie, cu 5% faţă de aceeași perioadă a anului 2013, fiind înregistrate peste 7.000 de apeluri de urgenţă pe numărul unic de urgență 112. Numărul de 6.716 intervenţii (37 intervenţii/zi) este ”alcătuit” din: 228 incendii, 257 intervenţii la dezastre (misiuni pirotehnice, inundaţii, accidente cu implicare produse periculoase, asigurare conducte gaz fisurate, misiuni de asigurări a măsurilor PSI şi asistenţă medicală la evenimente publice), 22 intervenţii pentru protecţia mediului, 186 incendii vegetaţie uscată şi mirişti, 6 intervenţii pentru salvări de animale, 107 alte intervenţii şi 5.910 intervenţii SMURD. Aşa arată situaţia operativă a I.S.U. Timiş pentru perioada ianuarie – iunie 2014.

Dinamica intervenţiilor la care au fost solicitate structurile profesioniste, reflectă creşterea numărului de intervenţii, în medie, cu 5%. Cu toate acestea numai intervenţiile SMURD au cunoscut o creştere procentuală, în timp ce intervenţiile la incendii au fost în scădere faţă de anul 2013. Factorii ce au determinat scăderea numărului de incendii sunt, pe de o parte, temperaturile scăzute şi nivelul crescut de precipitaţii din prima parte a anului, pe de altă parte munca de prevenire depusă de cadrele ISU Timiş în cadrul controalelor efectuate. Cu toate acestea, principalele cauze care determină incendii la gospodăriile cetăţeneşti şi la operatorii economici din judeţul Timiş rămân instalaţiile electrice defecte sau cu improvizaţii, acţiunea intenţionată, fumatul în locuri necorespunzătoare, respectiv coşuri de fum defecte sau necurăţate.

În ceea ce priveşte urgenţele medicale, în primul semestru al anului 2014, echipajele SMURD au intervenit la 5.910 cazuri, fiind asistate 6.008 persoane (5.413 adulți și 595 copii). Cele mai multe cazuri au reprezentat accidente rutiere şi feroviare, urmate de intoxicații, boli cardiace, probleme neurologice – psihiatrice, dar și transporturi interclinice NEONAT.

În paralel cu situaţia operativă, au fost desfăşurate peste 1.424 controale de prevenire la instituții, operatori economici, obiective cu risc de accidente majore și localități. Deasemenea, s-a desfăşurat o activitate intensă de educaţie preventivă la nivelul instituţiilor de învătământ, al primăriilor şi al operatorilor economici.

În ceea ce priveşte tehnica de intervenţie a unităţii, în anul 2014, prin intermediul Consiliului Județean Timiș, a intrat în dotarea inspectoratului o autospecială de descarcerare, necesară intervențiilor în spații cu mari aglomerări de persoane.

Pentru semestrul II al anului 2014, printre obiectivele I.S.U. Timiş se află amenajarea unui poligon de pregătire a personalului în domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor și descarcerare. De asemenea se urmărește revitalizarea unor servicii voluntare pentru situații de urgență, prin transferul fără plată a unor autospeciale de stingere, care au fost scoase din folosința ISU Timiș, prin înlocuirea lor cu autospeciale noi, prin Programul Operațional Regional.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

ISU Timis a fost dotat cu doua autospeciale si sapte barci pneumatice noi FOTO

Două autospeciale de stingere cu apă și spumă și...

DRDP Timisoara face bilantul reparatilor de pe drumurile nationale din judetul Timis

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara, prin...

FOTO/VIDEO Spectacol la Palatul Culturii din Timisoara. Pe „scena”, pompierii de la I.S.U. Banat

Ziua Protecției Civile a fost sărbătorită la Timișoara cu...

RAZIE de proportii a politistilor din Timis, azi-noapte. Vezi bilantul actiunii!

In cursul nopții trecute, poliţiştii timişeni au acţionat pe...

Transportul scolar, un succes in prima saptamana de la lansare, la Timisoara

Societatea de Transport Public Timişoara (STPT) şi Primăria Municipiului...

Din aceeași categorie

Categorii Populare