AcasăStiriPoliticaPPE sprijină democraţia în Ucraina

PPE sprijină democraţia în Ucraina

„La recentul Congres electoral al PPE de la Dublin, poate cea mai importantă dezbatere, care a fost urmată şi de adoptarea unei rezoluţii, a fost legată de situaţia din Ucraina. (…) Yulia Timoshenko şi Vitali Klitschko au fost primiţi cu entuziasm la Dublin, iar discursurile lor au fost puternice”, a afirmat deputatul european.

În cadrul discuţiilor avute, cei patru membri ai delegaţiei au făcut un scurt rezumat al situaţiei din Ucraina, arătând că scopul principal al deplasării lor la Strasbourg este acela de a găsi sprijin pentru mişcarea „Euromaidan”. Activiştii au arătat că îşi doresc să realizeze legături cu mediul politic şi societatea civilă din state membre ale Uniunii Europene care să le permită organizarea de schimburi de experienţă şi contacte directe mai ales pentru liderii unor organizaţii ale diverselor medii profesionale din estul Ucrainei.

„Ucraina este o societate relativ închisă. Doar 25% din locuitorii din estul Ucrainei au călătorit dincolo de graniţele țării. Ei sunt supuşi propagandei ruse şi ca atare se tem de UE şi de ceea ce ar însemna apropierea Ucrainei de UE. Ei cred că această apropiere va duce la pierderea locurilor de muncă, la marginalizare. Aceşti oameni au nevoie să vadă la faţa locului ce înseamnă un stat membru al Uniunii, să le schimbăm percepţia, şi de aceea am avea nevoie de sprijin pentru a organiza deplasări în state membre ale UE”, a afirmat Lilia Pyovar, activistă în cadrul mişcării Euromaidan.

Membrii delegaţiei şi-au exprimat temerile cu privire la evoluţia ostilităţilor în Crimeea şi estul Ucrainei după referendumul din 16 martie, dar şi referitor la înrăutăţirea situaţiei economice din Ucraina, afirmând că guvernul de la Kiev are nevoie de sprijin concret din partea UE şi NATO. În acest context, Oleh Rybachuk, fost vicepremier al Ucrainei însărcinat cu integrarea europeană în anul 2005, a vorbit despre pericolul izbucnirii unui război în regiune cu consecinţe nefaste asupra întregii Europe. El a mai arătat că forţele democratice şi pro-europene din Ucraina nu au nici o ezitare în a parafa Acordul de Asociere cu UE după alegerile parlamentare din 25 mai.

La rândul său, Iuliu Winkler şi-a manifestat disponibilitatea de a sprijini forţele democratice şi pro-europene din Ucraina, exprimându-şi speranţa că dialogul va prima în soluţionarea tensiunilor actuale. „Știu că aveţi nevoie atât de susţinere concretă şi imediată, dar şi de ajutor pe termen lung, iar din acest punct de vedere, pot să vă asigur că îi aveţi alături pe aproape toţi colegii mei deputaţi din Parlamentul European, marea lor majoritate vă susţin cauza. (…) Am fost revoltat şi mişcat de moartea atâtor oameni şi sper ca de acum încolo să se mizeze pe cartea dialogului pentru a se evita noi pierderi de vieţi omeneşti. Cred că noi, deputaţii din România, suntem mai empatici decât ceilalţi în privinţa aceasta din cauza faptului că, în 1989, la răsturnarea regimului comunist şi pe străzile noastre a curs sânge. Mai sper ca sacrificiile făcute să nu fi fost în van”, a mai spus deputatul european.

Din delegaţia activiştilor mişcării „Euromiadan” au mai făcut parte Serhiy Koba, unul dintre liderii protestului din 29 decembrie 2013 organizat la rezidenţa preşedintelui Ianukovici, şi Sergej Galanzin, care alături de Vitali Klitschko, a organizat mai multe manifestaţii.

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii!

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Urmăriți-ne

15,745FaniÎmi place
539CititoriConectați-vă
163CititoriConectați-vă
1,670CititoriConectați-vă
187CititoriConectați-vă
48,400AbonațiAbonați-vă

Articole recente

Comentarii recente