Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Studenții de la Universitatea de Vest din Timișoara, implicați într-un proiect de educație ecologică, la Svinița FOTO

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

În cadrul taberei au participat 6 specialiști din domeniile: microbiologie, botanică, nevertebrate, ecologie acvatică, herpetologie și ornitologie. Participanții au învățat după modelul maestru → discipol → învățăcel → părinți, realizându-se astfel un adevărat ”Lanț al cunoașterii”.

Printre lucrurile practice prezentate în tabără, copiii au învățat cum pot deosebi o șopârlă de un șarpe sau cum pot deosebi un șarpe neveninos de unul veninos. Spre exemplu copiilor li s-a arătat diferența dintre Năpârcă (foto jos), Șarpele de casă și Vipera cu corn. Totodată copiii au învățat ecologia și biologia reptilelor ce trăiesc în zona Parcului Natural Porțile de Fier și chiar au intrat în contact cu unele dintre acestea.

Cum Clisura Dunării este o zonă unde se pot întâlni vipere, participanții la tabără au învățat pe de-o parte beneficiile aduse de acestea și rolul lor în natură iar pe de altă parte copiii au învățat cum pot evita contactul cu viperele și ce pot face în caz de mușcătură.

Pe lângă noțiunile legate de reptile elevii și studenții au învățat și alte lucruri despre istoria, geografia și viețuitoarele din zona Svinița. Dintre aceste lucruri amintim: Legenda Cetății Tricule, situri arheologice și fosilifere, plante rare și plante emblematice zonei, păsările ce trăiesc în zona Svinița, determinarea calității apei unui pârâu cu ajutorul organismelor ce trăiesc în acesta, cum se deplasează și mănâncă unele nevertebrate, insecte protejate, cum contribuie lupul la sănătatea unui ecosistem și multe alte lucruri ce țin de înțelegerea și protejarea mediului înconjurător. Toate acestea au fost presărate cu jocuri de dezvoltare socială, personală și de divertisment, astfel copiii nu s-au simțit ca la școală ci mai degrabă ca la un loc de joacă.

Această inițiativă a fost demarată de Asociația Bio-Team în parteneriat cu Administraţia Parcului Natural Porţile de Fier, Şcoala Gimnazială Sviniţa, Primăria Comunei Svinița, O.S.U.T, Societatea Română de Herpetologie și Asociaţia Ecochoice. Proiectul este finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Consiliul Județean vrea centură feroviară pentru Timișoara! A lansat licitația pentru studiul de fezabilitate

Timișoara ar putea avea centură feroviară, care să scoată traficul de marfă din centrul...