Prima zi de FEST-FDR a debutat cu succes, la Timişoara FOTO

- Advertisement -

Evenimentul a fost inaugurat de către managerul Naționalului timișorean, Ada Hausvater,şi de primarul oraşului Timişoara, Nicolae Robu. Acesta a spus că se bucură enorm că „Timişoara este gazda unui asemenea festival, de o asemenea anvergură.” Şi, în contextul candidaturii oraşului la titlul de Capitală culturală europeană 2012, se bucură că organizatorii au fost de acord „ca Festivalul să fie asociat cu proiectul nostru, al Primăriei municipiului Timişoara, ca oraşul nostru sa devină capitală a culturii în 2021.”  

 

FEST va continua, joi, 17 şi vineri, 18 mai cu spectacole din Bucureşti, Cluj şi Târgu Mureş. Astfel, joi, 17 mai sunt programate spectacolele: Green Hours! Best of. show teatral site-specific serial de Maria Manolescu şi Peca Ştefan, regia Andreea Vălean (dramAcum şi Teatrul Luni de la GreenHours Bucureşti);  Sânziana şi Pepelea de Vasile Alecsandri, regia: Alexandru Dabija (Teatrul Naţional din Cluj) şi Tipografic majuscul, un spectacol de Gianina Cărbunariu (Teatrul Odeon Bucureşti). Green Hours!  Un serial de teatru site-specific e un spectacol din trei episoade creat de dramAcum între ianuarie și martie 2013, ca intervenție culturală clandestină, cu scopul de a sprijini cel mai longeviv spațiu teatral independent din România, Green Hours 22 jazz cafe, în timp ce locația era închisă în urma unei încercări de preluare de către mafia barurilor din București. Cu Sânziana şi Pepelea, spectacolul semnat de Alexandru Dabija, redescoperim copilăria teatrului românesc, acea naivitate hazlie, jucăuşă, care grăieşte însă multe adevăruri despre firea românească valabile şi astăzi; un text foarte teatral, cu potenţialităţi scenice, de joc…

Spectacolul Geaninei Cărbunariu, Tipografic majuscul, aduce în prim plan un caz din arhivele Securităţii: Mugur Călinescu, elevul de 17 ani din Botoşani, ale cărui înscrisuri cu creta făcute timp de un an pe pereţii clădirilor din oraş au pus în alertă organele de poliţie.

Vineri, 18 mai sunt programate următoarele spectacole: Carpathian Garden un spectacol deRadu Iacoban (Godot Café-Teatru Bucureşti); Bucharest Calling de Peca Ştefan, regia Andi Gherghe (Studio Yorick Târgu-Mureş); Punct triplu, un spectacol de Bogdan Georgescu (Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Liviu Rebreanu” şi Colectiv A Cluj) şi performence-ul Moment poetic (Stand-up comedy – Dragoş Pop, Cluj).O comedie tăioasă realizată de doi actori – Tudor Aaron Istodor și Radu Iacoban –  Carpathian Garden însumează 80 de minute de format TV transpuse scenic, un „act comic social” susținut de personaje contemporane delicioase.

Bucharest calling este povestea unor tineri însingurați pe care soarta îi aduce împreună în diferite împrejurări, într-o zi de vară foarte călduroasă, în București. Andrei, încearcă s-o uite pe fosta soţie, care s-a sinucis, Katia îşi îngrijește mama imobilizată la pat şi îşi doreşte moartea acesteia, Iulia (sora Katiei), o prostituată, visează la o carieră actoricească în America, Pall Mall (alias Cosmin) este proxenetul ei, iar Alex (fratele lui Andrei) se străduieşte să-şi păstreze poziţia de moderator al unui radio show.

În punct triplu, autorul Bogdan Georgescu documentează şi apoi ficţionează sinuciderea unui clujean, într-o iarnă, în Lacul Tarniţa, împreună cu propriii copii. Piesa, cu structură fragmentară, îi dă prilej autorului, deopotrivă şi regizor al spectacolului, să jongleze cu puncte de vedere despre cele întâmplate şi despre conjunctura generală care determină astfel de acte, exprimate scenic într-un  spectacol minimalist.

 

foto: Constantin Duma

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare