Leul a rămas stabil în faţa euro şi săptămâna trecută

- Advertisement -

Perioada analizată a debutat pe depreciere pentru leu, în 17 iunie cursul crescând la 4,4049 lei, pe fondul unei amplificări a aversiunii faţă de risc pe pieţele internaţionale, care a provocat scăderi tuturor monedelor din regiune. După atingerea maximului ultimelor patru săptămâni, euro a intrat pe o pantă descendentă, astfel că la finalul perioadei cursul a fost de 4,3958 lei. Parcursul leului nu a fost influenţat de ultimele evenimente dâmboviţene, precum arestarea preventivă a fratelui preşedintelui Băsescu, care a reaprins pasiunile politice înainte cu circa cinci luni de alegerile prezidenţiale. Volumul transferurilor din ultima şedinţă a săptămânii a fost unul modest, tranzacţiile realizându-se într-un culoar îngust, 4,3930 – 4,3970 lei, iar cotaţiile de la închidere au fost de 4,3960 – 4,3990 lei.

Este de aşteptat ca evoluţia leului să fie asemănătoare şi în perioada următoare, cu cu un curs care să fluctueze uşor în jurul pragului de 4,40 lei, cu cota minimă la 4,38 şi cea maximă la 4,45 lei.

Cursul dolarului american a scăzut de la un maxim al ultimelor trei luni, de 3,2516 lei, înregistrat la începutul săptămânii, la 3,2243 lei lei, pentru ca media de vineri să fie stabilită la 3,2305 lei.

Francul elveţian a avut o evoluţie stabilă, asemănătoare cu cea a euro, cu un minim de 3,6124 şi un maxim de 3,6147 lei.

Perechea euro/dolar a avut un parcurs mai agitat. După scăderea la începutul perioadei analizate la 1,3514 dolari, euro s-a menţinut până miercuri sub pragul de 1,36 dolari, pe care l-a depăşit după publicarea comunicatului de presă emis după încheierea şedinţei comitetului de politică monetară al Rezervei Federale americane. Deciziile Fed de a menţine dobânda-cheie aproape de 0% şi de a reduce cu încă 10 miliarde de dolari programul său de relaxare cantitativă, la 35 miliarde dolari începând cu luna iulie, au produs o reducere a aversiunii faţă de risc, investitorii fiind mulţumiţi de faptul că pot în continuare să se împrumute în dolari la dobânzi foarte mici, cel puţin până la jumătatea anului viitor.

Pe acest fond, euro a fluctuat vineri între 1,3564 şi 1,3632 dolari, cu închiderea pe pieţele americane la 1,3598 dolari.

Preţurile futures ale euro au fost la Sibiu de 1,3525 – 1,3639 pe septembrie, de 1,3591 – 1,36 pe decembrie, respectiv de 1,35 – 1,3601 dolari pentru martie viitor. Uncia de aur cu scadenţa săptămâna aceasta a crescut de la 1.261 la 1.316 dolari.

*Analiza cuprinde perioada 16 – 20 iunie

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Șeful Postului de Poliție din comuna Moșnița Nouă, pieton din cauza alcoolului

În data 6 octombrie 2023, în jurul orei 05:00,...

Cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere. Tu poți să-l pronunți?

Cel mai lung cuvânt din limba română este "PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA"....

Articole asemănătoare

DGASPC Timis organizeaza un nou curs de formare a asistentilor maternali profesionisti

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC)...

Fostul preşedinte Traian Băsescu: „Guvernul nu este al României, ci este al PSD”

Politizarea guvernării nu are nicio limită în România, susţine...

Avertismentul lui Băsescu la Timișoara: Neimplicarea naște monștri, precum cel de la guvernare

Traian Băsescu, fostul președinte al României, a venit astăzi...

Moş Crăciun nu a adus daruri leului

Creşterea cererii de valută a împins în sus mediile...

Moneda Naţională, una dintre cele mai stabile din Europa

De două săptămâni şi jumătate, moneda naţională este una...

Moneda americană a crescut cu 2,5% săptămâna trecută pe piaţa valutară

Decizia Rezervei Federale americane de a menţine nemodificată dobânda,...

Din aceeași categorie

Categorii Populare