Timișoara de azi! Protestatarii anti-restricții, îndemnați de un simpatizant USR+, să pună mână pe săpun și pe o carte, că sunt de la Dumnezeu

- Advertisement -
Azi noapte, și în Timișoara, la fel ca și în alte orașe ale României, oamenii au ieșit pe străzi. Nu a fost un protest anti-mască, ci unul împotriva noilor restricții pe care cetățenii sunt obligați, din nou, să le respecte: magazine închise la ora 18 și interzis la circulație, după ora 20. La care se adaugă, evident, cele cunoscute, deja, și care sunt în vigoare de luni întregi.

Circa o sută de persoane au ieșit, noaptea trecută, pe străzile orașului, atunci când restricțiile de circulație erau în vigoare. Adunarea s-a dat după miezul nopții, în centrul Timișoarei, iar plimbarea protestatarilor a ținut până aproape de zorii zilei. Între orele 4 și 5 au ajuns în Iosefin, acolo unde locuiește primarul Timișoarei.

Imobilul era asigurat, deja, de trupele speciale ale Jandarmeriei, care au făcut un cordon pentru a-i împiedica pe protestatari, în cazul în care aceștia ar fi vrut să-i bată la ușă lui Dominic Fritz. În fața casei edilului, protestatarii au huiduit și au scandat „Nu vrem carantină, nu vrem să faci Auschwitz din Timișoara”, „Ieși afară cu tupeu, dacă ești primarul meu” sau „Ieși afară, javră ordinară”.

Pe tot parcursul pelerinajului, forțele de Jandarmi au supravegheat protestatarii pentru a se asigura că nu sunt incidente. Au legitimat peste 100 de persoane care, în cursul zilei de azi, probabil, urmează să fie amendate. Așa cum a recunoscut și MAI, ”protestul a fost unul spontan, s-a desfășurat fără incidente și a fost organizat fără respectarea prevederilor legale”. Manifestația s-a încheiat, undeva în jurul orei 4.30, în această dimineață.

Teroriști nocturni

Ca urmare a protestului de azi noapte, în urmă cu puțin timp, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a ieșit din spatele tastaturii, cu un nou comunicat pe Facebook, comparându-i pe manifestanți cu niște teroriști: ”Am respectat și voi respecta întotdeauna dreptul oricui de a protesta. Mai ales la Timișoara, orașul libertății. Dar nu există libertate fără responsabilitate. Supărarea pe măsurile luate la nivel național pentru combaterea pandemiei nu este o justificare pentru încălcarea regulilor și terorizarea unui întreg oraș în miez de noapte”. 

Și, useristul Fritz bagă din nou placa cu ”dușmanul imaginar” pe care-l invocă de fiecare dată, ca să-și justifice acțiunile, dar niciodată nu-l nominalizează: ”Știu că încrederea pe care am primit-o de la timișoreni a deranjat multe grupuri de interese, iar transparența la care lucrăm în Primăria Timișoara îi sperie pe mulți. Rezultatul: aceiași oameni care recent clamau că nu locuiesc în Timișoara s-au adunat noaptea trecută în fața casei mele pentru a mă înjura. Nu mă vor intimida. Aceste persoane nu își doresc un dialog. Sunt împinse de la spate de niște extremiști care declară public că doresc libertate pentru toți, dar în același timp promovează un discurs violent, xenofob și antieuropean – adică profund anti-timișorean”.


După ce a terminat cearta cu Bau-Bau, căruia i-a transmis că ”Nu, Timișoara nu-i a lor”, primarul Fritz, întoarce placa și o dă cu Covidul, decretând că pandemia nu poate fi învinsă prin scandări în miez de noapte, nici prin teorii ale conspirației și nici prin atacuri personale, ci prin ”respectarea măsurilor de distanțare, prin purtarea măștii și prin vaccinarea masivă”. Ah, și că ”rata de infectare la Timișoara a început să scadă, iar județul Timiș are acum șansa de a deveni primul din țară în care se realizează imunizarea colectivă”.

Prozeliții, la apel

Nu mai contează că primarul Dominic Fritz și-a făcut, din nou, numărul pe Facebook. Și cu atât mai puțin relevante sunt comentariile de la postarea edilului Timișoarei, în marea lor majoritate absolut negative. Nici nu mai contează că a folosit, total neinspirat, verbul ”a teroriza”, când Jandarmeria Română spune clar, negru pe alb, că protestul a fost unul spontan, pașnic și fără incidente! Chiar dacă a fost unul ilegal!

Mai mult contează comentariile unor membri ai USR+ Timiș, așa cum e și cazul tânărului Paul Runcan din Timișoara, culmea, absolvent de științe politice, considerat ”un tânăr neatins de fantomele trecutului”. Și, foarte activ, nu neapărat activist ca celebra Ana Munteanu, userist-plusistul își dă cu părerea, pe mediul online, despre natura umană, la diverse materiale de presă: ”Mergeți fraților și protestați la Consiliul Județean, dacă tot vreți să protestați, că de mai sus vin restricțiile, nu faceți scandal aiurea prin oraș că nu vă bagă nimeni în seamă. N-are Fritz nicio vină că voi vă plictisiți dacă n-aveți terase 24/7”.

După prima mostră de concluzie, Runcan, posesor de carnet de liberă exprimare, la fel ca și protestatarii de azi-noapte, alunecă ușor și periculos spre teoria selecției naturale, un principiu mai mult decât periculos și de tristă amintire: ”E ok, unii refuză oxigenul și când ajung acolo, deci suntem pe drumul cel bun. Dar sunt de acord, selecția naturală ar trebui lăsată să-și facă treaba, medicii ar trebui să se mai relaxeze și să-i lase să crape asfixiați, cum își doresc…”.

Apa și săpunul

De departe, simpatizantul USR+ Timiș, Paul Runcan, o dă cu mucii-n fasole, ca să fim extrem de eleganți, la un material de presă scris de colegii de la tion.ro și semnat de jurnalistul Raul Jurchela, unde își dă, din nou, cu părerea de “specialist”: ”Ce frumos au ieșit mesele proletare la scandal…Sper să moară de Covid toți, așa unu și unu. Văd că nu le e clar nici ce protestează, nici cine e de vină, dar sigur, fuie mritz, că așa e frumos. Proletarii, puneți vă rog mâna pe săpun, că e tot de la Dzeu, puneți mâna și pe o carte, că și alea sunt tot de la Dzeu, nu vă mai faceți research-ul pe Facebook și articole obscure și mergeți în pana mea acasă până nu ne infectați și pe noi fraierii care nu stăm la proteste. Nu de alta, dar poate mai dăm din greșeală de vreun focar ambulant când mergem și noi la magazine”.

Frumos și sublim. Pe de-o parte, primarul Dominic Fritz îi acuză pe protestatari că ”au terorizat” Timișoara, lucru total neadevărat, infirmat și de Jandarmerie. Pe de altă parte, un fanatic al noii orânduiri de dreapta, îi face nespălați și inculți. Pe timișoreni, că doar nu crede nimeni în poveștile cu bau-bau…

UPDATE: Cristian Răducă, coordonator comunicare PLUS Timiș, a informat că Paul Runcan nu mai este membru de partid din 21 septembrie 2020. ”De aemenea ne dezicem total de orice asociere cu un astfel de limbaj și cu această atitudine”, a subliniat Cristian Răducă.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img