Resetare! Cooperatistul sirian Nidal Cheikh Asad a cedat nervos sub  presiunea anchetelor de evaziune fiscală și spălare de bani, coordonate de DNA și DIICOT

- Advertisement -
Ce-i place cel mai mult omului de afaceri sirian Nidal Cheikh Asad? Evident, în afară de cooperativa imobiliară condusă de Puiu Minda, de milioanele de euro pe care le-a făcut pe spatele iordanianului Mueen Al Shawish, de schemele de K1 de prin moschee și de nevestele altora! Îi place extrem de mult să fie asociat cu numele lui Hussam Arbach, unul dintre pilonii caselor de schimb valutar “Crocodilul” si fast-food-urilor “Falafel King”, ambele din Timișoara. Așa că, azi, îi facem plăcerea cooperatistului Cheikh Asad și dezvoltăm, pe orizontală, în paralel cu DIICOT și DNA, o serie întreagă de conexiuni (trans)frontaliere, care au două numitoare comune, mari și late: localitatea Giroc – Timiș și originile arabe ale protagoniștilor.

Și bineînțeles că Puiu Minda nu e nici fiul și nici nepotul lui Osama Bin Laden! Cu toate păcatele lui! De data asta, cooperatistul-șef de pe Giroc chiar n-are nicio treabă cu dosarul, în afară de faptul că a umplut comuna de dezvoltatori imobiliari arabi. Și pe care i-a taxat cum i-a prins! Adevărul e că, așa cum rezultă dintr-o serie de înscrisuri, o mare parte dintre “investitorii străini”, care au aterizat pe raza comunei de la marginea Timișoarei, au venit la pachet cu primul conquistador, însuși iordanianul Mueen Al Shawish.

Unii au fost bucuroși că și-au albit banii, proveniți din evaziune fiscală, contrabandă și alte combinații aurifere, prin construirea de imobile și, mai apoi, prin vânzarea de locuințe. Iar alții, care au avut un imput financiar și mai dubios, au investit bănuții în El Dorado-ul din parohia pesedistului Ionel Toma, au făcut profit și au externalizat, o parte din venituri, dincolo de granițele României.

Azi, inspectorii de la ANAF, cot la cot cu cei de la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) sunt în toi cu săpăturile la temelia următoarelor societăți comerciale: SC Mimo Real Estate SH SRL (Nidal Cheikh Asad), SC Emaar Homs SRL (Cheikh Asad Bahjat), SC NDL Fast Building (Achi Hussam), SC NDA 20 Real Invest SRL (Achi Hussam), SC Kantara Residence SRL (Kantara Building SRL/Cheickh Asad Rafat) și SC Jabal Residence SRL (Al Cheickh Asad Safwat/Cheickh Asad Rafat) și, nu în ultimul rând, SC Berbecuțul Bucălău SRL.

Și mai sunt o duzină întreagă de entități comerciale dar și de persoane fizice, atât români cât și de origine arabă! Cert e că, așa cum rezultă din probe, rezultatele concrete ale verificărilor, în ciuda semnalelor deja pozitive, se vor vedea la începutul lunii septembrie. Practic, abia atunci se va ști cu certitudine tot puzzle-ul și rolul fiecărui pion de pe tabla de șah!

Rupere de nori

Acum, până când DNA și DIICOT vor finaliza investigațiile și vor pune lucrurile cap la cap, vă spunem doar că, luni seara, chiar de Sfânta Maria, tensiunile din sânul comunității arabe din Timișoara au explodat! Chiar în incinta moscheii de pe strada dr. Ioan Mureșan nr. 15. Acolo unde Nidal Cheikh Asad s-a luat la luptă dreaptă, de față cu toți credincioșii, chiar în timpul rugăciunii de seară, cu Mohammed Ankar.

Nimeni altul decât fratele lui Wasim Ankar cel care, de vreo două săptămâni, se află în conflict deschis cu sirianul Nidal Cheikh Asad din rațiuni personale și de familie, orgolii masculine care, pe vremuri, se reglau în dueluri deschise, prin parcuri și cu martori, nu în Casa Domnului! Și nu e primul incident de acest gen în moschee căci a mai fost unul, aproape tras la indigo, în luna aprilie a.c., conflict care l-a avut protagonist tot pe Nidal Cheikh Asad, doar că victima a fost, atunci, dr. Nouman Ragheb.

