Medicii din Timişoara au stabilit! Ziua Demnităţii Medicale va fi de acum pe 3 noiembrie

- Advertisement -

Pe parcursul acestei săptămâni câteva organizaţii profesionale ale medicilor din sistemul privat şi de stat, alături de reprezentanţi ai Colegiului Medicilor din România şi ai Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, s-au întâlnit la Filarmonica Banatul din Timişoara la prima ediţie a Zilei Demnităţii Medicale, pentru a dezbate problemele tensiunilor şi frustrărilor din sistemul sanitar românesc, din perspectiva medicilor dar şi a pacienţilor.
Începând cu 2013 ziua de 3 noiembrie va fi o zi dedicată raportului medical, în care se vor găsi soluţii la problemele ce ţin în special de comunicarea dintre cele două părţi, egalitate de şanse pentru pacienţi şi respect reciproc.

“Demnitatea este un simbol al umanităţii, iar această zi, a demnităţii medicale, reprezintă o formă de respect atât pentru medici cât şi pentru pacienţi. Această zi s-a născut dintr-o nevoie de comunicare, pe baza crizei de dialog dintre medici şi pacienţi, la care încercăm să găsim soluţii fiabile, pentru a le implementa atât în sistemul sanitar de stat cât şi în cel privat. Pacienţii trebuie respectaţi la fel, indiferent de forma de organizare de stat sau de privat a spitalului, deoarece trecând peste birocraţie, actul medical este doar între medic şi pacient” a declarat Lucian Florea (foto), directorul Neuromed şi iniţiatorul acestui proiect.

“Nu ascundem faptul că raportul dintre medici şi pacienţi a devenit tot mai tensionat în ultimii ani, pe premiza disfuncţionalităţilor sistemului sanitar. Cred că prin Ziua Demnităţii Medicale deschidem un raport de comunicare continuă şi de informare în timp real, a situaţiilor în care se află actul medical în România. Avem şi situaţii de criză în sistem pentru care am găsit deja o serie de soluţii, dar avem şi poveşti de succes în care comunicarea şi implicarea medicilor şi a pacienţilor au salvat vieţi în situaţii limită. Întreaga manifestare a avut ca şi scop definirea de ”model de succes”, exemplificat prin câteva cazuri. S-a insistat pe noţiunea de demnitatea umana în contextul suferinţei şi al relaţiei sistem–medic–pacient” a declarat Dr. Gheorghe Borcean, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România.

“Iată o premieră pentru sistemul sanitar românesc! Consider această zi a Demnităţii Medicale, o formă de deschidere la dialog între pacienţi şi medici, iar pe viitor mă aştept ca dreptul la informare şi opinie să fie respectat de ambele părţi, o dată cu stabilirea unor reglementări de comunicare şi interacţionare între medici şi pacienţi” a spus Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Deschiderea primei zile dedicate Demnităţii Medicale, a fost marcată la Timişoara cu un flashmob, o serie de întâlniri şi discuţii pe parcursul zilei şi a fost încheiată cu o gală la Filarmonica Banatul din Timişoara unde formaţia Bigg Dimm A’Band, din Cluj, a susţinut un concert.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Târg medical la Iulius Mall

Neuromed, Hiperdia, Etno Life, Interoptik şi Mezzo sunt doar...

Ziua Demnităţii Medicale – O iniţiativă timişoreană în premieră naţională

Concertul extraordinar al BIGG DIMM A'BAND, găzduit de Filarmonica...

Din aceeași categorie

Categorii Populare