Logică PSD! Primăria Giroc, obligată să recupereze peste 2 milioane de lei din decontarea cu bună știință a unor servicii fictive de demolare și de apă-canal

- Advertisement -
În concluzie, este cât se poate de logic și de evident că, dacă nu va duce la îndeplinire măsura Camerei de Conturi Timiș, administrația locală, reprezentantă prin ordonatorul de credite, se va alege cu o plângere penală pentru abuz în serviciu! Nu de alta, dar statul român nu poate pierde la infinit și, cu atât mai mult, să fie cea mai bună vaca de muls pentru entități sau interese private, în cârdășie cu funcționari publici. Și, cel puțin până acum, măcar în situația de la Giroc, autoritățile de control au demonstrat, rând pe rând, chiar și în al doisprezecelea ceas, că nu glumesc și nici nu se joacă cu banii și patrimoniul consolidat al statului.

Adevărul e că, sub o formă sau alta, în funcție de atribuții, fie că vorbim despre Direcția Națională Anticorupție și ANAF sau Camera de Conturi Timiș și Inspectoratul de Stat în Construcții, toate instituțiile de forță au reconfirmat, la milimetru, ceea ce voceatimisului.ro spune de mai bine de 14 luni de zile: că administrația pesedistă din Giroc este una profund coruptă și, mai mult decât orice, că e la butonul și la cheremul cooperativei imobiliare, coordonată de Ionel Dan Pascu (Puiu Minda) și, în subsidiar, de iordanianul Mueen Al Shawish! Și că, din pricina acestei cumetrii de tip organizat, care a funcționat în liniște mai bine de două decenii, azi, o întreagă comunitate are de suferit. Până la urmă, cui îi pasă! Că, dacă ar fi fost altfel, cu siguranță, măcar ordonatorii de credite de la Primăria Giroc și de la “Giroceana”, ca să dea un exemplu de leadership, ar fi dat o notă de relații raportorilor Camerei de Conturi Timiș. Așa, i-au lăsat pe ceilalți funcționari să dea din colț în colț, în bâlbâieli și să se descurce cum pot cu combinațiile altora.

Că acum, din pricina unor orgolii și calcule politice meschine, triplate de complicități și lașități, administrația giroceană riscă să intre în colaps și să tragă cortina peste viețile a zeci de mii de oameni, asta e o poveste care ține strict de voința locuitorilor comunei: dacă permit sau nu ca ecosistemul lor să fie călcat în picioare și terfelit de către o minoritate! Și până când lucrurile se vor regla sub o formă sau alta, noi continuăm cu concluziile raportului devastator, întocmit de auditorii Camerei de Conturi Timiș, ca urmare a verificărilor întreprinse la nivelul Primăriei Giroc și, separat, în măruntaiele societății publice ”Giroceana”, entitate condusă, încă din prima zi de naștere, de către ginerele primarului PSD Ionel Toma. Nu de alta, dar e bine ca locuitorii comunei să știe de ce, începând cu data de 16 august a.c., riscă să rămână fără apă la robinete.

Și, dincolo de cele circa 3 milioane de euro, bani pe care administrația din Giroc îi datorează Aquatim, debit care provine din furturi de apă, branșamente ilegale și din peste un milion de metri cubi nefacturați, așa cum se susține și în raportul Camerei de Conturi Timiș, probleme administrației de la marginea Timișoarei sunt cu mult mai ample. De fapt, depășesc imaginația! Nu de alta dar o serie întreagă de documente și concluzii demonstrează că, în cârdășie cu ”Giroceana”, primăria metropolitană a decontat o serie întreagă de… lucrări nerealizate și a închis ochii la articole fictive de deviz. Deși, în parohia PSD a lui Ionel Toma se știa clar și dincolo de orice dubiu că entitatea, care asigura dirigenția și viza de șantier a UAT Giroc, adică verifica legalitatea și realizarea obiectivelor contractuale, era aceeași cu cea care a întocmit caietele de sarcini pentru prestatorul de servicii! Obiectivism și profesionalism curat!

