Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriEconomieSăptămâna trecută, Euro s-a menținut la 4,40 lei

Săptămâna trecută, Euro s-a menținut la 4,40 lei

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Scopul acestor măsuri este de a impulsiona economia din zona euro, care a reintrat în recesiune, Eurostat anunţând vineri stagnarea acesteia în trimestrul al doilea. Leul, ca şi celelalte monede din regiune, au răspuns pozitiv la aceste decizii. Astfel, raportul euro/leu a început perioada la minimul de 4,3989 lei, maximul de 4,4060 lei, fiind atins miercuri. În ultimele două şedinţe ale perioadei, euro a scăzut, astfel că vineri media a fost stabilită la 4,4006 lei, când piaţa s-a deschis la 4,3990 – 4,4010, iar închiderea s-a realizat la 4,40 – 4,4030 lei, minimul zilei fiind de 4,3980 iar maximul de 4,4070 lei.

În perioada următoare, leul va continua să fluctueze în culoarul 4,38 – 4,45 lei, un rol important revenind factorilor externi, precum situaţia din Ucraina sau evoluţia raportului euro/dolar. Evoluţia monedei naţionale va fi influenţată negativ de revenirea economiei în re¬ce¬siune tehnică, după două tri¬mestre consecutive de contracţie, ceea ce i-a făcut pe analişti să ajusteze prognozele pen¬tru acest an la o creştere de 2%, faţă de 3%, la începutul anului.

Cursul dolarului american a făcut un salt important, de 3,3485, la începutul săptămânii, la 3,3964 lei, la finalul ei, medie care reprezintă maximul ultimelor 12 luni. Francul elveţian a fluctuat între 3,6451 şi 3,6497 lei, cursul de vineri fiind stabilit la 3,6486 lei.

Perechea euro/dolar a scăzut de la 1,3145 – 1,3155 dolari, la începutul lunii, la 1,2924 dolari, vineri, când pieţele americane au închis la 1,2951 dolari. Joi, când BCE a anunţat măsurile sale de stimulare a economiei americane, raportul a înregistrat una din cele mai mari deprecieri intraday, el coborând în doar câteva secunde cu peste 1 cent.

Deprecierea euro a fost încetinită de raportul pieţei muncii din SUA, unde, în august, au fost create 142.000 slujbe, faţă de prognozele analiştilor de 223.000. Aceasta ar putea întârzia decizia Rezervei Federale americane de creştere a dobânzilor.

În piaţa la termen de la Sibiu, euro a scăzut pentru decembrie de la 1,3159 la 1,2935, pentru martie de la 1,3125 la 1,2975 iar pentru iunie viitor de la 1,31 la 1,2937 dolari. Preţul futures al unciei de aur a avut o evoluţie asemănătoare, el coborând pentru octombrie de la 1.290 la 1.264 dolari.
*Analiza cuprinde perioada 1 – 5 septembrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Pe față! Primăria Giroc s-a luptat din greu să legalizeze intabularea caselor înșiruite din extravilan ale SC Minda & Mimo SRL, în ciuda deciziei...

Povestea de azi este una extrem de simplă și își are începuturile în primăvara...

Ca-n Poliția Română! Sub nasul agentului Raoul Iacob de la Biroul de Investigații Criminale Timișoara, studenta eminentă Denisa Tîrziu l-a iubit pe un cetățean...

Și, evident, subofițerul Inspectoratului de Poliție Timiș n-a mirosit absolut nimic. Nici că iubita...

Ministrul Sănătății a decis schimbarea managerului de la Spitalul Județean Timișoara

În urmă cu câteva minute, ministrul sănătății Alexandru Rafila a semnat schimbarea din funcția...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Posta Romana linisteste pensionarii: Pensiile vin intre 10 si 20 ianuarie 2020

Compania Naţională Poşta Română informează că, în această lună, distribuirea pensiilor se va decala....

DGASPC Timis organizeaza un nou curs de formare a asistentilor maternali profesionisti

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Timiş va organiza un nou...

Ministerul Finantelor Publice lanseaza noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populatiei. Neimpozabile!

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a anunțat că cele trei titluri de stat ”Tezaur” urmează...