Camera Deputatilor a votat eliminarea pensiilor speciale, dar nu toate!

Camera Deputaților a aprobat, astăzi, proiectul de lege inițiat de Partidul Naţional Liberal (PNL), în luna februarie a anului trecut, privind eliminarea pensiilor speciale, excepție făcând pensiile militare. Legea urmează să fie trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Legea promisă de PNL prin care se elimină pensiile speciale a fost adoptată marţi, de Camera Deputaţilor, cu 247 de voturi ”pentru” și 21 de abţineri, în ciuda protestelor din Justiție.

O dată cu intrarea în vigoare a legii, vor fi eliminate:

  • pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori;
  • pensiile judecătorilor şi procurorilor, ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor;
  • pensiile funcţionarilor publici cu statut special, ale funcţionarilor publici parlamentari;
  • pensiile membrilor corpului diplomatic şi consular al României;
  • pensiile membrilor Curţii Constituţionale şi ale personalului aeronautic civil;
  • pensiile aleşilor locali, primari şi viceprimari, precum şi preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene.

Numărul de beneficiari civili de pensii speciale era, la finele lunii decembrie 2019, de 9.359 persoane, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

”Pensiile speciale nu sunt calculate pe bază de contributivitate, la fel ca restul pensiilor, ci reprezintă un procent din salariul din ultima perioadă de activitate. De exemplu, pensia medie pentru foștii procurori și judecători este de 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat. În acest fel, cei care primesc pensii speciale sunt privilegiați comparativ cu pensionarii obișnuiți, care primesc banii de bugetul asigurărilor sociale de stat, pe baza contribuțiilor”, explică reprezentanții PNL, prin intermediul unei postări pe o rețea de socializare.

Conform deputatului USR Silviu Dehelean, membru în comisia juridică din Camera Deputaților, numai o mică parte dintre aceste pensii speciale vor fi eliminate prin actualul conținut al legii. ”Sunteți păcăliți de PSD și PNL care au trecut prin Camera Deputaților, cu premeditare, o lege care e și neconstituțională și care nu ia în discuție pensiile speciale pentru militari, adică 96% din pensiile speciale. Noi cei din USR am încercat să o reparăm și în comisia pentru muncă și în plen dar nu am avut nicio susținere. USR a votat-o doar ca semnal politic dar știm că nu are nicio șansă să fie aplicată. PSD și PNL au făcut-o în mod special neconstituțională ca să cadă la CCR și să dea vina pe Curte. Responsabilitatea este la parlamentarii PSD și PNL, cei care au introdus pensiile speciale și care vă vor minți, în față, că vor să le abroge. Nu vor și de aceea au făcut o lege proastă, de nevotat, cel puțin pentru mine ca jurist. Nu pot să le spun oamenilor o minciună”, a spus Dehelean, conform digi24.ro.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Deputatul de Timis, Marilen Pirtea explica de ce nu au fost eliminate si pensiile militare

”În dezbaterile despre pensii, principiul echității și principiul contributivității...

Marilen Pirtea, deputat PNL: Istoria se repetă. Apar semnele care au precedat criza din 2008

Iresponsabilitatea actualilor guvernanți va arunca România într-o criză autoindusă,...
spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img