De la noi… pentru noi

Pe scurt, în perioada 2020 – 2021, așa cum rezultă din actul de control al Camerei de Conturi Timiș, Primăria Giroc, condusă de Ionel Toma, a atribuit către ”Giroceana” SRL, manageriată de ginerele său, Dacian Marinescu, prin achiziție directă, un număr total de 26 de contracte de servicii și lucrări, în valoare totală de 8.867.723 lei. Practic, un număr de 14 contracte, în valoare de 4.665.787 lei în anul 2021 și respectiv 12 contracte, în sumă de 4.201.936 lei, în anul 2020. Altfel spus, cam câte un milion de euro pe an, prin atribuiri directe, fără licitații! Și, după cum se observă din documente, obiectul contractelor în cauză a fost unul divers reprezentând lucrări de: avarii/întreținere/reparații rețele de alimentare cu apă și canalizare, întreținere stații de pompare și chesoane, demolare/dezafectare/încărcare și transport moloz/gunoi, montare stâlpi de iluminat respectiv servicii de: curățenie stradală manuală, măturare mecanizată a străzilor, ecologizare spații de recreere etc.

Cert e că din aceleași înscrisuri administrative rezultă că, la baza contractelor de lucrări și servicii, încheiate între entitățile conduse de primarul Ionel Toma și ginerele său, au stat  documentațiile tehnice (caietele de sarcini) întocmite de  SC Prodir Amiz S.R.L., societatea comercială în cauză asigurând, culmea, și serviciile de dirigenție de șantier. Și nu o singură dată căci, așa cum o arată și probele, tot în perioada anilor 2020 – 2021, UATC Giroc a atribuit către Prodir Amiz S.R.L., prin achiziție directă, un număr total de 65 contracte de servicii: 43 contracte atribuite în anul 2020 și 22 în anul 2020, având ca obiect întocmire caiete de sarcini sau dirigenție de șantier. Valoarea plăților efectuate de administrația PSD Giroc, în beneficiul societății comerciale, se ridică la suma totală de 1.110.806 lei din care 544.354 lei în anul 2020 și 566.452 lei pe anul 2021. Practic, peste 100.000 euro anual!

Așa se face că, în familie, între Primăria Giroc și ”Giroceana” au fost încheiate, în baza caietelor de sarcini întocmite de SC Prodir Amiz SRL, o serie de contracte care au avut, printre altele, ca obiect și colectarea, ridicarea, transportul gunoiului și molozului existent pe domeniul public al comunei Giroc. Și de buna cheltuire a banilor administrației comunale, cât și de prestarea reală a serviciilor, tocmai ca acestea să poată fi decontate, așa cum rezultă din documente, s-au ocupat, prin contractele de dirigenție de șantier, tot cei de la SC Prodir Amiz SRL. Altfel spus, edilul Toma a pompat bani în societatea condusă de ginerele său, pe baza unor caiete de sarcini întocmite de un terț care, pe acest segment, a și fost remunerat de UAT Giroc. Ca, ulterior, aceeași entitate comercială, să încheie contracte de dirigenție de șantier cu administrația socrului, tot pe bani publici, cu scopul de a verifica prestația ginerelui, pe baza unor documente de necesitate și oportunitate, pe care tot SRL-ul le întocmise. Noaptea minții!

Și, din acest punct, morișca pe bani publici a început să funcționeze, decontând o serie de lucrări și prestații fictive care, în realitate, așa cum spun și auditorii s-au efectuat doar pe hârtiile de la Primăria Giroc, evident, legalitatea și prestația lucrărilor fiind consfințită prin parafa dirigintelui de șantier. Acum, nici nu mai contează că, în mare parte, cifra de afaceri a celor de la SC Prodir Amiz SRL, așa cum rezultă din date oficiale, se datorează contractelor cu administrația condusă de Ionel Toma. Așa cum n-are nicio relevanță norocul chior de care a avut parte entitatea comercială când a fost vorba despre atribuirea directă, fără licitație, a celor 65 de contracte publice, într-un an de zile, în perioada 2020-2021! Contează doar cum s-au sifonat banii publici și aici răspunsul îl dă, din nou, Camera de Conturi Timiș.

Muncă din pix

Mai exact, ca urmare a verificărilor, echipa de audit a concluzionat faptul că Primăria Giroc a plătit contravaloarea unor articole de deviz fictive, reprezentând  demolări-dezafectări elemente de beton și beton armat (volum total decontat 970 mc) și zeci de mii de ore de muncă și sudoare, în condițiile în care în nici unul document – referate de necesitate, note de fundamentare, caiete de sarcini, documentații tehnice, contracte de lucrări și servicii – nu se specifică nici o locație sau amplasament care ar face obiectul vreunei demolări sau dezafectări. Mai mult, nu există nici o probă de tip foto-video care să confirme că asemenea activități ar fi fost vreodată desfășurate pe raza comunei Giroc. Și, ca circul să fie la el acasă, Primăria Giroc nu a putut pune la dispoziția Camerei de Conturi nici măcar un colț de hârtie care să ateste predarea către un operator autorizat, în speță RETIM, a deșeurilor din construcții care au fost facturate și plătite, atât ca prestație cât și ca ore de muncă!

