ue

Aderarea României și a Bulgariei la Uniunea Europeană a pus sub semnul întrebării credibilitatea procesului de extindere a Uniunii Euopene, a declarat Stefan Fule, comisarul european pentru extindere. Acest efect este resimțit atât de statele membre, cât și de cele candidate, susține acesta.

„Mai presus de orice, aderarea României și Bulgariei a pus sub semnul întrebării credibilitatea întregului proces. Pentru că a fost pentru prima dată când UE a decis să introducă un mecanism special de cooperare și verificare asupra statelor membre”, a declarat el.

Potrivit Agerpres, comisarului european susține că exemplele României și a Bulgariei vor determina înăsprirea standardelor de aderare: „Ne determină să extindem și să înăsprim standardele. Statele candidate trebuie să demonstreze că legislația adoptată funcționează”, a completat comisarul european.

Comisarul Fule a încheiat explicând că, înainte ca el să înceapă să lucreze pentru Comisia Europeană, statele membre aveau la dispoziție doar câteva instrumente de a influența sau chiar de a bloca extinderea granițelor Uniunii Europene. Acum au peste o sută de posibilități de a face acest lucru. „Noi nu vrem să încetinim în niciun fel procesul de extindere. Dar orice stat membru are acum mai multe posibilități să monitorizeze calitatea bună a nivelului de pregătire a țărilor candidate”, a explicat Stefan Fule

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here