Record de absenteism politic la Sfânta Parascheva

0
867

Puţini politicieni au căutat ieri binecuvântarea Sfintei Parascheva pentru alegerile parlamentare. Dacă, în alţi ani, era coadă de miniştrii la raclă, anul acesta niciun politician central nu a fost să se închine la sfintele moaşte. Printre cei care şi-au făcut totuşi apariţia la Iaşi s-au numărat premierul Victor Ponta, ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu sau parlamentari precum Ilie Sârbu (PSD), Varujan Vosganian (PNL) şi Florin Constantinescu (PSD). Candidatul „paraşutat” de PDL la Iaşi, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, s-a afişat şi el lângă soborul de preoţi pe platoul din curtea Mitropoliei, prezenţa acestuia fiind o premieră pentru ultimii ani. Coincidenţă sau nu, Baconschi va candida în colegiul Copou pentru un mandat de senator.

Ponta: „Era lipsă de respect dacă mă închinam”

Primul ministru a fost printre primii ajunşi la Catedrala Mitropolitană, dar a părăsit slujba la circa o oră pentru o întâlnire „de taină” cu primarul Gheorghe Nichita la sediul municipalităţii. Ponta a revenit pentru sfârşitul slujbei, fiind însoţit de alaiul de SPP-işti. „Nu am putut să mă închin, era o lipsă de respect pentru miile de oameni care au aşteptat la rând”, a spus Ponta, întrebat de ce nu mers la racla cu sfintele moaşte. „În această sărbătoare este vorba de respect, tradiţie, despre importanţa pe care o asemenea sărbătoare o are pentru poporul român. Nu cred că cineva s-a mai gândit astăzi, aici, la ceva care ne desparte, ci doar la ceea ce ne uneşte – credinţa, tradiţia şi capacitatea de a fi împreună în momente dificile”, a mai declarat premierul. Exemplul lui Ponta a fost urmat de restul politicienilor centrali, în timp ce oficialităţile locale s-au îmbulzit de la primele ore ale dimineţii la catafalc.

O.T.

Informaţiile publicate de voceatimisului.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.