Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Săptămâna trecută, cursul euro s-a stabilizat la 4,47 lei

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Maximul ultimelor nouă luni, de 4,4788 lei, a fost atins la începutul săptămânii, atunci când cotaţiile au crescut până la 4,4940 lei. Deprecierea puternică a leului se datora prăbuşirii rublei ruse, care atingea noi minime istorice faţă de euro şi dolar, în condiţiile în care preţul barilului de petrol cobora spre 50 de dolari. O presupusă intervenţie a BNR a temperat creşterea euro, care a revenit spre 4,47 lei, astfel că marţi şi miercuri media acestuia a stagnat la 4,4738 lei.

Revenirea petrolului peste pragul de 60 dolari/baril şi decizia băncii Rusiei de creştere a dobânzii sale cheie la 17%, măsura la care s-au adăugat vânzări de miliarde de dolari, au asigurat joi o scădere a cursului euro la 4,4705 lei. Ultima şedinţă a săptămânii a fost una foarte stabilă, în care tranzacţiile s-au realizat într-un culoar foarte îngust, 4,47 – 4,4790 lei, ceea ce a făcut ca media să fie stabilită la 4,4750 lei.

Cursul dolarului american a scăzut la începutul perioadei la 3,5818 lei dar a crescut la finalul ei la 3,6474 lei, un curs mai ridicat, de 3,6611 lei, fiind atins în 16 august 2012.

Cursul francului elveţian a coborât de la 3,7286 lei, maximul ultimilor doi ani, la 3,7175 lei, deprecierea datorându-se şi deciziei băncii centrale a Elveţiei de a aduce în teritoriu negativ dobânzile la depozitele care sunt plasate la ea de băncile comerciale.

În perioada următoare, volatilitatea raportului euro/leu va fi una mai ridicată de cea din acest an, ca o consecinţă a condiţiilor externe, impuse de evoluţia perechii euro/dolar, majoritatea analiştilor anticipând aprecierea puternică a monedei americane. Reamintim că, conform prognozei de toamnă a Comisiei Naţionale de Prognoză, media euro de anul viitor şi 2016 va fi una de 4,42 lei iar cea a dolarului de 3,40 lei.

Perechea euro/dolar a scăzut de la 1,2525 dolari, la începutul perioadei, la 1,2221 dolari, la finalul ei, cotaţie care nu mai fostb atinsă de la începutul lui august 2012. La închiderea pieţelor americane cotaţia era de 1,2227 dolari. Aprecierea dolarului a început miercurea trecută, imediat după încheierea întâlnirii Comitetului de politică monetară a Rezervei Federale americane. Declaraţiile preşedintelui Rezervei Federale americane, Janet Yellen, au lăsat de înţeles că dobânzile din SUA ar putea începe să crească din al doilea trimestru al anului viitor, măsură care va avea ca efect aprecierea dolarului.

*Analiza cuprinde perioada 15 – 19 decembrie

- Advertisement -
Vocea Timisului
Vocea Timisului
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore