Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

16 decembrie 1989 – Detonarea bombei revoluţionare

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

După ce cu o zi în urmă, în faţa bisericii reformate din Piaţa Maria s-au adunat enorşaii pentru a-l apăra pe Laszlo Tokes, care primise un ordin judecătoresc de evacuare. În ciuda faptului că încă nu se vorbise despre o revoluţie, iar manifestarea era strict în semn de solidaritate pentru păstor, finalul discursului său a „biciuit” minţile celor prezenţi, când, pentru prima dată, s-a strigat „Jos comunismul !”. De aici, a fost un doar un pas, un fel de „un pas mic pentru om, un pas mare pentru România”, în aprinderea focului revoluţiei.

A doua zi, intraseră în circulaţie o puzderie de bileţele, redactate curajos la o maşină de scris, ce transmiteau „Vă chemăm diseară să veniţi în Piaţa Maria. Mari evenimente vor avea loc acolo. Trebuie să participaţi. Vă aşteptăm!”. Studenţii s-au mobilzat rapid şi au pornit din Complexul Studenţesc spre centrul timişorean, pe drumul până acolo li s-au alăturat mai mulţi cetăţeni, pregătiţi şi ei să lupte pentru o schimbare. Cu toţii visau la independenţă,la drepturi, la Coca-Cola, la muzică şi filme din străinătate, la o gură de aer care să nu fie îmbâcsită de mizeriile dictatoriale, la magazine fără cozi, la programe TV, într-un cuvânt la gustul libertăţii.

Mii de oameni ajunşi în Piaţa Libertăţii începuseră să scandeze nervoşi lozinci, agitând gloata de miliţieni ce încercau, fără izbândă, să calmeze populaţia. Spiritul revoluţionar rupsese, însă, lanţurile comuniste şi nu era cale de întoarcere, trebuia mers până la capăt. Ciocnirile dintre protestatari şi forţele de ordine n-au fost nicidecum unele paşnice. Hărmălaia creată de tancurile nervoase,  ploaia de focuri de armă ce străpungea populaţia,multitudinea de dube ale militenilor ce luaseră cu asalt străzile oraşului de pe Bega, arestând sute de oameni, toate au marcat prima zi de revoluţie, prima zi de „Azi în Timişoara, maine-n toată ţara ! „.Mitingul a fost destructurat, iar puşcăria Popa Şapcă supraaglomerată. Speranţa şi perserverenţa ce luaseră naştere în sufletele timişorenilor, deşi ştirbite, n-au încetat a zvâcni.

[responsive_youtube

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare

STPT reia transportul cu vaporaşele pe Bega, din 1 martie!

Transportul public de pe Canalul Bega își reia activitatea începând cu data de 1 martie. Totodată...

Gestul socant facut azi-noapte de un tanar pe Podul Michelangelo pentru a avea noroc

A vrut să aibă noroc şi a urmat întocmai sfaturile unui prieten care cel...

După ce a cerut ajutor de la Mitropolitul Banatului privind circulația vaporașelor, Primăria Timișoara a dat în judecată Guvernul României

După zeci de adrese trimise către guvern și către ministerele din subordine și aproape...