Hora in fata IPJ Timis. Ce promit autoritarile de Mica Unire

- Advertisement -
Mica Unire din 1859 a fost celebrată astăzi, în faţa sediului Inspectoratului de Poliţie Judeţean din Timiş. Primarul Nicolae Robu, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra, dar şi şefi de structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au luat parte la ceremonia care a debutat cu un discurs privind semnificaţia momentului istoric pentru statul român.

După o slujbă religioasă oficiată de episcopul vicar Paisie Lugojanul, oficialităţile au depus coroane la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din faţa sediului IPJ Timiş.

Primarul Nicolae Robu a promis că centenarul va fi celebrat la Timişoara pentr-o serie de evenimente speciale. „Avem o datorie de onoare ca cetăţeni să nu uităm ca în momentele aniversare să aducem omagiile noastre celor care au pus bazele ţării în care noi trăim astăzi. Sigur că până să se ajungă la 1859 la Mica Unire au fost secole de jertfe, secole de-a lungul cărora năzuinţa de a avea un stat unic a fost presărată de foarte multe sacrificii. Prin înţelepciunea conducătorilor din 1859 s-a putut face Mica Unire a primelor două principate româneşti şi s-au pus bazele statului modern. A urmat după unire o periadă de creare a instituţiilor statului modern, de consolidare a lor, apoi după cum ştim s-a putut obţine independenţa faţă de Imperiul Otoman în 1877-1878 şi în continuare în 1918 a fost posibilă unirea şi a Transilvaniei cu cele două principate deja unite, iar un an mai târziu şi Banatul s-a alăturat celorlalte provincii deja unite. Noi vom sărbători în acest an şi centenarul Marii Uniri şi bănăţenii vom sărbători şi centenarul unirii noastre cu ceea ce a însemnat România după 1918”, a spus Nicolae Robu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra, a declarat, după ceremonie, „Cred că anul 2018 este un an important în istoria noastră, împlinim 100 de ani de la Marea Unire şi cred că ziua de astăzi, 24 ianuarie, este pentru noi startul evenimentelor care se vor desfăşura în acest an, dar şi mai important de atât trebuie să ne întoarcem şi să privim în istorie cu atenţie, să vedem eforturile pe care le-au făcut înaintaşii noştri privind unirea, eforturi care au dus la unitate. Cred că e momentul să fim mult mai uniţi, e momentul să dăm dovadă de unitate şi de solidaritate faţă de toţi românii”.

Foto: Arhivă

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img