Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriEconomieSăptămâna trecută, francul elvețian şi dolarul american au atins noi maxime istorice

Săptămâna trecută, francul elvețian şi dolarul american au atins noi maxime istorice

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Eliminarea de către BNE a măsurii adoptate în septembrie 2011, atunci când se înregistra o creştere a cererii de franci provocată de temerile legate de ieşirea Greciei din zona euro şi de criza datoriilor suverane ale statelor din partea sudică a Europei, a avut ca efect instantaneu prăbuşirea euro până la 85,17 centime/franc, provocând, în acelaşi timp, deprecierea monedelor emergente. În aceste condiţii, cursul euro a crescut de la 4,4856 lei, la începutul perioadei, la 4,5095 lei, maxim al ultimelor zece luni. Transferurile din ultima şedinţă a săptămânii au fost duble faţă de cele precedente, în care piaţa s-a deschis la 4,5020 lei, maximul atins de euro fiind de 4,5130 lei. Pe finalul zilei cotaţiile euro au coborât spre 4,5050 lei.

Cursul dolarului american a urcat vineri la un nou maxim istoric, de 3,8863 lei, mai sus cu 8,40 bani faţă de începutul săptămânii.

La rândul său, francul elveţian a explodat de la 3,7346 lei, în şedinţa de marţi, la 4,4228 lei, în cea de vineri. În piaţa valutară cotaţiile monedei helvete au urcat la peste 5,20 lei, iar la casele de schimb bancare au fost afişate cotaţii record la vânzare de 6 lei/franc.

Evoluţia leului din perioada următoare va continua să fie influenţată, în special, de evenimentele externe. Presiunea se va intensifica în momentul în care BCE va declanşa programul său de relaxare cantitativă (Quantitative Easing) după modelul practicat de Rezerva Federală americană sau Banca Japoniei. Analiştii anticipează o creştere a lichidităţii cu cel puţin 500 miliarde de euro, care vor fi utilizaţi pentru achiziţia de obligaţiuni ale statelor din zona euro care se confruntă cu probleme ale datoriei lor publice. Această măsură va avea ca efect ieftinirea monedei unice, stimulând astfel exporturile şi împiedicând instalarea deflaţiei.

Următorul test extern pentru leu va veni la finalul lunii, în cazul în care Syriya, partid antiausteritate, va câştiga alegerile parlamentare anticipate din Grecia, moment care ar putea reprezenta ieşirea acestui stat din zona euro. Eventuala cădere a actualului Executiv de la Palatul Victoria poate reprezenta un alt motiv de scădere a monedei naţionale.

Conform guvernatorului BNR, raportul euro/leu se va menţine şi în acest an în culoarul 4,38 – 4,52 lei, care s-a conturat anul trecut. Mugur Isărescu a afirmat, de asemenea, că nu există fundamente pentru mişcări ample şi că banca centrală nu este deranjată de fluctuaţii de până la 5%.

Perechea euro/dolar a continuat să se deprecieze. De la 1,1871 dolari, la începutul săptămânii, euro a coborât vineri până la 1,1460 dolari, nivel care nu a mai fost atins din noiembrie 2003. Săptămâna a fost încheiată pe pieţele americane în jurul valorii de 1,1560 dolari, faţă de circa 1,22 dolari la finalul anului trecut.

*Analiza cuprinde perioada 12 – 16 ianuarie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Pe față! Primăria Giroc s-a luptat din greu să legalizeze intabularea caselor înșiruite din extravilan ale SC Minda & Mimo SRL, în ciuda deciziei...

Povestea de azi este una extrem de simplă și își are începuturile în primăvara...

Ca-n Poliția Română! Sub nasul agentului Raoul Iacob de la Biroul de Investigații Criminale Timișoara, studenta eminentă Denisa Tîrziu l-a iubit pe un cetățean...

Și, evident, subofițerul Inspectoratului de Poliție Timiș n-a mirosit absolut nimic. Nici că iubita...

Ministrul Sănătății a decis schimbarea managerului de la Spitalul Județean Timișoara

În urmă cu câteva minute, ministrul sănătății Alexandru Rafila a semnat schimbarea din funcția...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Moş Crăciun nu a adus daruri leului

Creşterea cererii de valută a împins în sus mediile principalelor monede, cu excepţia celei...

Moneda Naţională, una dintre cele mai stabile din Europa

De două săptămâni şi jumătate, moneda naţională este una dintre cele mai stabile din...

Francul elveţian a atins minimul ultimelor opt luni

Perioada analizată a fost una pozitivă pentru leu, acesta reuşind să se aprecieze faţă...