Joi, 12 iunie 2014, poliţiştii din cadrul IPJ Timiş acordat mai multe premii elevilor din şcolile timişene care s-au evidenţiat în cadrul competiţiilor sportive desfăşurate în cadrul săptămânii antiviolenţă, care a avut loc în perioada 19-23 mai.

Astfel, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii au desfăşurat activităţi în cadrul campaniilor „Copilărie fără griji” şi „Sport, inteligenţă, nonviolenţă”, iar reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş în cadrul proiectului „Educaţie, Sport, Sănătate”, fiind organizate mai multe competiţii sportive la care au participat peste 200 de elevi.

Cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, au fost acordate premii, constând în diplome, cupe şi echipamente sportive, elevilor a zece şcoli generale, două colegii şi două licee, care au obţinut rezultate notabile în cadrul competiţiilor.

Pentru prevenirea delicvenţei juvenile şi reducerea riscului de victimizare în rândul tinerilor pe perioada vacanţei de vară, poliţiştii recomandă:
• nu vă afişaţi în mod ostentativ cu bijuterii sau alte obiecte de valoare deoarece acestea reprezintă o atracţie puternică pentru răufăcători!
• dacă sesizaţi persoane dubioase în vecinătatea unităţilor de învăţământ, anunţaţi cadrele didactice sau personalul de pază!
• într-o relaţie de prietenie, stabiliţi de la început limitele. Aveţi grijă la acţiunile pe care le întreprindeţi, este bine ca decizia să vă aparţină. Nu vă lăsaţi influenţaţi de alţii!
• ori de câte ori aveţi probleme sau vă găsiţi într-o situaţie periculoasă nu ezitaţi să cereţi ajutorul celor din jur, părinţilor sau organelor de ordine ( poliţişti, jandarmi, poliţişti locali, etc.).

Chiar dacă nu aţi împlinit încă vârsta de 18 ani trebuie să aveţi în vedere faptul că:
• minorii care au împlinit vârsta de 14 ani răspund penal. Aceştia pot fi sancţionaţi chiar şi cu pedeapsa închisorii;
• delincvenţa juvenilă reprezintă o sursă sigură de probleme, aceasta afectându-vă într-un mod negativ şi distructiv viaţa;
• toate planurile şi visele tale de viitor se pot nărui într-o secundă dacă urmezi calea delincvenţei juvenile.

Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant. Nu intraţi în anturaje dubioase!

Evitaţi frecventarea locurilor şi mediilor unde se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc!

Atenţie la „lumea virtuală”! Poliţiştii îi sfătuiesc pe copii să nu ofere date personale sau fotografii celor cu care corespondează pe Internet.