Adio hoţi pe autostrăzi. CNADNR păzeşte autostrăzile cu agenţi dotaţi cu arme şi muniţie letale. Vezi cât costă paza unui km de autostradă

- Advertisement -

Autostrăzile din România vor fi păzite 24 de ore din 24 de agenţi antrenaţi în săli de forţă şi care vor fi dotaţi cu arme şi muniţie letale. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) intenţionează să achiziţioneze servicii de pază pentru un total de 400 de km de autostrăzi, valoarea cumulată a investiţiei estimate fiind de aproximativ 25 de milioane de lei (5,5 milioane euro).

CNADNR va scoate la licitaţie contractele pentru asigurarea pazei pe cinci tronsoane de autostradă. Pentru fiecare tronson, acordul-cadru se va întinde pe doi ani, estimându-se că pentru fiecare segment de autostradă vor fi încheiate minimum două contracte.

Astfel că un calcul simplu arată că preţul estimativ pentru paza unui kilometru de autostradă este de aproape 13.600 de euro, sumă care poate scădea în urma licitaţiilor care vor fi organizate la începutul anului viitor.

Firmele care vor depune oferte vor trebui să facă dovada că dispun de săli de sport proprii sau închiriate pentru pregătirea fizică a agenţilor de securitate, dar şi de săli de curs pentru pregătirea profesională, inclusiv pentru cursul de calificare. În plus, vor face dovada că dispun de posibilităţi tehnice pentru executarea unor şedinţe de tragere cu armamentul din dotare.

Unul dintre anunţurile publicate de CNADNR se referă la asigurarea pazei autostrăzii A2, tronsonul Lehliu-Cernavodă (106 km), valoarea contractului fiind de 7,41 milioane lei.

Un alt anunţ al CNADNR se referă la cumpărarea de servicii de asigurare de pază a patrimoniului prin patrulare şi posturi fixe pe autostrada A2, tronsonul Cernavodă-Constanţa (56 km) şi pe autostrada A4 Ovidiu-Agigea (21 km). Valoarea estimată fară TVA este de 5,87 milioane lei.

Şi autostrada A1, Bucureşti-Piteşti, între km 10 şi km 120, va fi păzită de agenţi înarmaţi, valoarea contractului fiind estimată la 4,79 milioane de lei.

Pentru autostrada A2, secţiunea Bucureşti-Lehliu, între km 9 şi km 64, va fi încheiat un acord cadru, pe 24 de luni, cu o valoare estimată a contractelor de 3,7 milioane lei.

Şi pentru autostrada A3 Bucureşti-Ploieşti (cei 52 de km inauguraţi) compania de autostrăzi vrea să achiziţoneze servicii de pază a patrimoniului prin patrulare şi posturi fixe. Valoarea estimată a contractului este de 3,09 milioane de lei. Firma care va asigura paza va fi selectată în urma unei licitaţii deschise, iar criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut.

În cazul segmentului Bucureşti-Ploieşti, firma care va fi desemnată câştigătoare va trebui să aibă la data depunerii ofertelor un număr minimum de 50 de autoturisme, vehicule concepute şi construite pentru transportul de pasageri, precum şi vehicule dotate corespunzător servicului de pază.

Personalul de pază trebuie să fie dotat cu uniforme şi echipamente de protecţie cu insemne distinctive.

„Un număr de 15 agenţi (1 agent /autoturism/schimb) de pază trebuie să îndeplinească condiţiile stipulate de legea 333/2003 privind paza obiectivelor bunurilor valorilor şi protecţia persoanelor şi legea 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor pentru a fi avizaţi de către IGPR pentru desfăşurarea activităţilor ca agent de securitate înarmat: ofertanţii vor prezenta separat, în ordina alfabetică, dosarele persoanelor respective”, se arată în anunţ.

Agenţii de pază propuşi pentru paza autostrăzii vor trebui să fie testaţi psihologic şi să aibă avize cu semnătura şi parafa medicului de Medicina Muncii.

În plus, ofertantul va trebui să facă dovada că dispune de săli de sport proprii sau închiriate pentru pregătirea fizică a agenţilor de securitate şi sala de curs pentru pregătirea profesională, inclusiv pentru cursul de calificare. Vor face dovada că dispun de posibilităţi tehnice pentru executarea unor şedinţe de tragere cu armamentul din dotare.

Autovehiculele de patrulare vor fi echipate cu proiectoare, orientate spre dreapta, care să permită verificarea împrejmuirii în timpul nopţii. „Fascicolul de lumină va fi astfel reglat şi orientat, încât să nu jeneze vehiculele care circulă din sens opus”, se arată în anunţ.

Prestatorul va asigura personal specializat pentru efectuarea serviciilor, „capabil să acţioneze prompt şi eficient în diverse situaţii”, se arată în anunţ. Ofertanţii trebuie să prezinte autorizaţia de deţinere pentru arme şi muniţie letale, emisă de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, conform legii privind regimul armelor şi al muniţiilor.

Fluturaşii reflectorizanţi, panourile antiorbire, gardul de plasă de sârmă, parapeţii metalici zincaţi sunt doar câteva dintre elementele pe care vor fi cu ochii agenţii de pază ai firmelor cu care Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) va încheia un contracte de achiziţii publice.

Recent, CFR Călători a anunţat că va organiza o „procedură de achiziţie” pentru cumpărarea de „Servicii de pază pentru vagoanele de dormit, cuşetă, restaurant şi bar”, valoarea totală estimată a contractului fiind echivalentul a 140.000 de euro.

sursa: gandul.info

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Ochiul Beiului, un colţ de natură scăldat în legende FOTO

Aşezată în judeţul Caraş, Ochiul Beiului se numără printre...

Umilință maximă! Președintele CJ Timiș Alin Nica, ignorat și ironizat de primarii PNL, pe grupul intern de comunicare

În ciuda eforturilor constante și apreciabile, dar fără niciun...

Sânzienele Sărbătoarea verii şi a bucuriei

Prilej de a sărbătorii soarele şi muncile agricole, bunăstarea...

Fondul clasei! Dezvoltatorul imobiliar Adrian Cionca de la PSD Timiș a transformat ANAF-ul într-o Casă de Ajutor Reciproc

Dincolo de orice discuții, azi, Adrian Cionca, prim-vicepreședinte al...

Articole asemănătoare

La furat de baterii auto din curtea Selgros

Polițiștii locali din cadrul Biroului Ordine Publică și Intervenție...

Politia Locala Timisoara: ”ATENTIE în aglomeratie! Hotii nu intra in vacanta!”

Poliția Locală din Timișoara atrage atenția asupra faptului că...

Au dat spargerea la un magazin Profi din zona Modern, dar au fost prinsi de politisti

Trei tineri au fost depistați de polițiștii locali după...

Copii de 15 ani, prinsi dupa ce au furat dintr-un magazin ”din prostie”

Doi minori, în vârstă de 15 ani, au depistați...

Din aceeași categorie

Categorii Populare