Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriSocialDescinderi la polițisti de frontieră din Arad, pentru destructurarea unei rețele de...

Descinderi la polițisti de frontieră din Arad, pentru destructurarea unei rețele de traficanți de migranți

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Percheziții, joi dimineață, în opt locații din Arad, realizate de către Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara și DGA. Anchetatorii au destructurat o rețea de traficanți de migranți în care erau implicați doi polițiști de frontieră arădeni.

Rețeaua era atent supravegheată încă din 2011, dar ancheta a fost sistată după ce o parte din membrii grupării au fost arestați de către autoritățile din Ungaria. Potrivit anchetatorilor, polițiștii de frontieră din Arad ofereau protecție traficanților de persoane și le asigurau transportul până la frontieră.

„Astfel, în perioada 2011 – 2016, poliţiştii de frontieră au documentat activitatea infracţională a unei grupări de criminalitate organizată transfrontalieră specializată în traficul de migranţi. În cauză, există suspiciunea ca activităţile infracţionale desfăşurate de către membrii grupului infracţional au fost favorizate şi sprijinite de către lucrători de poliţie, respectiv un ofiţer de poliţie de frontiera şi un fost agent de poliţie de frontieră din cadrul S.T.P.F. Arad, precum şi un lucrător din cadrul DGA – Serviciul Judeţean Anticorupţie Arad. Documentarea activităţii infracţionale a beneficiat de sprijinul de specialitate al S.I.P.I. Timiş şi a fost necesară extinderea acesteia până în prezent, din cauza faptului că o parte din membrii grupului infracţional organizat au fost arestaţi de către autorităţile ungare”, au transmis anchetatorii.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupării percepeau sume cuprinse între 700 și 2000 de euro de la fiecare migrant, pentru a-i ajuta pe aceștia să treacă granița.

„Reţeaua, formată dintr-un palestinian, un apatrid de origine turcă şi cetăţeni români, acţiona pe relaţia Asia – România – Ungaria – Austria, fiind structurată pe mai multe paliere, respectiv organizatori, transportatori, găzduitori, călăuze, fiecare având atribuţii precis delimitate. Membrii grupării percepeau de la fiecare migrant sume cuprinse între 700-2000 euro pentru a-i sprijini să treacă ilegal frontiera”, au mai explicat oamenii legii.

Opt persoane urmează si fie audiate la sediul DIICOT.

UPDATE. Cum acționa rețeaua de trafic de migranți

Anchetatorii au explicat cum funcționa rețeaua de trafic de migranți

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 2011, suspecta SR, împreună cu suspecții KA, DR, MFI, s-au constituit într-un grup infracţional organizat, la care au aderat pe parcurs și suspecții TDC, CDR, MS, MS și CDR, având ca scop racolarea, cazarea, transportul și călăuzirea în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a mai multor cetăţeni străini originari din Orientul Mijlociu și Asia”.

Potrivit anchetatorilor, inițial, migranții erau direcționați spre Arad, de unde îi preluau membrii grupării.

„În fapt, migranții erau direcționați către municipiul Arad, unde erau preluați de către membrii grupării și cazați temporar într-un imobil situat la intrarea în oraș. Ulterior, după stabilirea detaliilor și însușirea de către migranți a modalității de tranzitare a frontierei, locațiilor unde urmau să se regrupeze pe teritoriul Ungariei etc., membrii grupării îi transportau pe migranți, cu diferite microbuze, până în apropierea frontierei cu Ungaria, în locații anterior studiate, unde erau debarcați, migranții urmând să tranziteze frontiera pedestru. De asemenea, la rândul lor, membrii grupării treceau frontiera la bordul autoturismelor și îi preluau pe migranți de pe teritoriul Ungariei, din locații prestabilite, pentru a-i transporta mai departe către state din vestul Europei”, au transmis reprezentanții DIICOT.

Aceștia au explicat și care era rolul celor doi polițiști din Arad în cadrul grupării.

„În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat faptul că activitatea grupului infracțional a fost sprijinită de către cadrele poliției de frontieră CTD, ofiter la Politia de Frontiera Arad – Biroul de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere și MS, fost subofițer în cadrul aceleiași instituții, care au facilitat activitatea de trafic de migranți. Suspecţii aveau rolul de a supraveghea operațiunile de îmbarcare a migranților în autoturisme, de la locația unde erau adăpostiți în municipiul Arad, și de a asigura traseul către frontieră, cu rol de antemergători, pentru a evita depistarea în trafic a autoturismelor cu migranți la un eventual control inopinat”.

Foto:arhiva

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare