Curs de competenţe sociale şi civice, demarat la Jimbolia

- Advertisement -

Cursul se va desfaşura pe o perioadă de şase zile şi va fi găzduit de Primăria Jimbolia, instituţie cu care a fost incheiată o convenţie de colaborare în cadrul proiectului. Furnizarea cursului va fi asigurată de către Asociaţia COLFASA.

Cursul face parte din proiectul “Integrat, Activ, Independent! Facilitarea integrării pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile din judetul Timiş”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 6 – „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul Major de Intervenţie 6.2 – „Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii”.

Proiectul este implementat în perioada 28.02.2013 – 28.02.2015 de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş,în parteneriat cu Asociaţia COLFASA, Institutul de Cercetare pentru Dezvoltare Socială şi Inovare – ICED şi SIVECO România SA.

Valoarea totală a proiectului este de 2.237.508,00 lei, din care valoarea contribuţiei FSE este de 2.004.043,71 lei, valoarea contribuţiei de la bugetul naţional este de 188.564,29 lei, iar contribuţia partenerilor este de 44.900,00 lei, astfel: Asociaţia COLFASA – 36.356,00 lei, Institutul de Cercetare pentru Dezvoltare Socială și Inovare – ICED – 4.462,00 lei şi SIVECO România SA – 4.082,00 lei.

Scopul proiectului vizează facilitarea accesului la formare şi integrarea/reintegrarea persoanelor vulnerabile pe piaţa muncii (în special a celor provenite din comunităţi rurale sau izolate), în scopul evitării excluziunii sociale, marginalizării şi discriminării, prin implementarea de măsuri active care să asigure şanse egale în integrarea pe piaţa muncii, prin oportunităţi de ocupare, servicii de sprijin şi acompaniere şi conştientizarea actorilor de pe piaţa muncii şi a comunităţii cu privire la abilităţile, drepturile şi beneficiile sociale ale participării persoanelor vulnerabile pe piaţa muncii.

În cele 13 luni de la demararea proiectului au fost obţinute următoarele rezultate:
– 186 de persoane aparţinând grupuilor vulnerabile au fost înregistrate în proiect, în vederea furnizării de servicii de integrare pe piaţa muncii;
– 27 dintre beneficiari au obţinut un loc de muncă;
– 47 de beneficiari urmează cursuri acreditate de calificare/recalificare pentru următoarele meserii: lucrător în alimentaţie (1 grupă în Timişoara), agent de curăţenie (1 grupă în Timişoara) şi lucrător în comerţ (1 grupă la Satchinez);
– 71 de beneficiari au participat la instruire – cursuri de competenţe sociale şi civice (3 grupe în Timişoara, 1 grupă la Măguri) şi cursuri de competenţe informatice (1 grupă la Timişoara, 1 grupă la Jimbolia);
– pentru 50 de beneficiari din localităţile Timişoara, Măguri, Cenad şi Jimbolia au fost realizate 6 grupuri de consiliere psihologică în vederea motivării acestora şi încurajării lor pentru participare pe piaţa muncii.

Alte rezultate semnificative obţinute:
– 24 de voluntari (elevi şi studenţi) au fost recrutaţi în cadrul proiectului, pentru implicarea în activităţi, alături de echipa de proiect;
– au fost realizate campanii de sensibilizare a angajatorilor şi angajaţilor, campanii de promovare a unui stil de viaţă sănătos şi prevenirea riscurilor de îmbolnăvire în rândul categoriilor dezavantajate;
– au fost derulate studii şi analize privind provocările cu care se confruntă categoriile vulnerabile în procesul de integrare profesională, rapoartele de cercetare urmând a fi publicate în cursul acestui an.

Partenerii implicaţi în implementarea proiectului vor continua să furnizeze servicii de integrare socio-profesională beneficiarilor şi în cursul anului 2014. Aceste servicii constau în: evaluare psiho-socială, cursuri de formare, orientare şi consiliere profesională, mediere pe piaţa muncii, monitorizare post-angajare, sprijin pentru înscrierea copiilor la grădiniţă/şcoală, consiliere psihologică individuală şi de grup, sprijin financiar pe perioada participării la cursuri.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

FOTO CJ Timiș, primele imagini cu bazinul de înot pe care îl construiește la Jimbolia

Consiliul Județean (CJ) Timiș construiește pe fonduri proprii un...

Trei cetateni din Nepal, prinsi la Jimbolia inainte sa treaca frontiera ILEGAL

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră...

DGASPC Timis organizeaza un nou curs de formare a asistentilor maternali profesionisti

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC)...

Tanar din Kosovo, oprit la Jimbolia in timp ce incerca sa intre in Romania cu pasaport sarbesc

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a...

Din aceeași categorie

Categorii Populare