PNL iese la atac: „Guvernul Ponta 3 blochează măsurile liberale pentru reducerea tăierilor ilegale din pădurile României”

- Advertisement -

“Sunt acte normative de interes naţional, ce au fost dezbătute public şi au beneficiat de susţinere politică, având drept obiectiv diminuarea tăierilor ilegale de păduri. Este vorba, în primul rând, despre hotărârea privind circulaţia masei lemnoase care urmăreşte armonizarea legislaţiei româneşti cu regulamentul due diligence al Uniunii Europene şi care include reglementări de reducere a riscului introducerii pe piaţa internă a lemnului recoltat în mod ilegal. Deşi a fost aprobată în şedinţa de Guvern din data de 16 octombrie 2013, această hotărâre de guvern nu a fost încă publicată. Ba mai mult, noul ministru PSD, cu atribuţii în domeniul silviculturii, a dispus modificarea hotărârii de guvern, ceea ce a determinat reluarea procesului de dezbatere publică, tărăgănându-se astfel aplicarea unor măsuri reglementate la nivel european”, a declarat fostul ministru Lucia Varga.

Mai mult decât atât, primul-ministru, împreună cu ministrul de resort Doina Pană, doresc să elimine bucată cu bucată toate măsurile propuse de liberali pentru diminuarea tăierilor ilegale: trecerea de la vânzarea lemnului estimat la vânzarea lemnului măsurat, emiterea avizelor de însoţire a lemnului recoltat de către ocolul silvic şi păstrarea comerciantului în pădure. De asemenea, doresc să elimine din actualul proiect de cod silvic sprijinul acordat agenţilor economici din industria mobilei. Eliminarea acestor măsuri vor face ca situaţia actuală să nu se schimbe, să fie doar o simplă modificare de formă care va permite, în continuare, tăierile ilegale, fenomen care atentează la integritatea fondului forestier naţional şi la sănătatea noastră.

“Nu putem să nu ne întrebăm cine beneficiază de faptul că acte normative care trebuiau să reducă tăierile ilegale zac acum în sertarele Monitorului Oficial? Mă întreb: are PSD-ul vreo legătura? Mă întreb dacă nu PSD-ul profită în continuare de aceste tăieri ilegale? Partidul Naţional Liberal este singurul care şi-a declarat sprijinul pentru protejarea pădurilor din România şi şi-a asumat prin rezoluţie că doreşte să elimine furtul de lemn, să sprijine agenţii economici, să sprijine proprietarii de păduri şi să pună ordine în sistem. Iată unul dintre motivele pentru care am fost scoşi de la guvernare: pentru că încurcăm interesele unora şi ne-am putut pune în practică politicile” susţin liberalii prin vocea Luciei Varga.

„Cea de-a doua hotărâre, aprobată în şedinţa de guvern din data de 12 februarie, dar blocată de Cabinetul Ponta 3, vizează compensaţiile pentru proprietarii de păduri ce deţin suprafeţe în arii protejate şi care, din acestă cauză, nu îşi pot exploata bunurile. Practic, prin nepublicarea acestui act normativ, se încalcă dreptul de proprietate a persoanelor care deţin suprafeţe de pădure şi care nu puteau beneficia de uzufructul pădurii din cauza restricţiilor legislaţiei privind Natura 2000, a punctat deputatul PNL.

Fostul ministru a criticat dezinteresul Guvernului Ponta 3 pentru Programul naţional de realizare a perdelelor forestiere. Astfel, potrivit unui calendar aprobat în perioada Guvernului USL, în aprilie 2014 era programată începerea împăduririlor pentru protecţia Autostrăzii A2. Deputatul PNL a subliniat că, la finele mandatului său, în bugetul ministerului exista prevăzută suma de 30 de milioane de lei destinată acestor perdele forestiere, precum şi toată documentaţia pentru demararea lucrărilor, inclusiv studii de fezabilitate în formă actualizată.

Deputaţii Lucia Varga şi Ioan-Cristian Chirteş au subliniat că PNL este singurul partid politic ce şi-a exprimat public, prin două rezoluţii, asumarea politică pentru promovarea unor politici de gestionare durabilă şi de protejare a pădurilor, prin susţinerea noului Cod Silvic. „Parlamentarii PNL au susţinut dezbateri în judeţele pe care le reprezintă, în urma acestora rezultând o serie de amendamente la Codul Silvic ce vor fi susţinute politic de către Grupurile parlamentare ale Partidului Naţional Liberal”, a declarat deputatul Ioan-Cristian Chirteş. Acesta a punctat câteva dintre completările pe care liberalii le vor sprijini în acest sens: asigurarea administrării şi pazei pentru 500.000 de hectare de pădure vulnerabile în faţa furturilor, întărirea autorităţii personalului silvic investit cu exerciţiul autorităţii publice, dar şi realizarea cadastrului forestier până în 2020. „Totodată, PNL va susţine transformarea Romsilva dintr-o regie comercială interesată doar de profit într-o instituţie publică cu obiectiv final de păstrare a integrităţii fondului forestier naţional”, a încheiat Chirteş.

În prezent, noul Cod Silvic se află în dezbatere parlamentară la nivelul Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Timișorenii, somați să nu dea FOC vegetației. AMENZILE sunt uriașe!

Timișorenii au interzis la incendierea resturilor vegetale, a miriștilor,...

O noua piata digitala internationala dedicata sectorului agricol se lanseaza in Romania

Jucatorii din sectorul agricol vor putea, incepand de astazi,...

Promisiuni de la Guvern: Ambulanta in fiecare comuna din Romania

Guvernul a adoptat un Memorandum privind instituirea schemei de...

Culmea! Premierul Viorica Dancila transmite un mesaj cu prilejul Zilei Culturii Nationale

Primul ministru al României, Viorica Dăncilă, a transmis un...

Mihaela Triculescu, noul presedinte al ANAF. Ce o recomanda?

Premierul României, Viorica Dăncilă, a semnat astăzi Decizia de...

Se planteaza ”fapte bune” la Cralovat, in judetul Timis! Afla cum poti participa

În luna noiembrie, “Plantăm fapte bune în România” va...
spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img