Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Regimentul 6 Artilerie Grea, COMEMORAT astăzi la Timișoara. Ce importanță a avut în Al Doilea Război Mondial

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Eroii și veteranii de război din Regimentul 6 Artilerie Grea ,,Tribunul Axente Sever” au fost comemorați astăzi, de la ora 9, la Biserica Militară din Piața 700 și la Muzeul Banatului din Timișoara. Evenimentul al cărei slujbă a fost oficiată de preotul diacon George Dimoiu și la care a participat un pluton de 12 militari din Brigada 18 Infanterie Banat, a fost organizat de profesorul Laurențiu Mioc. Printre altele, Regimentul 6 Artilerie Grea a contribuit la respingerea ofensivei germano-maghiare asupra Timișoarei.

Domnul general în retragere Constantin Mărăcine, totodată președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război – Filiala Timiș, dar și cercetători de la Muzeul Banatului s-au mai aflat printre participanții evenimentului în care profesorul Laurențiu Mioc a ținut un discurs despre istoria regimentului comemorat. Două coroane de flori au fost depuse la placa memorială a Regimentului 6 Artilerie Grea de la Muzeul Banatului, la sfârșitul manifestării, una din partea Brigăzii 18 Infaterie Banat, iar cealaltă din partea muzeului.

În prezent la Timișoara mai sunt doar 4-5 veterani de război, dar care nu mai pot participat la comemorare din pricina vârstei înaintate.

Istoria Regimentului 6 Artilerie Grea

*Regimentul 6 Artilerie Grea român a fost înființat în 1923 și a avut garnizoana de reședință la Alba Iulia, comuna Florești (județul Cluj), Sibiu și Timișoara (sediul Muzeului Banatului din Piața Huniade, numărul 1). A participat la campania armatei române împotriva URSS de la începuturi, în 22 iunie 1941, și a sprijinit acțiunile de luptă ale trupelor române și germane la trecerea Prutului, în 3 iulie 1941, la trecerea Nistrului, în 17-19 iulie 1941, precum și la cucerirea Odessei, în 16 octombrie 1941, până la 23 august 1944. După lovitura de stat, când România s-a alăturat Națiunilor Unite, a luat parte în cooperare cu trupele româno-sovietice la acțiunile de luptă împotriva trupelor germano-maghiare, ce au dus la eliberarea zonei petrolifere din Valea Prahovei, eșecul ofensivei germano-maghiare asupra Timișoarei (10-17 septembrie 1944), dar și la revenirea nord-vestului Transilvaniei sub teritoriul național al României (25 octombrie 1944).

- Advertisement -
Vocea Timisului
Vocea Timisului
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore