Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriEconomieUșoară creștere pentru euro, în luna aprilie

Ușoară creștere pentru euro, în luna aprilie

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Euro a crescut cu un ban, față de finalul lui martie, cursul fluctuând între un minim de 4,3965 și un maxim de 4,4508 lei, luna fiind încheiată la 4,4198 lei. Cotațiile au scăzut marți noaptea până la 4,3760 lei, datorită cererii mari de lei, investitorii fiind interesați de cumpărarea de obligațiuni ale Primăriei București, emisiunea având o valoare de două miliarde de lei. Ultima ședința din aprilie s-a deschis la 4,4110 lei, tranzacțiile realizându-se între un minim de 4,4070 lei și un maxim de 4,4280 lei.

Evoluția leului din următoarele luni va fi influențată, în principal, de venimentele externe. Factorii interni ar trebui să asigure sustenabilitate, datorită menținerii unui nivel ridicat al exporturilor și de perspectivele economice pozitive, analiștii anticipând o creștere economică de peste 2%. Cursul ar urma să fluctueze între 4,38 și 4,43 lei. O eventuală scădere spre 4,35 lei, datorită diferențialului dintre dobânda-cheie din zona euro, care este aproape de 0%, și cea locală, de 2%, ar putea fi stopată de BNR, cu scopul de a proteja exportatorii. Ultima estimare a Comisiei Naţionale de Prognoză, din februarie, vede un curs mediu al euro pentru acest an de 4,46 lei, de 4,44 lei în 2016 și 4,42 lei în 2017.

Cursul dolarului a fluctuat între un minim de 3,9528 lei, atins la finalul lui aprilie, mai jos cu aproape 16 bani față de ultima ședință din martie, și un maxim de 4,1743 lei.

Media monedei elvețiene, care a fluctuat pe piețele internaționale între 1,024 și 1,052 franci/euro, a atins un minim de 4,1938 și un maxim de 4,3384, aprilie fiind încheiat la 4,2025 lei, în scădere cu 1,5 bani față de sfârșitul lui martie.

Perechea euro/dolar a crescut în perioada analizată de la 1,0821 la 1,1290 dolari, după ce la jumătatea lunii coborâse până la 1,0521 dolari. Piețele americane au închis vineri noapte la 1,12 dolari. La scăderea dolarului de la finalul lui aprilie au contribuit întârzierea de către Rezerva Federală americană a momentului majorării dobânzilor din SUA, investitorii anticipând inițial o decizie pentru iunie, dar și anunțul Eurostat conform căruia preţurile de consum din zona euro s-au stabilizat luna trecută la nivelul din martie. Pericolul deflaționist a fost principalul motiv pentru care BCE a lansat un program de achiziţii de obligaţiuni ale statelor și companiilor din zona euro, în valoare de peste 1.000 de miliarde de euro, care se va derula până în septembrie 2016.

În piața la termen de la Sibiu euro s-a tranzacționat pentru iunie între 1,0841 și 1,1202 dolari.

*Analiza cuprinde perioada 27 aprilie – 1 mai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Pe față! Primăria Giroc s-a luptat din greu să legalizeze intabularea caselor înșiruite din extravilan ale SC Minda & Mimo SRL, în ciuda deciziei...

Povestea de azi este una extrem de simplă și își are începuturile în primăvara...

Ca-n Poliția Română! Sub nasul agentului Raoul Iacob de la Biroul de Investigații Criminale Timișoara, studenta eminentă Denisa Tîrziu l-a iubit pe un cetățean...

Și, evident, subofițerul Inspectoratului de Poliție Timiș n-a mirosit absolut nimic. Nici că iubita...

Ministrul Sănătății a decis schimbarea managerului de la Spitalul Județean Timișoara

În urmă cu câteva minute, ministrul sănătății Alexandru Rafila a semnat schimbarea din funcția...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Ministerul Finantelor Publice lanseaza noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populatiei. Neimpozabile!

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a anunțat că cele trei titluri de stat ”Tezaur” urmează...

Moş Crăciun nu a adus daruri leului

Creşterea cererii de valută a împins în sus mediile principalelor monede, cu excepţia celei...

Moneda Naţională, una dintre cele mai stabile din Europa

De două săptămâni şi jumătate, moneda naţională este una dintre cele mai stabile din...