Totuși, trist e altceva! Mai exact că, din discuțiile avute cu reprezentanți ai Primăriei Giroc, cu membri ai comisiei de recepție, respectiv cu personalul care a certificat în privința realității, regularității și legalității, facturile emise în cadrul contractului, auditorii Camerei de Conturi au concluzionat că, ”la nivelul administrației comunale, nu se cunosc, nici măcar, care ar fi amplasamentele care au făcut obiectul demolării/dezafectării în cadrul contractelor”. Unde mai pui că nu există rapoarte ale dirigintelui de șantier, atașate facturilor emise de ”Giroceana” S.R.L. Pur și simplu numai plăți cu nemiluita! Și colac peste pupăză, există documente din care rezultă clar, negru pe alb, că o serie de dirigenții de șantier au fost atribuite din pix, înainte de emiterea unei decizii interne în acest sens!

În concluzie, prin includerea de către SC Prodir Amiz S.R.L, în documentația tehnică, a unor articole fictive de de deviz, reprezentând dezafectări/demolări…”, deși NU au fost realizate de către ”Giroceana” SRL, ci doar facturate către UATC Giroc, administrația pesedistă a lui Ionel Toma a fost prejudiciată de către societatea condusă de ginerele său, așa cum subliniază Camera de Conturi Timiș, cu suma de 406.003 lei. Adică, 375.861 lei, care reprezintă lucrări neefectuate de către ”Giroceana” SRL dar plătite de administrația locală, 15.113 lei care sunt valoarea documentației tehnice, achitate de Primăria Giroc către SC Prodir Amiz SRL, în condițiile în care devizul întocmit a fost unul nereal și 15.029 lei, sumă care derivă din valoarea dirigenției de șantier, tocmai pentru că prestatorul nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale. Adică, nu a vegheat la banul public și a semnat pentru decontarea unor servicii fictive! Și recomandările Camerei de Conturi către Primăria Giroc sunt clare: recuperarea prejudiciului!

Și, tot pe segmentul ”Giroceana”, pe lângă cele 3 milioane de euro, pe care tocmai le-a garantat, printr-o hotărâre de Consiliu Local, că le plătește către Aquatim, ca să nu lase o întreagă comunitate fără apă, administrația comunală mai are de scos din visteria societății locale de apă și canal, manageriată de ginerele edilului, o sumă de 1.674.053 lei! Mai exact, contravaloare unor facturi de apă, recte 187.378 de metri cubi, aferentă perioadei 2020 – 2021, de la nivelul cișmelelor și hidranților, aruncate, în mare parte, în cârca SVSU Giroc/ISU Timiș.

La fel ca și în cazul demolărilor și dezafectărilor, și de această dată, tot fără documente justificative care să ateste realitatea consumurilor facturate către Primăria Giroc! În condițiile în care, în scris, cei de la ISU se jură că, în ultimii 5 ani (2018 – 2022), au consumat de la hidranții din Giroc o cantitate totală de numai 545 mc. Mai mult că, în perioada 2020-2021, instituția a avut doar 3 intervenții de stingere a incendiilor (2 în Giroc și 1 în Chișoda), prilej cu care a consumat 172 mc de apă! Atât și nimic mai mult!

Ca să fie fain până la capăt, mai e de precizat faptul că, niciodată, ”Giroceana” nu va putea face dovada volumului de apă potabilă, consumată prin intermediul hidranților și cișmelelor, deoarece activitatea nu este contorizată cu ceasuri! Altfel spus, furt la liber! Mai mult, așa cum a demonstrat și Camera de Conturi Timiș, exact ca-n situația necunoașterii amplasamentelor, pe care s-au efectuat demolări și debarasări de moloz fictive pe bani publici, și în această speță ”numărul total al hidranților existenți pe raza Comunei Giroc cât și dispunerea spațială a acestora” reprezintă… un secret de serviciu. Adică, tot o mare necunoscută! Cum de altfel e, în întregime, și toată administrația PSD de raza comunei Giroc…

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Șeful Postului de Poliție din comuna Moșnița Nouă, pieton din cauza alcoolului

În data 6 octombrie 2023, în jurul orei 05:00,...

Cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere. Tu poți să-l pronunți?

Cel mai lung cuvânt din limba română este "PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA"....

Poliția Locală se reorganizează! Vor fi reduse mai multe posturi, inclusiv de conducere

Reorganizarea se face prin transformarea vechiului departament într-o structură...

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare