12.9 C
Timișoara
marți,11,mai,2021
AcasăStiriAdministratieDupă aproape 3 ani şi peste 200.000 de dolari, Vicariatul Sârbesc îşi...

După aproape 3 ani şi peste 200.000 de dolari, Vicariatul Sârbesc îşi „dă arama pe faţadă”

Una dintre „bijuteriile” arhitecturale din Piaţa Unirii, Vicariatul Sârbesc, fost proiectată în 1744 în stil baroc. Era reşedinţa episcopului ortodox.  În 1865, la despărţirea ierarhică dintre români şi sârbi, complexul rămâne Comunităţii Sârbe.Szekely Laszlo a proiectat această casă încercând să îi dea un caracter tipic sârbesc.Determinant pentru expresia plastică a clădirii este frontonul care marchează la nivelul acoperişului axa de simetrie, utilizând unele detalii tradiţionale ale arhitecturii de cult sârbeşti şi ruseşti. Acesta este gazda unor vaste colecţii atât de bibliografie, cât şi de artă.

Reabilitarea clădirii din Piaţa Unirii nr. 4 este rezultatul unui contract încheiat între Consiliul Local Timişoara şi Ursus Breweries. Costurile renovării faţadei s-au ridicat la peste 200.000 de dolari.

Fabrica de bere pune la dispoziţie 500.000 de dolari pentru renovarea mai multor clădiri istorice din Timişoara, pe o perioadă de cinci ani.

Conform surselor, “În aceste zile, desfacerea schelelor a lăsat să se observe restaurarea spectaculoasă a clădirii Vicariatului Ortodox Sârb. Clădirea de secol XVIII, realizată în stil baroc austriac, este una din bijuteriile Pieţei Unirii. Lucrările, finanţate în cea mai mare parte de către Primăria Municipiului Timişoara, prin sponsorizarea Bere Timişoreana, au fost execelent realizate. În momentul de faţă mai sunt mici lucrări de restaurare la poarta vicariatului care urmează să fie realizate în cel mai scurt timp”, a spus Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei.

Liceul Lenau, Clinica de Oftalmologie, Liceul Loga sunt doar câteva dintre viitoarele clădiri istorice ale oraşului de pe Bega ce sunt viziate reablitarii.

sursa foto:studioefect.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Urmăriți-ne

14,914FaniÎmi place
515CititoriConectați-vă
160CititoriConectați-vă
1,670CititoriConectați-vă
191CititoriConectați-vă
46,600AbonațiAbonați-vă

Articole recente

Comentarii recente