Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Administrația Bazinală de Apă Banat a finalizat harta de hazard la inundații. Vezi cât a costat proiectul

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Proiectul a presupus realizarea hărţilor de hazard la inundaţii pe cursurile de apă din bazinul hidrografic Banat, identificarea unor scenarii de amenajare în punctele critice din zonele acoperite de proiect, identificarea măsurilor structurale si nonstructurale pentru un management pro-activ al riscului la inundaţii, precum şi efectuarea unei analize socio-economice a măsurilor identificate, stabilirea criteriilor de prioritizare şi ierarhizarea măsurilor necesare. În acest sens, au fost realizate harta de hazard la inundaţii (inundabilitate) şi planul pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor în bazinul hidrografic Banat.

Harta de hazard la inundaţii arată limita inundaţiei – adică până unde se poate extinde apa într-un scenariu considerat – şi adâncimea apei la viituri sau viteza apei corespunzătoare unor debite cu diferite probabilități de depășire (0,1%; 1%; 5%; 10%) adică date referitoare la inundații care se petrec odată la 1000 de ani, odată la 100 de ani, odată la 20 ani, respectiv odată la 10 ani. Harta de hazard la inundaţii în bazinul hidrografic Banat prezintă zonele inundabile numai din revărsarea cursurilor de apă din bazinele hidrografice: Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Aranca şi a afluenţilor direcţi ai Dunării, totodată constituind un instrument de lucru pentru autorităţi în asigurarea protecţiei bunurilor şi a populaţiei. Pentru a fi realizată, s-a utilizat modelul digital al terenului (măsurători aeropurtate, măsuratori topometrice terestre şi batimetrie) şi s-au făcut studii hidrologice şi de modelare hidraulică.

Harta de hazard la inundaţii a constituit suportul pentru identificarea scenariilor de amenajare în punctele critice din zonele bazinului hidrografic Banat şi a măsurilor pentru un management pro-activ al riscului la inundaţii (diferite categorii de lucrări hidrotehnice de apărare împotriva inundaţiilor).

Proiectul a fost cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin POS Mediu, având o valoare totală de 15.701.923 lei (fără TVA), din care 80% reprezintă finanţare europeană şi 20% cofinanţare de la bugetul de stat. Perioada implementării acestui proiect a fost de 28 luni. Proiectul s-a finalizat cu emiterea Deciziei de Încadrare de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului , nr. 10/21.04.2014.

Pe baza hărţilor de hazard şi de risc la inundaţii, Administraţia Naţională „Apele Române” va elabora, până în 2015, planurile de management al riscului la inundaţii pe bazine hidrografice, conform cerinţelor directivelor europene. Prin implementarea măsurilor structurale şi nonstructurale, se urmăreşte, în primul rând, protecţia oamenilor şi a bunurilor acestora, a obiectivelor socio-economice, precum şi protecţia mediului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Spălatul pe mâini! Primăria Giroc își recuperează prejudiciul de 350.000 euro, rezultat din contractele ilegale de asistență juridică, nu de la artizanii care i...

Trei contracte, mari și late, având ca obiect servicii juridice de asistență și reprezentare,...

Liberul arbitru! Primăria Timișoara a refuzat să facă plângere penală împotriva antreprenorului general de la Pasajul Solventul, deși constructorul a pus în circulație un...

Când vine vorba despre respectarea legii, în ceea ce privește omisiunea sesizării, dispozițiile articolului...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

STPT reia transportul cu vaporaşele pe Bega, din 1 martie!

Transportul public de pe Canalul Bega își reia activitatea începând cu data de 1 martie. Totodată...

Ca la Nufărul: Apretat și spălat, Cristian Mos sugerează că Direcția Apelor Banat ar fi alterat probele privind poluarea Begăi!

O senzațională partidă de pase în diagonală, într-o singură repriză de 60 de minute,...

Planeta USR+: Cristian Moș, vicepreședintele CJ Timiș, s-a făcut de mirul lumii!

Din proaspăta postură de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș, liderul USR+, Cristian Moș, a...