Campania ”Planifică Neprevăzutul!” continuă lupta pentru reducerea numărului de sarcini nedorite în România

- Advertisement -

În acest context, Societatea de Educaţie Contraceptivă din România (SECS) continuă să atragă atenţia, prin intermediul campaniei „Planifică Neprevăzutul!”, asupra importanţei contracepţiei pentru o viaţă sănătoasă, extinzând elementul informativ al campaniei pentru toate metodele de planificare familială disponibile în România.

Asociaţia de Planificare Familială din România (APFR) se alătură campaniei ”Planifică Neprevăzutul!”

Membrii asociaţiei contribuie la diseminarea mesajelor campaniei, atât în mediul rural, cât şi în cel urban. Pe www.planificaneprevazutul.ro, pot fi găsite adresele tuturor cabinetelor de planificare familială din ţară din reţeaua Ministerului Sănătăţii. La aceste cabinete poate apela orice persoană, fără bilet de trimitere, iar consultaţiile sunt gratuite.

„Zilnic, în cabinetele de planificare din toată ţară intră zeci de oameni în căutarea unor răspunsuri privind viaţa sexuală, contracepţia şi, în general, sănătatea reproducerii. Sperăm ca prin această campanie să ajungem la un număr şi mai mare de oameni care au nevoie de ajutorul nostru. Pentru fiecare există o metodă contraceptivă potrivită şi sigură, iar opţiunile trebuie analizate cu ajutorul specialiştilor”, declară Cristiana Bîrlădeanu, Preşedinte al Asociaţiei de Planificare Familială din România.

„Numărul sarcinilor nedorite este încă foarte ridicat în România, cu o incidenţă alarmantă în rândul tinerelor. Pentru evitarea acestor situaţii, este necesară utilizarea unei metode contraceptive eficiente. Campania Planifică Neprevăzutul! şi-a propus să îi ajute pe cei care sunt preocupaţi să aibă o viaţă sexuală sănătoasă cu informaţii şi, mai mult, cu consiliere personalizată. Pentru a fi oricând la îndemâna celor care au nevoie de noi, www.planificaneprevazutul.ro poate fi accesat acum şi de pe orice tabletă sau telefon care dispune de conexiune la internet”, adaugă Dr. Borbala Koo, Director Executiv, SECS.

Pe site, vizitatorii pot intra în direct cu medicul specialist prin intermediul webinariilor desfăşurate de două ori pe lună. De asemenea, oricine poate adresa întrebări la doctorul@planificaneprevazutul.ro, iar specialistul Planifică Neprevăzutul! răspunde fiecărui e-mail în parte.

„Numărul impresionant al celor care ne-au adresat întrebări în cadrul webinariilor sau pe e-mail ne-a dat dimensiunea reală a nevoii de informare a oamenilor. Suntem aici să vorbim deschis despre anticoncepţionale, beneficiile non-contraceptive ale acestora, contracepţia de urgenţă şi alte metode potrivite pentru fiecare etapă a vieţii sexuale şi pentru fiecare situaţie”, spune Dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie, MedLife.

Campania îşi doreşte să depăşească graniţele actuale, prin derularea de noi acţiuni de informare şi educare a publicului. Lansată în octombrie 2013, „Planifică Neprevăzutul!” este o campanie de informare şi educare a publicului în ceea ce priveşte contracepţia şi contracepţia de urgenţă. Utilizate corect contraceptivele moderne au o eficienţă foarte mare, unele chiar de 99,7%. Pentru orice contact sexual neprotejat, administrarea contracepţiei de urgenţă în maximum 72 de ore poate preveni apariţia unei sarcini nedorite.

Date statistice
Potrivit studiului „Emergency Contraception Study”*, efectuat în 2013 de compania globală de cercetare Millward Brown cu sprijinul Gedeon-Richter Plc.:
• Femeile din România au 1-3 parteneri de-a lungul vieții (43% dintre respondente) sau 4-5 parteneri (13%).
• 98% dintre femeile din România ştiu despre existenţa pilulelor anticoncepţionale, dar numai 25% folosesc această metodă contraceptivă.
• Majoritatea (48%) preferă să se bazeze pe metode cu risc crescut în ceea ce priveşte apariţia unei sarcini nedorite – metoda retragerii (coitus interruptus) sau metoda calendarului.
• Mai mult de jumătate spun că anticoncepţionalele sunt uşor de procurat şi de folosit şi că ar recomanda această metodă şi altor persoane. Cu toate acestea, o mare parte dintre ele şi-au exprimat o reţinere în utilizare, motivată prin eventualele efecte negative ale acestora.
• 68% dintre femeile chestionate au folosit contracepţia de urgenţă în ultimele 12 luni.

*Studiul „Emergency Contraception Study” a inclus şi un eşantion de peste 500 de românce cu vârsta cuprinsă între 16-49 ani care au răspuns întrebărilor pe tema obiceiurilor de utilizare şi a atitudinilor cu privire atât la metodele contraceptive în general, cât şi la contracepţia de urgenţă. Intervalul de confidenţă 95% – marja de eroare 5%.

Foto:urbandaddies.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

PSD Timiș și-a stabilit candidații pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie

Consiliul Politic Județean al Partidului Social Democrat Timiș a...

13 persoane reținute pentru furt de combustibil în Timișoara

Polițiștii din cadrul Secției 5 Urbane Timișoara au demarat...

Din aceeași categorie