Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriSocialCel mai bătrân stejar din Timiș se află în pădurea protejată de...

Cel mai bătrân stejar din Timiș se află în pădurea protejată de la Bazoș, un colț de rai al Timișului

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Parcul a fost amenajat între 1909 și 1914, în zona din jurul castelului contelui, cu ajutorului peisagistului Franz von Engerhord, ș i a ajuns la statut de unicat în spațiul românesc. Însă familia contelui nu a apucat să se bucure pe deplin de toate speciile de arbori și arbuști și de parcul amenajat. După desfințarea Imperiului Austro-ungar, contele a fost expropriat. O legendă locală spune că Ambrozy ar fi demolat castelul și ar fi împărțit cărămida localnicilor, care și-au construit case din ea. Din 1934 parcul de la Bazoș devine proprietate a statului, sub incidența Casei Pădurarilor Statului, după care responsabilitatea a fost pasată de la un departament la altul de-a lungul anilor, până aproape că a fost uitat.

Zona se împarte în: Parcul American, Parcul Mare și mai multe arii amenajate în scop peisagistic. Din vechiul castel al contelui maghiar nu a mai rămas nimic. Singurul vestigiu al acelor vremuri care încă dăinuie printre stejari vechi de 160 de ani e Turnul de Apă, o clădire impunătoare dar neîngrijită, care te întâmpină ca un străjer sinistru.

Biletul de intrare e 2 lei, și vizitatorii se pot plimba pe jos sau cu bicicleta. Parcul conține numeroase poienițe umbroase pentru picnicuri și momente de liniște. În parcul dendrologic de la Bazoș se află, de asemenea, cel mai bătrân stejar din Timiș, un copac impresionant, cu o circumferință de șase metri, și care are aproape 500 de ani.

Mai recent, pentru timișorenii aflați în căutare de activități în aer liber, și departe de centrul urban, au început să se organizeze diverse activități, pentru cei mici, dar și pentru cei mari, pentru sportivi și pentru cei pasionași de aditivități culturale.

Deși local, lângă parc, există posibilitatea de cazare și un restaurant, condițiile nu sunt cele mai bune și turiștii nu sunt îmbiați să petreacă aici mai mult de câteva ore. Poate cu timpul, parcul dendrologic de la Bazoș va fi apreciat la adevărata lui valoare și amenajat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Batalion disciplinar! Poliția Locală Timișoara, centru de reeducare și reprofesionalizare pentru avertizorii publici, incomozi administrației Dominic Fritz

Până să sară cu comentariile în online, mereu din spatele unor conturi false, micuții...

Cuiul lui Pepelea! UMF Timișoara face salturi mortale ca sa privatizeze sănătatea bănățenilor, chiar sub nasul ministrului Alexandru Rafila

În numele autonomiei universitare și a unei modificări legislative, făcute pe genunchi și noaptea...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Sprijin medical pentru refugiații din Ucraina! OncoHelp asigură tratamente gratuite bolnavilor oncologici ajunși în România

Asociația OncoHelp-Centrul de Oncologie OncoHelp se află în prima linie a celor care vin...

Cod galben de vânt, în Timiş! Sunt aşteptate şi ploi însemnate cantitativ

Meteorologii au emis miercuri un cod galben de vânt puternic pentru județul Timiş și...

Donație de aproape 120.000 de euro pentru mamele victime ale violenței în familie! Gestul impresionant al unor timișeni

Gest impresionant făcut de doi timișeni care au donat Consiliului Județean un imobil, împreună...