Până să explodeze buboiul din lăcașul sfânt, așa cum știe toată lumea, conflictul dintre familiile Asad și Ankar a pornit de pe casa scărilor unui imobil de pe strada Migdalului din localitatea Dumbrăvița și a continuat în parcarea blocului. Practic, într-un imobil cu 18 apartamente din care unul aparține lui Cheikh Asad Rafat, nepotul omului de afaceri cu același nume, iar alte 13 unități locative, conform probelor, sunt în proprietatea medicului chirurg Caius Lazăr, printre altele și dezvoltator imobiliar de succes pe Giroc!

Ulterior, circul s-a mutat în moschee și s-a tranșat și dezbătut, în cele din urmă, chiar în seara zilei de 15 august, pe strada Constructorilor din Timișoara, în fața unui imobil rezidențial în care locuiește Hussam Arbach, în familia căruia se învârt casele de schimb ”Crocodilul” și restaurantele ”Falafel King”.

Și ghinionul absolut al protagoniștilor a fost că blocul de la granița Timișoarei cu Dumbrăvița, din motive independente, care țin de cu totul alte probleme, se afla sub strictă supraveghere informativ-operativă. Asta ca să știe și Nidal Cheikh Asad când mai convoacă staborul, la lăsarea întunericului, pe străzi de la periferie! Nu de alta dar a iritat toți ofițerii de teren!

Acum, dincolo de problemele de natură personală, sirianul mai are de gestionat o chestiune extrem de sensibilă care ține de vărul său primar, Ghassan Cheikh Asad, un fost mare proprietar de bazare de pe str. Constantin Brâncoveanu. Doar cu numele! Că-n rest afacerile au fost mereu ale altora, iar de curând au fost transferate, pe sume modice, în patrimoniul direct și în linia întâi a cooperatistului de pe raza comunei Giroc.

E cât se poate de clar că, azi, direct din gura vărului său, care a clacat și s-a spovedit mai ceva ca la moschee, Nidal Cheikh Asad a aflat că ruda sa de sânge a fost curtată de diverse entități ale statului român, ca să lămurească o serie întreagă de probleme de natură economico-financiară! Semne de întrebare majore care oricum rămân în anumite ecuații, chiar dacă Ghassan Cheikh Asad a dat bir cu fugiții și și-a ridicat poalele-n cap!

Și asta o știe bine și sirianul Zafer Soufan, poate cel mai intim prieten al cooperatistului de pe raza comunei Giroc! Oricum, apropo de suspiciunile privind spălarea de bani, nimeni nu e interesat, cel puțin în acest moment, să dezvolte detaliile unei operațiuni blitzkrieg, în care au fost implicate 27 kg de aur, care au fost topite, omogenizate, vopsite și reconfigurate sub forma unei capote de Mercedes C-Classe, pe raza comunei Sânmihaiu Român după care, pe roți, autoturismul de lux a părăsit spațiul carpato-danubiano-pontic. Evident, într-o direcție cunoscută: Turcia!

Zone roșii

Azi, printre altele, o parte din interesele anchetatorilor gravitează în jurul conexiunilor cooperativei imobiliare de pe raza comunei Giroc și cu sirianul Hussam Arbach, un personaj extrem de discret care, de-a lungul vremurilor, prin 2015, s-a perindat, așa cum rezultă din date certe și din fotografiile de mai jos, prin Idlib, Jabal al Akrad și Bab al Hawa, zone fierbinți din Siria, aflate la granița teritorială cu Turcia. În scopuri umanitare, bineînțeles!

Adevărul e că omul de afaceri timișorean, practic soțul unei nepoate de-a lui Nidal Cheikh Asad, nu doar că s-a desfășurat tactic în zone de conflict cu potențial ridicat de risc ci și-a mai și arătat disponibilitatea, față de cauza ”Syrian Revolution Network”, prin diverse comentarii pe pagina de Facebook a luptătorilor pentru libertate. Și a făcut-o la modul cel mai simplu și sincer, prin sloganul revoluționar: ”…și noi venim să te ajutăm”.

Ceea ce nu face decât să complice și mai mult puzzle-ul în care joacă rechinii din cooperativa imobiliară de pe raza comune Giroc. Căci, conform unor date preliminare, o parte din banii investiți în ansamblurile rezidențiale de la marginea Timișoarei, și chiar și în achiziții de terenuri, au o proveniență, să spunem, incertă. Astăzi, confirmată doar la nivel de informație!

Așa că e de înțeles tot interesul și toată vânzoleala instituțiilor de forță ale statului român din jurul dezvoltatorilor imobiliari de origine arabă și cu atât mai mult, pe anumite spețe, care au finanțatori din umbră. Alții decât cei care apar cu numele, pe hârtii, și sunt la înaintare, că dau bine și la CV și la Cazier…

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare