Nici de 1 mai nu au scăpat șoferii de amenzi de la Poliția Rutieră din Timiș

0
875
foto: Radu Constantin

Poliţiştii rutieri din Timiș au acţionat, în ultimele 48 de ore, pe raza întregului judeţ, în scopul prevenirii accidentelor rutiere şi impunerii respectării regulilor de circulaţie tuturor participanţilor la trafic. Aceștia au utilizat toate aparatele radar din dotarea Serviciului Rutier, pe principalele artere din judeţ, pentru depistarea conducătorilor auto care nu respectă normele legale privind viteza de deplasare şi regulile privind efectuarea manevrei de depăşire.

În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au aplicat aproape 450 de sancţiuni contravenţionale conducătorilor auto care au încălcat normele rutiere. Valoarea totală a sancţiunilor se ridică la aproape 60.000 de lei.

Totodată, au fost reţinute în vederea suspendării 38 de permise de conducere pentru consumul de băuturi alcoolice, neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor şi pietonilor, nerespectarea regulilor privind efectuarea manevrei de depăşire, semnificaţiei luminii de culoare roşie a semaforului electric sau pentru depăşirea limitelor legale de viteză impuse pe anumite tronsoane de drum. Acţiunile poliţiştilor continuă şi în cursul zilei de azi.

Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Timiş recomandă conducătorilor auto :
– Adoptaţi o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, efectuaţi fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi evitaţi depăşirile care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase.
– Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie.
– Respectaţi regimul legal de viteză, întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.
– Respectaţi-vă partenerii de drum, păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi politeţea rutieră!
– Oboseala la volan este extrem de periculoasă. Este de ajuns o singură fracţiune de secundă, moment în care pot apărea aţipirea şi, implicit, pierderea controlului vehiculului. De aceea, la primele semne de oboseală (stare de moleşeală, clipire frecventă, înceţoşarea privirii) trebuie să întrerupeţi călătoria şi să parcaţi autovehiculul într-un loc sigur (de preferat o parcare amenajată). Odihniţi-vă până la refacerea totală a capacităţilor psiho – motorii necesare conducerii în siguranţă.
– Luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri. Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi luneta maşinii care trebuie să funcţioneze foarte bine.
– Şi pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că se poate face în condiţii de siguranţă.