Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriAdministrațieComisia de Monumente Istorice a aprobat oficial conservarea vestigiilor din Piața Libertății

Comisia de Monumente Istorice a aprobat oficial conservarea vestigiilor din Piața Libertății

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Săpăturile arheologice făcute în Piața Libertății care au scos la iveală importante vestigii datând din diferite perioade istorice vor fi conservate după ce Comisia de Monumente Istorice și-a dat acordul. Vestigiile Băilor turcești — Baia Mare a orașului și Baia Împăratului —, sunt printre cele mai importante dintre acestea, dat fiind faptul că Timișoara este cunoscută ca fiind primul orașul medieval din țară care a beneficiat de servicii publice de acest fel.

În urma primelor săpături efectuate în Piața Libertății au fost descoperite ruinele Băilor turcești, faza II de construcție, pe o suprafață de aproximativ 330 de mp. Discuțiile dintre prof. univ. dr. Dorel Micle și arhitectul Radu Mihăilescu au avut ca rezultat păstrarea acestora în situ, într-o suprafață decopertată, denivelată față de pavajul general al pieței. Ulterioarele săpături efectuate au dezvăluit faptul că suprafața Băilor turcești este mult mai mare decât se credea inițial. Construcția cu suprafața dreptunghiulară măsoară 25 de metri pe lungime și 23,5 de metri pe lățime, avansând dinspre piață până în str. Gen. Praporgescu.

Pe lângă Băile turcești, în partea nordică a pieței, înspre liniile de tramvai, au fost descoperite vestigiile Hambarului Mare, postamentul Monumentului Fidelității, canalul austriac, dar și o fântână austriacă. Printre altele, arheologii au propus ca fântâna să fie reabilitată, restaurată, semnalizată și expusă liber, descoperit, în Piața Libertății.

Ținând cont de importanța acestor vestigii arheologice şi necesitatea protejării integrale a acestora, precum şi constrângerile tehnologice şi financiare ale soluţiilor tehnice de execuţie, proiectantul a propus două variante de punere în valoare a vestigiilor.

Varianta 1 – conservarea in situ, protejarea prin acoperire cu folie şi nisip şi punerea în valoare prin marcaj în pavaj, prin plăcuţe informative şi amplasarea unei machete din bronz cu reconstituirea istorică, volumetrică, a clădirii Băilor turceşti.

Varianta 2 – conservarea in situ prin scufundarea nivelului de călcare al pavajului, conservarea şi prezentarea liberă a unei porţiuni din vestigiile Băile turceşti.

Specialiștii care au alcătuit Comisia au aprobat prima variantă, tocmai pentru a se asigura păstrarea integrală, nealterată a vestigiilor Băilor turcești, printr-o soluție de protejare în situ reversibilă, care să permită o eventuală punere în valoare complexă, integrală și descoperită a vestigiilor atunci când vor exista posibilități financiare pentru aceasta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Pe față! Primăria Giroc s-a luptat din greu să legalizeze intabularea caselor înșiruite din extravilan ale SC Minda & Mimo SRL, în ciuda deciziei...

Povestea de azi este una extrem de simplă și își are începuturile în primăvara...

Ca-n Poliția Română! Sub nasul agentului Raoul Iacob de la Biroul de Investigații Criminale Timișoara, studenta eminentă Denisa Tîrziu l-a iubit pe un cetățean...

Și, evident, subofițerul Inspectoratului de Poliție Timiș n-a mirosit absolut nimic. Nici că iubita...

Ministrul Sănătății a decis schimbarea managerului de la Spitalul Județean Timișoara

În urmă cu câteva minute, ministrul sănătății Alexandru Rafila a semnat schimbarea din funcția...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Consiliul Județean vrea centură feroviară pentru Timișoara! A lansat licitația pentru studiul de fezabilitate

Timișoara ar putea avea centură feroviară, care să scoată traficul de marfă din centrul...

Poliția Locală se reorganizează! Vor fi reduse mai multe posturi, inclusiv de conducere

Reorganizarea se face prin transformarea vechiului departament într-o structură nouă, o direcție generală, cum...