Fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă vor primi despăgubiri din partea Ministerului Agriculturii. Cererile se depun la Direcția Agricolă, pînă la data de 15 octombrie.

Ministrul Daniel Constantin a anunțat că în această toamnă se vor lua măsuri care vizează sprijinirea sectorului agricol, în special a fermierilor care, în acest an, au fost afectați de secetă. Una dintre măsuri este ajutorul de minimus și a fost aprobată prin hotărîre de guvern. Acest sprijin se acordă pentru a reduce impactul pierderilor suferite de către fermieri, pe de-o parte, și, pe de altă parte, pentru a asigura menținerea în cultură a suprafețelor agricole deținute de aceștia. Ajutorul de minimis se acordă pentru suprafețe de culturi agricole în teren arabil și vizează sprijinirea acelor fermieri care au între unul și zece hectare, inclusiv, sprijinul fiind stabilit la valoarea de 100 de lei pe hectar.

Beneficiarii schemei sînt fermieri persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite conform Ordonanței de urgență 44 din 2008, persoane juridice, precum și orice alte forme asociative cu sau fără personalitate juridică, constituite conform legii.

Beneficiarii schemei, estimați de către Ministerul Agriculturii, sînt în jur de 600.000 de fermieri. Suprafața totală care va fi acoperită de acest sprijin este de 1,9 milioane de hectare, iar valoarea totală a sprijinului a fost stabilită în jurul sumei de 42,8 milioane de euro. Banii sînt prevăzuți în bugetul anului 2012, o parte, iar o parte – în primele luni ale anului 2013. Cererile se depun, așa cum au fost și în cazul celorlalte scheme de minimis, la direcțiile pentru agricultură, pînă la data de 15 octombrie, sprijinul financiar începînd a fi acordat către fermieri la data de 1 noiembrie.

O.T.

Informaţiile publicate de VOCEA TIMISULUI pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.