Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriEconomieSăptămâna trecută, Francul elvețian a atins maximul ultimelor trei luni

Săptămâna trecută, Francul elvețian a atins maximul ultimelor trei luni

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

La jumătatea săptămânii, cotaţiile euro au atins un maxim de 4,43 lei, iar media a fost stabilită la 4,4202 lei. Următoarele şedinţe au fost pozitive pentru leu, iar la finalul perioadei cursul a coborât la 4,4110 lei. Piaţa s-a deschis vineri direct pe apreciere pentru leu, la 4,4090 lei faţă de 4,415 lei, la închiderea precedentă. În prima parte a zilei, tranzacţiile s-au realizat între 4,4080 şi 4,4120 lei, pentru ca spre final leul să scadă până la 4,4250 lei, evoluţie pe care o înregistrau şi celelalte monede din regiune, pe fondul marcărilor de profit la care au recurs speculatorii. Tranzacţiile de la închidere se realizau la 4,4220 – 4,4250 lei.

Dolarul american a început perioada cu maximul de 4,1743 lei, pentru ca la finalul ei să scadă la 4,0777 lei, într-o şedinţă în care cotaţiile au fluctuat între 4,066 şi 4,117 lei.

Media monedei elveţiene, care a fluctuat pe pieţele internaţionale între 1,026 şi 1,04 franci/euro, a crescut în 16 aprilie la 4,2815 lei, maximul ultimelor aproape trei luni. La finalul intervalului cursul a scăzut la 4,2767 lei. În opinia analiştilor de Erste Group, BNR ar putea recurge la vânzarea de lei în cazul în care moneda naţională ar înregistra tendinţe de apreciere puternică, măsură care ar proteja exporturile româneşti. De asemenea, banca centrală ar urma să îşi menţină, până la finalul anului, dobânda de politică monetară la 2%, chiar dacă tăierea TVA la alimente va avea ca efect scăderea inflaţiei.

Perechea euro/dolar a avut o tendinţă ascendentă, ea urcând de la 1,0521 dolari, la începutul perioadei, la 1,0849 dolari, la finalul ei, când pieţele americane au închis la 1,0810 dolari. Aprecierea euro a venit în contextul în care BCE a menţinut dobânda-cheie la minimul istoric de 0,05%, nivel stabilit în septembrie trecut, iar FMI a atras atenţia Rezervei Federale americane să nu majoreze dobânzile din SUA mai repede decât se aşteaptă pieţele, pentru a nu crea o volatilitate ridicată la nivel mondial, prin ajustările de portofoliu la care ar recurge investitorii. Trebuie menţionat şi apelul ministrului de finanţe francez, Michel Sapin, referitor la necesitatea ca euro să nu coboare sub pragul de 1 dolar, aşa cum prognozează majoritatea analiştilor, care văd cotaţiile scăzând anul viitor până la 0,85 dolari.

În piaţa la termen de la Sibiu, euro a crescut pentru iunie de la 1,0564 la 1,0811 dolari.

*Analiza cuprinde perioada 13-17 aprilie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Batalion disciplinar! Poliția Locală Timișoara, centru de reeducare și reprofesionalizare pentru avertizorii publici, incomozi administrației Dominic Fritz

Până să sară cu comentariile în online, mereu din spatele unor conturi false, micuții...

Cuiul lui Pepelea! UMF Timișoara face salturi mortale ca sa privatizeze sănătatea bănățenilor, chiar sub nasul ministrului Alexandru Rafila

În numele autonomiei universitare și a unei modificări legislative, făcute pe genunchi și noaptea...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Moneda Naţională, una dintre cele mai stabile din Europa

De două săptămâni şi jumătate, moneda naţională este una dintre cele mai stabile din...

Moneda americană a crescut cu 2,5% săptămâna trecută pe piaţa valutară

Decizia Rezervei Federale americane de a menţine nemodificată dobânda, care se află de la...

Francul elveţian a atins minimul ultimelor opt luni

Perioada analizată a fost una pozitivă pentru leu, acesta reuşind să se aprecieze faţă...