Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Polițiștii rutieri din Timiș informează șoferii despre noile reglementări ale Codului Rutier. Află noutățile!

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Serviciul Rutier Timiş informează cu privire la faptul că prin HG 11/2015, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 35 din 15.01.2015 Partea I, s-a transpus legislaţia comunitară privitoare la normele tehnice de aplicare a dispoziţiilor din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, referitoare la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranţă şi a sistemelor de fixare a copiilor în scaune în interiorul vehiculelor, introduse prin Ordonanţa Guvernului nr. 21/2014.

Conducătorul autovehiculului este sancţionat cu 4-5 puncte amendă şi 3 puncte de penalizare în cazul:
– neasigurării că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate;
– nerespectării dispoziţiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

(1) Copii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă sunt protejaţi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii. Se exceptează copilul care se află într-un vehicul destinat transportului public de persoane, precum şi în taxi dacă nu ocupă locul de pe scaunul din faţă. În acest caz, transportul copilului în vârstă de până la trei ani se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât şoferul.

(2) Copii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei, sau dacă sunt protejaţi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

(3) Copilul care deţine certificat medical de scutire, se exceptează de la obligaţia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranţă şi se transportă pe locurile din spate ale autovehiculului, iar dacă are vârsta de până la 3 ani, transportul acestuia se face sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul. Şoferul are obligaţia să aibă asupra sa certificatul medical valabil.

(4) Copiii în vârstă de până la 3 ani nu pot fi transportaţi în alte autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă. Dacă deţin certificat medical de scutire copiii sunt transportaţi pe locurile din spate ale unor asemenea autovehicule, sub supravegherea unei persoane, alta decât şoferul.

(5) Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.

Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat şi adecvat caracteristicilor fizice ale copiilor şi se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului conform instrucţiunilor de montare furnizate de producător, cu indicaţia tipurilor de autovehicule la care poate fi folosit în condiţii de siguranţă. Aceste dispozitive pot fi montate inclusiv pe locul din faţă, prin orientarea cu faţa spre direcţia opusă direcţiei de deplasare a autovehiculului sau opusă acesteia, doar după dezactivarea airbag-ului frontal.

***
Punctele 1,2,3 şi 5 intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Punctul 4 este normă deja aplicabilă în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Amenzi de peste 60.000 de lei date de poliţişti, în câteva ore! Au fost reţinute şi 31 de permise de conducere

Poliţiştii rutieri au acţionat ieri, în intervalul orar 10:00-18:00, atât în municipiul Timișoara, cât...

Posibilă tragedie evitată de jandarmi, la Timişoara! Un tânăr a pus în pericol siguranţa mai multor persoane

Un echipaj de jandarmi din cadrul Grupării Mobile Timişoara, aflat în patrulare pe străzile...

Razie în Timişoara, seara trecută! Ce nereguli au găsit poliţiştii în doar două ore?

Polițiștii rutieri, în acţiune seara trecută, la Timişoara! Timp de două ore polițiștii au...