Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriSănătateMigrația medicilor din România trebuie descurajată prin politici la nivel european. Ce...

Migrația medicilor din România trebuie descurajată prin politici la nivel european. Ce timișorean solicită asta

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

”Curentul migraţional al forţei de muncă în domeniul sănătăţii dinspre statele din centrul, estul și mai nou sudul Europei către state precum Franţa, Italia, Germania sau statele nordice, ce are la bază în primul rând motive financiare, dar și condiţii de muncă mai bune şi accesul la aparatură şi tehnologie medicală de ultimă generaţie, sensibilizează sistemele de sănătate ale țărilor de origine şi reprezintă un factor de risc asupra siguranţei pacienţilor”, a declarat Cristian Bușoi.

Migraţia forţei de muncă în domeniul sănătăţii contribuie, alături de accesul inegal la tratamente inovatoare, de standardele diferite de calitate ale serviciilor medicale și, nu în ultimul rând, de diferențele de salarizare, la conturarea unei Uniunii Europene a inegalității de șanse în materie de sănătate.

În ultimii ani, cel puțin 14.000 de medici din România au migrat către spitale și clinici din vestul Europei. Numai anul trecut, aproape 2.500 de medici au solicitat Colegiului Medicilor certificate profesionale pentru a plutea pleca să lucreze în străinătate. România ocupă astfel penultimul loc în UE în ceea ce privește numărul de medici raportat la mia de locuitori, cu doar 2,4 medici, compartiv cu 3,4 – media europeană. În ceea ce privește asistentele, în România 5,8 asistente au grijă de 1.000 de bolnavi, în timp ce media europeană indică 8 asistente pentru același număr de pacienți.

“Consider că a venit momentul ca migraţia şi deficitul personalului medical să fie puse pe agenda europeană. Avem nevoie de politici de retenţie a personalului medical în interiorul Uniunii şi de un echilibru al migraţiei în interiorul statelor membre”, a concluzionat liberalul de Timiș, Cristian Bușoi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Ministrul Sănătății a decis schimbarea managerului de la Spitalul Județean Timișoara

În urmă cu câteva minute, ministrul sănătății Alexandru Rafila a semnat schimbarea din funcția...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

VIDEO Educatoarea criminala, consultata de medicii de la Spitalul de Psihiatrie. UPDATE Decizia procurorilor

Educatoarea din Timişoara care a şocat o ţară întreagă după ce şi-a ucis cu...

Concurs la Spitalul Judetean din Timisoara. Ce posturi de conducere sunt vacante

Concurs pentru ocuparea mai multor posturi la Spitalul Județean din Timișoara. Unitatea medicală caută...

Trei operatii SPECTACULOASE la Spitalul Judetean Timisoara, la inceputul acestei saptamani

Trei paciente care sufereau de diverse forme de anevrism au fost operate la Spitalul...