Legea tranzacţionării terenurilor agricole extravilane este „antidemocratică şi introduce prevederi birocratice”

- Advertisement -

După ce Senatul a discutat săptămâna trecută prevederile legii, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a acordat votul final asupra legii. Uniunea Democrată a Maghiarilor din România este extrem de rezervată în privinţa acestei legi, deputatul Cseke Attila atrăgând atenţia în cadrul dezbaterii plenare dinaintea votului final, asupra dificultăţilor birocratice şi măsurilor antidemocratice cuprinse în modificările de lege.

„Este foarte important să precizăm că legea nu se referă doar la cetăţenii străini care intenţionează să cumpere terenuri agricole în România, ci este valabilă pentru orice persoană fizică, cetăţean român, deci şi în cazul vânzării – cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către cetăţenii români. Potrivit propunerii formulate de Guvern, vânzarea sau cumpărarea unui teren agricol aflat pe o rază de 20 de km de frontiera de stat, devine posibilă numai după obţinerea avizului organelor de stat cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale” a relatat deputatul UDMR.

Acesta a rezumat modificările adoptate de Senat privind zona de frontieră: ”Din nefericire, reprezentanţii coaliţiei de guvernare din Senat au modificat limita zonei de frontieră de la 20 la 30 de km. Ceea ce înseamnă, practic, că mai mulţi oameni şi mai multe administraţii locale din 19 judeţe ale ţării vor fi afectate de această măsură total nefavorabilă. Grupul parlamentar UDMR a propus numeroase variante de modificare a legii terenurilor agricole, iar una dintre acestea viza eliminarea acestei măsuri, deoarece este inutilă, birocratizează foarte mult procesul de cumpărare şi contravine dreptului constituţional de protejare a proprietăţii private”.

Deputatul UDMR consideră că legea, în forma sa actuală, încalcă principiul democraţiei, având în vedere că între anii 1989-2014 cetăţenii români nu aveau nevoie de niciun fel de aviz din partea vreunei autorităţi ale statului pentru vânzarea sau cumpărarea de terenuri agricole.

O altă propunere importantă venită din partea preşedintelui Traian Băsescu, pentru care a retrimis legea în Parlament pentru reexaminare, se referă la posibilitatea cumpărării de teren de către cetăţeni străini sau apatrizi. ”Preşedintele solicită ca legea din România să introducă principiul de reciprocitate, conform căreia cetăţenii străini să poată achiziţiona terenurile agricole în condiţii legale similare de care beneficiază cetăţenii români în cazul în care decid dobândirea unui teren agricol extravilan într-un stat membru al UE, potrivit legislaţiei interne aplicabile în statul respectiv”, a explicat Cseke adăugând că, deşi acum se introduce în textul legii principiul reciprocităţii, această prevedere nu va fi valabilă în cazul celor 30 de km aferenţi zonelor de frontieră, deoarece aici intră in vigoare o altă prevedere specială, şi anume obligativitatea solicitării avizului din partea serviciilor de informaţii.

„Coaliţia de guvernare a modificat şi intervalul de timp aflat la dispoziţia serviciilor de informaţii pentru acordarea a unui răspuns la solicitare: de la şapte la douăzeci de zile lucrătoare”, şi-a exprimat regretul deputatul Cseke Attila în intervenţia sa.

Dintre propunerile de modificare formulate de grupul parlamentar UDMR, au fost adoptate cele două amendamente care, parţial, facilitează situaţia agricultorilor şi proprietarilor de terenuri agricole. Astfel, este considerat aviz tacit dacă în cele douăzeci de zile lucrătoare stipulate de lege, autorităţile în cauză nu dau un răspuns oficial la solicitare, respectiv proprietarul terenului nu va fi obligat să prezinte lista persoanelor cu drept de preempţiune în cazul în care se decide asupra vânzării terenului.

„Legea, în forma sa actuală, limitează în mod semnificativ dreptul de dispoziţie a dreptului la proprietate şi reprezintă un pas înapoi faţă de reglementările aflate în vigoare în ultimii 24 de ani. Grupul parlamentar UDMR nu este de acord cu modificările propuse de această lege, în consecinţă nu le va vota”, a concluzionat deputatul Cseke Attila la finalul intervenţiei sale în plen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Ajutoarele de la Uniunea Europeană se distribuie din nou, pe principiul „Primul venit, primul servit!”

Distribuirea se va face la vechea adresă, din Timişoara,...

Mafia imaginară de pe mal se uită la canotorii… de pe mal

Mai mult ca sigur, imaginile de mai jos nu...

PSD Timiș și-a stabilit candidații pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie

Consiliul Politic Județean al Partidului Social Democrat Timiș a...

Articole asemănătoare

PSD Timiș și-a stabilit candidații pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie

Consiliul Politic Județean al Partidului Social Democrat Timiș a...

13 persoane reținute pentru furt de combustibil în Timișoara

Polițiștii din cadrul Secției 5 Urbane Timișoara au demarat...

Din aceeași categorie

Camera Deputatilor a votat eliminarea pensiilor speciale, dar nu toate!

Camera Deputaților a aprobat, astăzi, proiectul de lege inițiat...

Marilen Pirtea: “Taxa pe viciu”, efecte economice negative in cascada. Romania catre recesiune!

Deputatul PNL de Timiș, Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei...

Migranti prinsi la granita cu Serbia. De cine erau ajutati sa intre in tara

Patru migranți care încercau să intre ilegal în România...

Patronii din Timișoara, amenzi INFIME pentru nerespectarea legii. Controalele Poliției Locale

V-ați săturat să munciți la patron, să aveți program...

DE NEOPRIT! Irakieni fără documente de şedere, prinşi de Poliţia Locală din Timişoara

Ziua şi captura de migranţi, la Timişoara, acolo unde...